Żeberka w marynacie z powidłami

20 grudnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Moja przyjaciółka Joanna zwana Lalą uwielbia żeberka. Zapowiedziała się na żeberkowy obiad.

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • 60 dag żeberek ( lepiej paski ale nie było to kupiłam to co było )
  • 3 duże cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 mini kostka czosnkowa
  • ziemniaki ( na 3 porcje )

Zrobić marynatę z oleju, miodu, sosu sojowego, powideł , majeranku, pieprzu i mini kostki czosnkowej. Żeberka pociąć na porcje . Natrzeć marynatą i zostawić na noc w lodówce .

Obrać ziemniaki ( jednakowej wielkości ). Pokroić w paseczki cebule. Wyjąć żeberka z marynaty i ułożyć w szkle żaroodpornym. Ziemniaki i cebulę wymieszać z pozostałą marynatą i wyłożyć na żeberka.

Wstawić szkło do piekarnika i nastawić go na 220 * C . Piec 1,5 godziny od chwili kiedy ustali się temperatura .

file1292848007