Kiszone patisony – przepis

23 kwietnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Patisony posiadają dość niezwykły i oryginalnywygląd, wyglądają jak dwa złożone ze sobą talerze (może jak UFO?) o pofałdowanych faliście brzegach. Patisony są  też przeróżnej wielkości: od 10 do ponad 20 centymetrów średnicy. Są też lekkostrawne, dietetyczne, o delikatnym i subtelnym smaku, doskonałe dla osób z nadwagą i nadciśnieniem. Zawierają witaminy np: witaminę C, troszkę witamin B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i pewne ilości węglowodanów.

składniki na 2 litrowy słoik:

 

około 1 i 1/2 kg mini patisonów

2 litry wody

2 łyżki soli morskiej

2 łyżeczki białej gorczycy

2 łyżeczki białego pieprzu np. Penja

łyżeczka ziela angielskiego

liście chrzanu

kilka ziaren pieprzu

kawałek kłącza chrzanu

koper

3 obrane ząbki czosnku

12 łyżek zalewy z innej kiszonki np. z ogórków

 

Myjemy patisony. We wrzątku rozpuszczamy sól, studzimy. Myjemy i suszymy słoik z pokrywką. Układamy patisony ciasno w słoju, dodajemy wszystkie przyprawy, liście, czosnek. Zalewamy wystudzoną wodą z solą, dolewamy wodę z kiszonek. Dociskamy warzywa w słoju jakimś innym naczyniem, tak aby nic nie wystawało ponad wodę. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni. Codziennie na chwilkę trzeba odkręcić wieczko i wypuścić powietrze.  Gotową kiszonkę przechowujemy w spiżarni lub lodówce.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....