Pyszne mięsa z warzywami – różne przepisy

11 lipca 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Warzywa to kropka nad „i” każdego dania, bez nich nawet najlepiej przygotowane mięso nie będzie doskonałe. Warzywa, zwłaszcza zielone, czerwone i nieskrobiowe, wspomagają trawienie białek i neutralizują szkodliwe substancje. Każde mięso doskonale pasuje do kompozycji potraw z zielonej fasoli, pomidorów, marchwi, karczochów, bakłażanów, papryki, ziemniaków, cebuli, czosnku itp. Praktycznie nie ma granic połączeń i zestawień.

warzywa z mięsem

 

 

Stek tagliata – mięso i trzy warzywa

Składniki:
– 2 duże bataty, obrane i pokrojone na małe kawałki
– 4 czerwone cebule, obrane i przekrojone na pół
– 1 pęczek młodej marchewki, przyciętej
– oliwa z oliwek, do spryskiwania
– sól i pieprz do smaku
– 350 g rumsztyku
– 3 ząbki czosnku, rozgniecione
– 2 gałązki rozmarynu, grubo posiekane
– skórka i sok z 1 cytryny
– 150 g sałaty np. rukola, radicchio lub mieszanka sałat

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Połączyć słodkiego ziemniaka, cebulę i marchewkę na dużej patelni. Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać, a następnie piec w piekarniku przez 40 min. lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie i złociste. Posypać obie strony steku dużą ilością soli i pieprzu, a następnie posmarować odrobiną oliwy z oliwek. Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem na dużym ogniu i obsmażyć stek przez 3 min. z każdej strony. Stek przełożyć na rozgrzany talerz, szczelnie przykryć folią i odstawić. Ustawić patelnię na średnim ogniu, skropić oliwą z oliwek i usmażyć czosnek, dodać rozmaryn i skórkę z cytryny oraz sok i smażyć przez 30 sek., mieszając. Podzielić liście sałaty na cztery talerze, a następnie ułożyć pieczone warzywa obok listków sałaty. Ostrym nożem pokroić stek na plastry o grubości ½ cm. Ułożyć plastry na talerzach, a następnie polać sosem cytrynowo-czosnkowym.

Stek tagliata – mięso i trzy warzywa

Mięso jagnięce i 6 warzyw

Składniki:
– 400 g obranych, posiekanych ziemniaków
– 1/2 kalafiora, przyciętego, pokrojonego na różyczki
– 1/4 szklanki mleka
– 50 g posiekanego masła
– 400 g brukselki, przekrojone na pół
– 1 pęczek brokułów, przekrojonych wzdłuż na pół
– 150 g zielonej fasoli, przyciętej
– 2 duże marchewki
– 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 8 kotletów jagnięcych
– 1/4 szklanki pistacji
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 szklanki rosołu wołowego

Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki i kalafior w dużym rondlu z wrzącą, osoloną wodą przez 10-12 min. do miękkości. Warzywa rozgnieść, dodać mleko i 30 g masła. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Ugotować brukselkę, brokuły i fasolkę.
Pokroić marchewki. Rozgrzać ½ łyżeczki oleju na dużej patelni usmażyć marchewkę (2-3 min.). Pozostałym olejem natrzeć jagnięcinę i usmażyć na patelni. Pozostałe masło roztopić na patelni dodać mąkę, smażyć przez 1 min., stopniowo dodając bulion, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dusić przez 2 do 3 min. W miseczkach ułożyć puree, warzywa i kotlety. Skropić sosem.

Mięso jagnięce i 6 warzyw

Wołowina w warzywach

Składniki:
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1/2 kg polędwicy wołowej, pokrojonej w 2-calowe paski
– 1 ½ szklanki świeżych różyczek brokułów
– 1 czerwona papryka, pokrojona w zapałki
– 2 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 zielona cebula, posiekana
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki prażonego sezamu

Przygotowanie:
Rozgrzać olej roślinny w dużym woku lub patelni na średnim ogniu, smażyć wołowinę, aż się zrumieni, 3 do 4 min. Zdjąć mięso i dodać brokuły, paprykę, marchew, zieloną cebulę i czosnek na środek woka. Smażyć warzywa przez 2 min. Wołowinę wymieszać z warzywami i doprawić sosem sojowym oraz sezamem. Kontynuować gotowanie aż warzywa będą miękkie, około 2 min.

Wołowina w warzywach

Filet z indyka z warzywami

Składniki:
– 400 g mięsa z piersi indyka bez skóry
– 200 g cukinii (1 mała szt.)
– 200 g marchewki (2 małe szt.)
– 200 g brokułów
– 200 g śmietany 12%
– 1 duża cebula
– 40 g masła klarowanego

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w pióra. Zeszklić na maśle. Pierś indyka doprawić solą i pieprzem. Cebulę przesunąćna bok patelni i obsmażyć filet aż się zarumieni. Pokroić cukinię w dużą kostkę. Podzielić brokuły. Marchew obrać i pokroić w plastry. Doprawić warzywa solą. Warzywa dodać na patelnię, ułożyć je dookoła indyka, dodać ziele angielskie. Wlać 50-70 ml wody i dusić pod przykryciem przez 25-30 min. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.

Filet z indyka z warzywami

Kurczak z warzywami

Składniki:
– 1 filet z kurczaka
– 300 g fasolki szparagowej
– ok. 8 małych pomidorków
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– olej do smażenia
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– ok. 2 łyżki sezamu
– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Przygotowanie:
Ugotować fasolkę. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso, dodając w trakcie obraną i posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos sojowy i dusić całość ok. 3 min. Dorzucić fasolkę i pokrojone pomidory. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i olejem sezamowym.

Kurczak z warzywami

 

zobacz również:

Dania z kiełbaskami – pomysł na szybki obiad

 

Szybki obiad z kurczakiem – 5 super pomysłowych dań!

Szybki obiad w 15 minut – dania i przepisy

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....