Ziemniaki zapiekane w sosie jogurtowym
Artykuł zewnętrzny
Ziemniaki to stały składnik dań obiadowych na naszych stołach. Stanowią podstawę wielu zup, a także lubiany dodatek do drugiego dania. Są skarbnicą witamin i mikroelementów, a także skrobi – czyli łatwo przyswajalnych węglowodanów, które dostarczają nam wiele energii. Aby urozmaicić ich podawanie, proponujemy dziś pomysł na zapiekane ziemniaki w pysznym sosie na bazie jogurtu. Rodzina na pewno polubi ten nietuzinkowy dodatek do obiadu, można go też podawać jako przekąskę.
Składniki:
10 ziemniaków
300 ml jogurtu
świeże zioła, np. bazylia, koperek, tymianek
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, ponacinać w fantazyjny wzór. Jogurt dokładnie wymieszać z posiekanymi ziołami oraz z przyprawami. Każdy ziemniak zanurzyć w powstałym sosie przed upieczeniem. Układać ziemniaki dość blisko siebie na warstwie folii aluminiowej, przykryć druga warstwą. Potrzebny będzie także rękaw do pieczenia. Ważne jest, aby nożykiem zrobić kilka malutkich dziurek w folii. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Czas pieczenia to ok. godziny. Podawać gorące.
Smacznego!
A jakie są Wasze pomysły na niebanalne podanie ziemniaków? Dzielcie się swoimi przepisami w komentarzach!