Żeberka w marynacie z powidłami
Artykuł zewnętrzny
Moja przyjaciółka Joanna zwana Lalą uwielbia żeberka. Zapowiedziała się na żeberkowy obiad.
Czas : 2 godziny
Składniki :
- 60 dag żeberek ( lepiej paski ale nie było to kupiłam to co było )
- 3 duże cebule
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki powideł śliwkowych
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 mini kostka czosnkowa
- ziemniaki ( na 3 porcje )
Zrobić marynatę z oleju, miodu, sosu sojowego, powideł , majeranku, pieprzu i mini kostki czosnkowej. Żeberka pociąć na porcje . Natrzeć marynatą i zostawić na noc w lodówce .
Obrać ziemniaki ( jednakowej wielkości ). Pokroić w paseczki cebule. Wyjąć żeberka z marynaty i ułożyć w szkle żaroodpornym. Ziemniaki i cebulę wymieszać z pozostałą marynatą i wyłożyć na żeberka.
Wstawić szkło do piekarnika i nastawić go na 220 * C . Piec 1,5 godziny od chwili kiedy ustali się temperatura .