Proste sałatki jajeczne – różne przepisy

26 sierpnia 2021, dodał: pinkmause

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Wielobarwne, smakowite sałatki z jajkiem i warzywami lub wędlinami  to świetny pomysł na kolację lub śniadanie na co dzień i na specjalne okazje. Przedstawiamy szybkie, łatwe i sprawdzone przepisy i inspiracje kulinarne.

 

prosta sałatka jajeczna

 

Sałatka jajeczna z selerem

Składniki:
– 12 dużych jaj
– 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
– 1 łodyga selera drobno pokrojona w kostkę
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżeczki posiekanego koperku
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Włożyć jajka do dużego garnka i zalać zimną wodą. Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać i posiekać, a następnie włożyć do dużej miski. W osobnej misce wymieszać czerwoną cebulę, seler, majonez, koperek, musztardę Dijon, sok z cytryny, sól i pieprz. Po całkowitym połączeniu dressingu wylać go na posiekane jajka i delikatnie wymieszać. Przykryć folią i schłodzić w lodówce.

 

sałatka jajeczna

Sałatka jajeczna z papryką

Składniki:
– 6 dużych jajek, ugotowanych na twardo obranych i grubo posiekanych
– 1/4 szklanki + 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej papryki
– 1 łodyga selera pokrojonego w cienkie plasterki
– 1/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Delikatnie wymieszać jajka, majonez, musztardę, czerwoną paprykę, seler i mieloną czerwoną paprykę. Dodać sól i pieprz do smaku.

 

sałatka jajeczna z papryką

Sałatka z jajek i kaparów

Składniki:
– 8 dużych jajek, ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych
– 1/4 szklanki majonezu
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 3 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
– 2 łyżki kaparów, wypłukanych i odsączonych
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki w misce i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sałatkę jajeczną można przygotować do 2 dni wcześniej.

 

sałatka z jajek i kaparów

Sałatka z jajek i ziemniaków

Składniki:
– 1/2 kg czerwonych i białych młodych ziemniaków
– 1/2 szklanki selera naciowego, posiekanego
– 6 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych na ćwiartki
Dressing:
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu z czerwonego wina
– 3 łyżki musztardy
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– posiekana natka pietruszki do smaku

Przygotowanie:
Zagotować w dużym garnku osoloną wodę. W zależności od wielkości ziemniaków podzielić je na pół lub na ćwiartki. Ostrożnie wrzucić do garnka i gotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków odcedzić i włożyć do dużej miski z selerem i jajkami na twardo. W małej misce wymieszać wszystkie składniki dressingu. Gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, zalać sosem i wymieszać. Przyprawić i udekorować pietruszką do smaku.

 

ziemniaczana sałatka z jajkiem

Sałatka jajeczna z tostami

Składniki:
– 4 duże jajka
– 4 kromki chleba na zakwasie
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– paczka mieszanych sałat (baby romaine, frisee, radicchio, rukola lub młody jarmuż)
– 3 do 4 łyżek sosu miodowo-musztardowego

Przygotowanie:
Posmarować kromki chleba z obu stron oliwą z oliwek. Podgrzać patelnię żeliwną lub patelnię grillową na średnim ogniu, aż będzie gorąca. Smażyć kromki chleba ok. 2 min. z każdej strony lub do zrumienienia. W dużej misce wymieszać sałaty z 3-4 łyżkami dressingu. Podawać z chlebem tostowym, skropionym sosem.

 

sałatka jajeczna z tostami

Mix sałat z jajkiem i pomidorkami

Składniki:
– 2 duże jajka ugotowane na twardo (przekrojone na pół)
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki białego octu winnego
– 1 łyżka musztardy francuskiej
– 1 łyżka miodu
– 1 ząbek czosnku
– 1 szczypta soli
– pieprz czarny, do smaku
– 2 szklanki mieszanki sałat
– 1 szalotka, posiekana
– pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
– 1/4 szklanki kiełków lucerny
– 1/2 awokado, pokrojone

Przygotowanie:
Ugotować jajka na twardo. Odcedzić, obrać i każde jajko przekroić na pół. W małej lub średniej szklanej miarce wymieszać oliwę z oliwek, ocet winny, musztardę, miód, czosnek, sól i pieprz. Podzielić mieszankę sałat, zieloną cebulę, marchewkę, kiełki lucerny i marchewkę między dwie miski sałatkowe. Posypać ciecierzycą i połówkami jajek, a następnie skropić sosem.

 

Mix sałat z jajkiem i pomidorkami

Sałatka z jajkami i fetą

Składniki:
– 1 jajko
– 1 mała główka delikatnej zielonej sałaty
– 5 łodyżek szparagów
– 1 łyżka octu balsamicznego
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżka miodu
– 1 garść świeżej natki pietruszki lub drobno posiekanej kolendry
– 1 kropla oliwy z oliwek
– ser feta, pokruszony
– sól pieprz

Przygotowanie:
Ugotować jajko, obrać i pokroić na ćwiartki. Ułożyć liście sałaty, pokroić surowe łodygi szparagów na jednocentymetrowe kawałki i rozrzuć na sałacie. Wymieszać ocet, sok z cytryny, miód i świeże zioła, następnie powoli dodawać oliwę z oliwek, ubijając, aż dressing osiągnie pożądaną gęstość. Polać sałatkę dressingiem, a następnie pokruszyć fetę i położyć jajka. Na koniec posypać solą i pieprzem.

 

Sałatka z jajkami i fetą

Sałatka z jajek i brązowego ryżu

Składniki:
– 1 szklanka brązowego ryżu
– 300 g zielonej fasolki
– 1 szklanka zielonego groszku
– 4 jajka
– 1 pęczek szczypiorku
– 55 g prażonych migdałów, grubo posiekanych
– 1/4 szklanki majonezu
– 1 łyżka octu winnego
– 2 łyżeczki musztardy Dijon

Przygotowanie:
Ugotować jajka, obrać i przekroić na pół. Ugotować ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodając fasolę i groszek w ostatnich 2 min. gotowania. Opłukać pod zimną wodą. Odsączyć. Wymieszać w misce majonez, ocet, musztardę i 1 łyżeczkę wody. Wymieszać ryż, fasolę, groszek, szczypiorek i migdały w dużej misce. Skropić dressingiem i posypać jajkami.

 

Sałatka z jajek i brązowego ryżu

Sałatka z jajek i łososia

Składniki:
– 1 opakowanie miksu szpinaku, rukoli i roszponki baby
– 1 nieduża czerwona cebulka, posiekana w piórka
– 1/2 ogórka
– 4 jajka
– 100 g wędzonego łososia
– kilka rzodkiewek
– 2 łyżki ulubionych kiełków
– dressing musztardowo-miodowy: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny lub octu z czerwonego wina, 2-3 łyżeczki miodu, 2-3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo lub półmiękko. Umyte i osuszone rzodkiewki oraz ogórka pokroić w plasterki. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę posiekać w cienkie piórka. Miks zieleniny umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce umieścić zieleninę, obrane i pokrojone na pół jajka, kawałki wędzonego łososia, rzodkiewki, ogórka, cebulkę i kiełki. Składniki sosu miodowo-musztardowego połączyć ze sobą i polać sałatkę.

 

Sałatka z jajek i łososia

Sałatka z jajkami i burakami

Składniki:
– mieszanka sałat
– 1 duży upieczony lub ugotowany w skórce burak
– 3 jajka
– 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
– 250 g jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– łyżka koperku

Przygotowanie:
Na dużym talerzu ułożyć mieszankę sałat. Buraka pokroić w kostkę i ułożyć na sałatach. Jajka ugotować i pokroić w ćwiartki, ułożyć na talerzu. Posypać ciecierzycą. Jogurt naturalny wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Polać sałatkę.

 

Sałatka z jajkami i burakami

 

zobacz również:

Jajecznica na różne sposoby

Jajka faszerowane serem pleśniowym

Sałatki z jajkami – przepisy na jajeczne sałatki wiosenne

Jajka faszerowane – różne przepisy

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co to jest szczęście?
To coś, do czego dąży się przez całe życie - no bo zawsze...
Stomatologia dziecięca
Szkoda że czekaliście z tym tak długo, taniej i łatwiej jest prostować zęby...
Tanie rozwiązania w domu
Racja, warto pomyśleć jak dać rzeczom drugie życie, zamiast je tak od razu wyrzucać...
Chcę się wyprowadzić od mojego face…
Jak kobieta ma swoje pieniądze to nie ma powodu żeby oszczędzać mieszkając...