Bakłażanowe roladki ze szpinakiem i mozzarellą

23 kwietnia 2021, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Roladki z grillowanego bakłażana, szpinaku i mozarelli

Składniki:
1 duży bakłażan
1/2 szklanki mąki
30 dag tartego parmezanu
6 jajek
30 dag mrożonego szpinaku
20 dag świeżej mozzarelli
10 dag suszonych pomidorów w oleju
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Sos pomidorowy: 2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 puszki obranych pomidorów
2 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka cukru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pociąć bakłażana wzdłuż na plasterki, obtoczyć w mące. Wymieszać jajka i parmezan, plastry bakłażana polać mieszaniną i piec na grillu wyłożonym folią z obu stron przez około 3 min. Wyłożyć na ręczniki papierowe. Posiekać szpinak i mozzarellę. Wymieszać z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Napełniać plastry bakłażana i zawijać w rolki spinając wykałaczką. Położyć na grillu i piec ok. 10 min.
Sos pomidorowy: Posiekać cebulę i czosnek. Usmażyć w oliwie z oliwek. Pomidory pokroić i dodać do cebuli i czosnku, wymieszać. Dusić sos, około 10 min. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier.
Położyć roladki na talerzu, udekorować świeżą bazylią. Podawać z sosem.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Stany lękowe
Stany lękowe to może być objaw początku depresji, moim zdaniem warto iść...
Zdrowe połączenia produktów
Miejmy nadzieję, że jeśli np. pół godz. po sałatce zjemy obiad z tłuszczem...
Jak ludzie dobierają się w pary?
Sporo osób dziś jednak patrzy na status i majątek partnera, jeśli chodzi o poważne...
Metylowane witaminy
Już była "lewoskrętna" witamina C, po czym okazało się, że witamina C jest właśnie...