Ziemniaki zapiekane w sosie jogurtowym

5 października 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Ziemniaki to stały składnik dań obiadowych na naszych stołach. Stanowią podstawę wielu zup, a także lubiany dodatek do drugiego dania. Są skarbnicą witamin i mikroelementów, a także skrobi – czyli łatwo przyswajalnych węglowodanów, które dostarczają nam wiele energii. Aby urozmaicić ich podawanie, proponujemy dziś pomysł na zapiekane ziemniaki w pysznym sosie na bazie jogurtu. Rodzina na pewno polubi ten nietuzinkowy dodatek do obiadu, można go też podawać jako przekąskę.

ziemniaki zapiekane w sosie jogurtowym

 Składniki:

 10 ziemniaków

300 ml jogurtu

świeże zioła, np. bazylia, koperek, tymianek

sól, pieprz, papryka słodka do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć, ponacinać w fantazyjny wzór. Jogurt dokładnie wymieszać z posiekanymi ziołami oraz z przyprawami.  Każdy ziemniak zanurzyć w powstałym sosie przed upieczeniem. Układać ziemniaki dość blisko siebie na warstwie folii aluminiowej, przykryć druga warstwą. Potrzebny będzie także rękaw do pieczenia. Ważne jest, aby nożykiem zrobić kilka malutkich dziurek w folii. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Czas pieczenia to ok. godziny. Podawać gorące.

Smacznego!

A jakie są Wasze pomysły na niebanalne podanie ziemniaków? Dzielcie się swoimi przepisami w komentarzach!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz