Zupa z młodych liści rzodkiewki

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Liście rzodkiewki z reguły wyrzucamy . A nie słusznie . Młode listki rzodkiewki doskonale nadają się na wiosenną zupę lub jarzynkę .

Czas : 30 minut

Składniki :1 pęczek rzodkiewki
2 porcję makaronu ryżowego
½ litra bulionu drobiowego ( może być z kostki bulionowej )
1 łyżka masła
½ szklanki mleczka kokosowego
2 łyżeczki trawy cytrynowej
1 łyżka usiekanego kopru

Oberwać , umyć i drobno usiekać listki rzodkiewki . Same rzodkiewki utrzeć na tarce jarzynowej . Na maśle udusić liście i ½ utartej rzodkiewki . Zalać bulionem . Gotować 15 minut .Makaron zalać wrzątkiem , zostawić na 5 minut. Odcedzić , dodać do zupy . Wlać mleko kokosowe. Doprawić trawą cytrynową . Wsypać koper. Podawać posypaną resztą utartej rzodkiewki .

nadesłane: Babciagramolka