Sałatki z kaczką – przepisy

26 sierpnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Sałatka z mięsem kaczki idealnie sprawdza się jako przystawka przed wystawną kolacją lub jako lekki obiad. Kaczka podawana w to0warzystwie intensywnych w smaku owoców i przypraw jest wyjątkowym daniem, które na pewno zachwyci domowników lub gości. Kaczkę można podawać niemal ze wszystkimi owocami, a szczególnie zachwyca sałatka z kaczką z dodatkiem malin, winogron, mango lub pomarańczy.

 

 

Sałatka z kaczką i pomarańczami

Składniki:
– 200 g młodych liści szpinaku, umytych
– 2 pomarańcze, obrane, pokrojone w plasterki i przekrojone na pół
– 1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w plastry
– 1 pieczona kaczka, pokrojona
– 1 granat, same pestki
– 1/4 szklanki owoców czerwonej porzeczki, delikatnie umyta
– 1 mały pęczek mięty (opcjonalnie), umyty
– 80 g prażonych orzechów laskowych (opcjonalnie)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
– 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
– ½ łyżeczki miodu
– płatki soli i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na dużym półmisku ułożyć liście szpinaku, a na wierzchu ułożyć plastry pomarańczy i cebulę. Na wierzchu ułożyć kawałki kaczki. Posypać pestkami granatu, miętą i orzechami. Przygotować dressing, ubijając oliwę z oliwek, ocet, sok i miód w małej filiżance i polać nim sałatkę. Doprawić do smaku, wymieszać.

 

Sałatka z kaczką i gruszkami

Składniki:
– 4 piersi z kaczki
– 2 gruszki przekrojone na pół, wydrążone, pokrojone w łódki i grillowane
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżka dojrzałego czerwonego octu winnego
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 80 g prażonych orzechów włoskich
– 200 g liści rukoli

Przygotowanie:
Delikatnie naciąć tłuszcz z kaczki, nie rozcinając pod spodem mięsa. Doprawić piersi solą morską. Ułożyć piersi kaczki skórą do dołu i smażyć, aż skórka będzie chrupiąca, a mięso średnio wysmażone (ok. 10-12 min.). Zdjąć piersi kaczki z patelni, ułożyć na ciepłym talerzu, luźno przykryć folią i odstawić na 5-10 min. przed pokrojeniem. W międzyczasie ułożyć ćwiartki gruszek na rozgrzanej płycie grillowej. Skropić oliwą z oliwek i smażyć z każdej strony przez 2-3 min. Ocet z czerwonego wina i oliwę z oliwek wlać do szklanej miski z dodatkiem musztardy Dijon i ubić, doprawić solą morską do smaku. Wymieszać orzechy włoskie, liście rukoli, grillowaną gruszkę i pokrojoną pierś z kaczki w misce z winegretem z czerwonego wina.

 

Sałatka z wędzoną kaczką i czekoladą

Składniki:
– 2 średnie gruszki
– gałka masła
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 1 duża wędzona pierś z kaczki, pokrojona w cienkie plasterki
– 150 g miękkiego, łagodnego sera koziego
– duża garść orzechów włoskich, prażonych
– 75 g rukoli, szpinaku lub rukwi wodnej (lub mieszanki)

Przygotowanie:
Ocet balsamiczny z czekoladą i wanilią (do octu zetrzeć trochę mocnej ciemnej czekolady i podgrzać, aby uzyskać smak). Gruszki pokroić na ćwiartki, wyciąć rdzeń i pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm. Podgrzać masło i cukier na nieprzywierającej patelni, aż zacznie bulgotać, a następnie dodać gruszki. Gotować na dużym ogniu, aż z jednej strony się skarmelizuje, a następnie odwrócić i gotować przez kolejne kilka minut, aż będą miękkie i złociste. Ułożyć liście sałaty między dwoma talerzami. Na talerzu ułożyć plasterki piersi z kaczki i gruszki, a następnie posypać kawałkami koziego sera i prażonymi orzechami włoskimi. Przed podaniem skropić kremem balsamicznym.

 

Sałatka z wędzoną kaczką i malinami

Składniki:
– 1/3 kg wędzonej piersi z kaczki, pokrojonej w cienkie plasterki
– 1/2 szklanki orzechów włoskich
– 2 łyżki octu sherry
– 2 i 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 mała szalotka, bardzo drobno posiekana
– 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
– 1 łyżka oleju roślinnego
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– sałaty frisée, porwana na małe kawałki (6 filiżanek)
– 3 kubki podartej sałaty bostońskiej
– 1 szklanka malin

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik 180 st. C. Skórkę z kaczki i tłuszcz rozsmarować na tacce do ciasta i piec około 15 min., aż będzie chrupiąca. Odsączyć na ręcznikach papierowych, a następnie połamać na kawałki. W międzyczasie rozłożyć orzechy włoskie na tacce do ciasta i opiekać przez 8 min., następnie grubo posiekać. W dużej misce wymieszać ocet z musztardą i szalotką. Stopniowo ubijać oleje orzechowe i roślinne. Doprawić obficie solą i pieprzem. Dodać frisée, sałatę bostońską i orzechy włoskie i wymieszać. Na wierzch sałatki położyć maliny, pokrojoną pierś z kaczki i skwarki ze skórki.

 

Sałatka azjatycka z kaczką

Składniki:
– 250 ml (1 szklanka) oleju arachidowego
– 12 pierożków gow gee
– 160 ml (2/3 szklanki) sosu Hoi Sin
– 2 1/2 łyżki octu ryżowego
– 2 łyżki oleju arachidowego, ekstra
– 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
– 440 g piersi z kaczki po pekińsku
– 1 pęczek rzeżuchy, gałązki
– 260 g (4 szklanki) kiełków fasoli
– 2 libańskie ogórki, przekrojone wzdłuż na pół, pokrojone w cienkie plasterki
– 4 dymki (szalotka), pokrojone w cienkie plasterki po przekątnej
– 55 g (1/3 szklanki) prażonych niesolonych orzeszków ziemnych, grubo posiekanych

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Gow gee smażyć w 3 partiach, obracając raz aż będą chrupiące. Przełożyć na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. W dzbanku wymieszać sos hoisin, ocet, dodatkowy olej i sezam. Kaczkę pokroić w cienkie plasterki. W misce wymieszać rzeżuchę, kiełki fasoli, ogórek i cebulę. Dodać kaczkę i połowę sosu hoisin. Ułożyć na talerzach. Skropić pozostałą mieszanką sosu hoisin. Posypać orzeszkami ziemnymi.

 

Sałatka z kaczką i burkami

Składniki:
– 8 młodych buraków
– 1 granat, przekrojony na pół
– 2 łyżki galaretki porzeczkowej, delikatnie podgrzanej
– 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu sherry
1 łyżeczka musztardy Dijon
– 4 filety z piersi kaczki
– 100 g cienkiej zielonej fasoli, blanszowanej
– 1 szklanka dzikiej rukoli
– 150 g marynowanej fety, odsączonej
– 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, opiekanych

Przygotowanie:
Ugotować buraki we wrzącej wodzie (lub parze) do miękkości. Obrać i pokroić na ćwiartki. Delikatnie docisnąć każdą połowę granatu, aby wycisnąć sok i rozluźnić nasiona. Sok przelać do miski, następnie ostrym końcem noża usunąć pestki i wrzucić do miski. Podgrzaną galaretkę umieścić w misce i wymieszać z olejem, octem, musztardą i 2 łyżkami soku z granatów. Doprawić. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Rozgrzać żaroodporną patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu. Przyprawić kaczkę i smażyć przez 6-8 min., skórą do dołu, aż większość tłuszczu się wytopi, a skóra będzie chrupiąca. Obrócić kilka razy według własnych upodobań. Do miski wrzucić buraki, fasolę, liście, fetę i orzechy. Delikatnie wymieszać z 3 łyżkami dressingu. Ułożyć na talerzach. Kaczkę pokroić w cienkie plasterki i dodać do sałatki. Skropić pozostałym dressingiem i posypać pestkami granatu.

 

Sałatka z kaczką i brzoskwiniami

Składniki:
Winegret z buraków:
– 1 szklanka czerwonych buraków, pieczonych i obranych
– 1 szklanka octu z czerwonego wina
– sól dla smaku
– 3 szklanki oleju rzepakowego
Kaczka:
– 3/4 szklanki peklowanej soli
– 1/4 szklanki cukru
– 2 łyżki stołowe czosnku
– 1 łyżka zmielonych nasion kopru włoskiego
– 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki mielonych goździków
– 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
– 2 świeże piersi z kaczki, ze skórą
– 4 kulki sera burrata
– 4 brzoskwinie, umyte i pokrojone w ósemki
– 12 pieczonych buraków, pokrojonych w kostkę
– winegret z buraków

Przygotowanie:
Włożyć buraki, ocet i szczyptę soli do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na gładką masę. Powoli skropić olejem rzepakowym i dostosować konsystencję wodą. Doprawić. W dużej misce wymieszać sól, cukier, czosnek i wszystkie przyprawy. Piersi z kaczki posmarować masą. Wmasować przyprawy w mięso. Włożyć do pojemnika i przykryć. Marynować w lodówce przez jeden do trzech dni. Upiec. Pokroić według uznania. Ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć brzoskwinie i buraki, polać łyżką vinaigrette. Udekorować dowolnym rodzajem sałaty lub surowymi plasterkami buraków.

 

Sałatka z kaczką, awokado i mango

Składniki:
– 2 piersi z kaczki
– 1 łyżeczka nasion kopru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/4 łyżeczki mielonych goździków
– sól pieprz
– 1 paczka sałat
– mała pęczek kolendry
– 1/2 mango pokrojonego na małe kawałki
– 1/4 szklanki nasion granatu
– 1/2 dużego awokado, pokrojonego na kawałki
– mała garść rzodkiewek, pokrojonych

Przygotowanie:
W moździerzu drobno zmielić nasiona kopru włoskiego, a następnie dodać cynamon, mielone goździki oraz trochę soli i pieprzu. Następnie pociąć skórę z piersi kaczki ostrym nożem i natrzeć mieszanką przypraw z obu stron mięsa. Postawić suchą patelnię lub patelnię na dużym ogniu, położyć piersi kaczki skórą do dołu i podsmażać przez 5 min. Odwrócić mięso i pozostawić na kolejne 5 min. Zdjąć mięso z patelni i pokroić na kawałki, włożyć je z powrotem na patelnię i smażyć przez kolejne 5-10 min. Wymieszać liście sałaty (możnaz dodać trochę oleju, soku z cytryny i przypraw), a następnie dodać mango, granat, awokado i rzodkiewki.

 

Sałatka z kaczką z octem balsamicznym

Składniki:
– 1 pierś z kaczki
– sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
– mieszane sałaty: raddicchio, rukola, sałata lodowa
– 1 mango
– 1 granat
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– skórka z pomarańczy
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Pierś osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać ostrym nożem. W miseczce wymieszać skórkę z pomarańczy, sól oraz cukier. Natrzeć pierś i odstawić na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie marynatę ściągnąć z mięsa. Pierś ułożyć na zimnej patelni skórą do dołu i smażyć na wolnym ogniu. Po kilku minutach, gdy skóra lekko się zarumieni, mięso przewrócić na drugą stronę. Smażyć do momentu, gdy mięso będzie gotowe. Mango obrać i pokroić w cząstki – ósemki. Z granatu wyjąć pestki. Sałaty wymieszać i przełożyć na półmisek. Owoce rozłożyć na sałatach. W słoiczku połączyć oliwę, ocet, musztardę oraz sos. Zamknąć słoiczek i energicznie potrząsając, wymieszać składniki sosu. Wystudzoną pierś kaczki pokroić w cienkie plastry i ułożyć na sałacie. Całość polać przygotowanym sosem.

 

Sałatka z kaczką i pomidorkami

Składniki:
– 1 pierś z kaczki
– 10 pomidorków koktajlowych
– 2 garści pistacji
– 1 ząbek czosnku
– garść listków świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)
– 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego)
– główka sałaty rzymskiej
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny

Przygotowanie:
Bazylię i rozmaryn posiekać i wymieszać z dwoma łyżkami oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zróbić trzy małe nacięcia na kaczej piersi i wepchnąć tam trochę bazyliowo-rozmarynowej marynaty. Resztę rozsmarować na mięsie i doprawić solą i pieprzem. Pierś grillować (na grillu lub patelni grillowej) po ok. 10-15 min. z każdej strony. Po ugrillowaniu pierś pokroić w plastry grubości ok. 3 mm. Porwać sałatę na kawałki, pokroić pomidorki w ćwiartki i ułożyć w misce. Na wierzchu ułożyć pokrojoną pierś z kaczki, posypać pistacjami i dodać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny.

 

zobacz również:

Sałatka z truskawkami – różne pomysłowe przepisy

Proste sałatki jajeczne – różne przepisy

Kasza kuskus – przepisy na różne dania, sałatki, placki i zapiekanki!

Brokuły – pomysłowe przepisy na sałatki z brokułami

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz