Młynek do suszu – co to jest i jakie są jego rodzaje?

26 sierpnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Każdy, komu zależy na wydobyciu uwolnieniu cennych substancji aktywnych z roślin i ziół, powinien zaopatrzyć się w młynek do suszu. To niezwykle przydatne urządzenie, oszczędzające czas i umożliwiające użycie zmielonego produktu do waporyzacji. Wyjaśniamy, czym jest młynek do suszu i jakie jego rodzaje znajdziemy w sklepach.

młynek do suszu

Czym jest młynek do suszu?

Młynek do suszu możemy spotkać pod różnymi nazwami, jak między innymi grinder, crusher czy spolszczając kraszer. Każde z nich określa po prostu urządzenie do mielenia i rozdrabniania suszu konopnego CBD oraz ziół. Po co w ogóle to robić? Tego typu mechaniczne działanie wydobywa z suszu oraz ziół wszystko, co najlepsze. Przekłada się to automatyczne na bardziej efektywną waporyzację, czyli bezdymną inhalację, gdzie po podgrzaniu suszu lub ziół uwalniają się cenne substancje aktywne przedostające się poprzez parę. Używanie grindera pozwala uzyskać wysokiej jakości produkt o dokładnie takiej grubości, jaka jest nam potrzebna.

Rodzaje młynków do suszu

Grindery występują w wielu wersjach – zarówno jeśli chodzi o materiał, z którego zostały wykonane, jak i ich budowę. Podczas zakupu pamiętajmy, by wybierać młynki do suszu wyłącznie sprawdzonych producentów oraz wysokiej jakości. Warto sprawdzić grindery na Lokalnyzielarz.pl, gdzie znajduje się szeroka oferta, dostosowana do osób, którym zależy na  trwałości, skuteczności oraz bezpiecznym i bezproblemowym użytkowaniu. Przygotowany w młynku susz nadaje się do skręcenia jointa CBD lub bezpośredniego umieszczenia w komorze grzewczej waporyzatora.

Młynki do suszu mogą być:

młynki do suszu

  • plastikowe/akrylowe – najtańsze, ale jednocześnie niezbyt trwałe. Lepiej używać je od czasu do czasu lub jako dodatkowy młynek do suszu. Intensywna eksploatacja może doprowadzić do zniszczenia kraszera i dostania się drobinek plastiku do rozdrabnianego suszu. Zaletą jest natomiast kompaktowy rozmiar, przez co bez trudu zmieści się w każdej kieszeni;
  • drewniane – stosunkowo dobrze rozdrabniają susz, jednak ich wadą jest trudność czyszczenia, gdyż nie możemy stosować alkoholu izopropylowego. Drewniane grindery są bardzo atrakcyjne wizualnie;
  • aluminiowe/metalowe – najpopularniejsze i najtrwalsze, odporne na działanie czynników zewnętrznych. Można je łatwo utrzymać w czystości. Występują w szerokiej gamie kolorystycznej i w przeróżnych kształtach. Mogą być różnej jakości, również wykonane ze słabego stopu aluminium. Jeśli wybierzemy dobrej jakości młynek do suszu, posłuży nam wiele lat.
  •  w kształcie karty – najprostsza i najbardziej niepozorna forma kraszera. Przypomina kartę do gry lub kartę bankomatową z jedną różnicą – posiada tarkę do suszu. Można ją zawsze mieć przy sobie, zmieści się do każdego portfela. Karta jest trwała, odporna na uszkodzenia i świetnie spełnia swoją funkcję. Występuje w wielu wzorach – zarówno minimalistycznych, jak i designerskich.

Podział młynków do suszu ze względu na budowę:

  • dwuczęściowe (jednokomorowe) – najprostsza konstrukcja wśród grinderów. Składają się one z dwóch części wyposażonych w zęby rozdrabniające susz, ale mają tylko jedną komorę. Podczas kręcenia susz nigdzie nie wypada. Im dłużej będziemy to robić, tym uzyskamy gładszą i bardziej puszystą strukturę. Ich podstawową wadą jest to, że potrzebujemy jakiejś tacki lub innego przedmiotu do wysypania gotowego suszu. Nie możemy wysypać go wprost do waporyzatora. W jednokomorowych grinderach nie możemy przechowywać większej ilości rozdrobnionego suszu;
  • trzyczęściowe (dwukomorowe) – tutaj mamy już dwie komory. Mielenie odbywa się w jednej komorze, która ma na dnie dziurki. To przez nie drobinki suszu opadają do dolnej komory. Ta druga komora umożliwia nam nie tylko przechowywanie zmielonego już suszu, ale również bezpośrednie napełnianie waporyzatora;
  • czteroczęściowe (trzykomorowe) – zdecydowanie najpopularniejsze. Mamy tutaj trzy komory. Trzecia, najniższej położona, ma drobne sitko, które w trakcie mielenia separuje pyłek roślinny od suszu. To możliwe, gdyż drobinki mielonego suszu są zbyt duże i nie przenikają przez sitko.

Młynki do suszu, inaczej grindery lub kraszery, to urządzenia, które radzą sobie z kruszeniem suszu zdecydowanie lepiej, szybciej i dokładniej niż nasze palce. Pomagają wydobyć maksimum smaku oraz maksimum aromatu z suszu i ziół. Ponadto w pełni wykorzystują daną porcję, nie pozostawiając odpadów do wyrzucenia. Warto wybrać ten rodzaj młynka do suszu, który najbardziej odpowiada nam pod względem praktycznym, ale i wizualnym.