Zdrowe oleje zimnotłoczone

4 września 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Nie jest tajemnicą, że oleje pochodzenia naturalnego to prawdziwa skarbnica dobroczynnych składników. Wykazują doskonały wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Stosowane przez naszych przodków, skutecznie chronią przed rozwojem raka i innych chorób cywilizacyjnych. Jednak, aby faktycznie odczuć ich działanie, należy sięgać wyłącznie po produkty pochodzenia naturalnego.

 

Organizm nie potrafi wytworzyć kwasów omega-3 i omega-6 samodzielnie, dlatego musimy spożywać produkty, które je zawierają. Najlepszym źródłem są w tym przypadku oleje. Zapewniają ochronę antyrakową i przeciwcukrzycową, powodują wzrost energii i koncentracji, wspomagają odchudzanie, mają dobry wpływ na układ nerwowy. Oddziałują też na nasz wygląd, czyli stan skóry, włosów i paznokci. Każdy olej posiada swoje charakterystyczne właściwości.

Badania wykazują, że najwyższą zawartością kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 charakteryzują się oleje: lniany i orzecha włoskiego, natomiast kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 oleje: z pestek winogron, z orzecha włoskiego, kiełków pszenicy, a także słonecznikowy i kukurydziany. Najkorzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 charakteryzuje się olej rzepakowy, przy bardzo wysokiej zawartości kwasów należących do obu rodzin.

Warto mieć świadomość, które oleje są wartościowe i powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Dobroczynne działanie wykazują jedynie te oleje, które są świeże, tłoczone na zimno, a przy tym nieoczyszczone, nieutlenione i nierafinowane. Najzdrowszym i zarazem najlepszym wyborem są oleje nierafinowane, tłoczone na zimno, z krótkim terminem przydatności do spożycia, w szklanych, ciemnych butelkach. Sposób tłoczenia olejów jest niezwykle ważny szczególnie, jeżeli chodzi o zawarte w nich składniki odżywcze. Produkt otrzymywany metodą tłoczenia na zimno zachowuje najkorzystniejsze dla organizmu człowieka walory odżywcze. Takie oleje mają też dodatkowe walory prozdrowotne. Jednym z miejsc, w którym znajdziemy w tak niewielkim stopniu przetworzone i dobre jakościowo produkty, jest firma SOSTA.

 

Tłuszcze nierafinowane, tłoczone na zimno powinny być spożywane wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do sosów sałatkowych, dipów, pieczywa, itp. Zachęcamy do skorzystania z bogatej oferty olejów tłoczonych na zimno o naturalnym smaku i pięknym zapachu marki SOSTA. Z szerokiej gamy produktów możemy wybrać olej w zależności od naszych preferencji smakowych czy potrzeb zdrowotnych. Oleje roślinne to bogactwo witamin, minerałów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a dieta, obok sposobu i warunków życia, jest jednym z najważniejszych czynników zdrowia człowieka i dobrego samopoczucia.

Do produkcji każdego z olejów firma SOSTA używa składników najwyższej jakości, pozyskiwanych od sprawdzonych dostawców, którzy są liderami w swojej dziedzinie. Ziarna wykorzystywane do produkcji olejów spełniają bardzo wysokie wymagania jakościowe, poddawane są szczegółowej weryfikacji pod kątem zachowania odpowiednich parametrów. Oleje BIO SOSTA produkowane są z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej. Nasiona pochodzą z kontrolowanych gospodarstw ekologicznych, niestosujących żadnych środków chemicznych. Firma SOSTA do produkcji nie używa żadnych środków chemicznych, konserwantów czy dodatków, które miałyby polepszyć smak, zapach, wygląd czy też wydłużyć trwałość produktu.

 

Oleje naturalne są otrzymywane w wyniku tłoczenia na zimno, który odbywa się w niskiej temperaturze (nieprzekraczającej 40 st. C) dzięki czemu zawarte w olejach składniki odżywcze, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i antyoksydanty, zachowują swoją naturalne struktury i aktywność biologiczną. Oleje nie są w żaden sposób oczyszczane, zachowują swoją naturalną strukturę i całe bogactwo niezbędnych składników odżywczych. W asortymencie producenta SOSTA znajdziemy m.in.: olej rzepakowy, słonecznikowy, olej z czarnuszki, olej lniany, konopny, z ostropestu, olej kokosowy,  rzepakowy, z dyni, ogórecznika oraz z wiesiołka.

Olej lniany ma działanie antynowotworowe i przeciwzapalne oraz największą ilość kwasów omega-3. Aby zachować zdrowotne właściwości kwasów omega-3 należy olej lniany przechowywać w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce od 4 do 10 st. C) w ciemnych butelkach, chronić przed działaniem światła, powietrza i temperatury. Olej ten dzięki wyjątkowym właściwościom pomaga obniżać cholesterol, wspomaga procesy trawienne, pracę układu opornościowego, oddechowego a także krwionośnego, przeciwdziała miażdżycy oraz zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału. Bardzo korzystnie wpływa na układ trawienny, regulując przemianę materii. Znacząca obecność witaminy E zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób i pomaga w ich zwalczaniu. Duża zawartość beta-karotenu działa korzystnie na funkcjonowanie zmysłu wzroku oraz układ immunologiczny.

Olej słonecznikowy to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witaminy E, zwanej witaminą młodości. Posiada wiele prozdrowotnych właściwości: obniża poziom cukru we krwi, wspomaga przemianę materii, łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, wspiera leczenie łuszczycy i problemów dermatologicznych, redukuje stany zapalne i bóle głowy, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia jakość nasienia, oczyszcza organizm z toksyn. Znany jest również z tego, że zwiększa zasoby energii, chroni przed atakami astmy oraz stanowi skuteczną ochronę przeciwnowotworową.

 

Olej z czarnuszki to wyjątkowy dar natury o bardzo szerokim spectrum działania. To naturalny sposób na alergię i problemy skórne, wsparcie dla odporności i podczas infekcji. Olej obniża ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami serca, jest doskonałym remedium na problemy żołądkowe, ułatwia regenerację wątroby i błon śluzowych, a także reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki obecności, takich składników, jak: selen, alfa-tokoferol, gamma-tokoferol, tymochinon i tymol, znanych ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych, cechuje go wyraźnie zaznaczone działanie przeciwutleniające. Stosowany w aromaterapii wycisza, pomaga znosić stres, wspomaga proces prawidłowego snu. Olej z czarnuszki to również preparat o efektywnym działaniu pielęgnacyjnym.

Olej z ostropestu zawiera substancje odżywcze, które poprawiają działanie organizmu, między innymi są to: kwasy organiczne, witamina K i C, sylimaryna, fitosterole, sole mineralne oraz kwas linolowy. Obniża poziom cholesterolu we krwi, stymuluje pracę mózgu – poprawia koncentrację i wspomaga pamięć, zapobiega nowotworom, pomaga w walce z chorobami układu krążenia, łagodzi objawy schorzeń jamy ustnej, pomaga leczyć cukrzycę, korzystnie wpływa na wzrok i odporność. Jest niezwykle skuteczny w leczeniu schorzeń wątroby (m.in. żółtaczki, WZW, marskości wątroby oraz alkoholowego i niealkoholowego stłuszczenia wątroby), chroni tkanki wątroby i nerek, regeneruje i oczyszcza organizm z toksyn.

Olej z pestek dyni jest od dawna znany jako skuteczna pomoc w walce z pasożytami, jednak jego właściwości są znacznie szersze. Zawarte w nim fitosterole, działają na podobnej zasadzie jak hormony, dzięki czemu pomagają obniżyć nadmierne stężenie dihydrotestosteronu, który odpowiada za przerost gruczołu krokowego u mężczyzn. Jest też świetnym wsparciem w infekcjach i alergiach, a jako wyjątkowo łagodny dla żołądka, pomaga poprawić działanie układu pokarmowego. Olej wspiera również funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego jego systematyczne spożywanie może przynieść szereg korzyści – m.in. zmniejszenie niepokoju i stanów lękowych, poprawę samopoczucia i łatwiejsze zasypianie. Niezwykle ciemny, rubinowo – zielony kolor oleju, łączy się z zapachem delikatnie przypominającym orzechy, a smak doskonale odzwierciedla smak dyniowych pestek, z których został wytłoczony.

 

Olej z wiesiołka to jeden z najskuteczniejszych olejów dla zdrowia kobiety – pomaga utrzymać równowagę hormonalną, również w okresie menopauzy, a także łagodzi objawy PMS. Kwas gamma-linolenowy i kwas linolowy wspierają funkcjonowanie kobiecego układu rozrodczego. Olej z wiesiołka jest również sprzymierzeńcem odchudzających się, ponieważ zapobiega magazynowaniu się tłuszczów i ułatwia ich spalanie, a także pomaga usunąć toksyny z organizmu. Po olej w formie czystej powinny sięgać również osoby starsze, ponieważ łagodzi dolegliwości reumatyczne wspomagając regeneracje tkanek łącznej i chrzęstnej. Używany jest w celach kulinarnych oraz w kosmetologii.

Olej z orzecha włoskiego jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ze względu na wyjątkowe właściwości posiada szerokie zastosowanie zdrowotne. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, zapobiega zaparciom łagodzi stany zapalne, pomaga walczyć z oparzeniami, wysypkami, podrażnieniami skóry – działa antybakteryjnie i antyseptycznie. Dodatkowo zaleca się jego stosowanie podczas diety i odchudzania, wspomaga bowiem procesy metaboliczne i przyczynia się do zdrowszej i szybszej utraty wagi.

Olej kokosowy posiada kwas laurynowy, który naturalnie występuje w mleku matki i buduje odporność organizmu. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Jest bardzo pomocny przy anemii, ponieważ pomaga wchłaniać cenne minerały: wapń, magnez, żelazo. Ponadto reguluje metabolizm, utrzymując prawidłową wagę. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, korzystnie wpływa na pracę serca i redukuje poziom złego cholesterolu. Pomaga przy przeziębieniach, używany jest wspomagająco u osób z chorobami skóry, jak łuszczyca, egzema czy zapalenia wywołane alergią. Wspomaga też dietę osób z chorobami autoimmunologicznymi, atakującymi narządy np. hashimoto.

 

Olej konopny ma lekko orzechowy smak. Zawiera duże ilości witamin A, C, E, K i B oraz cynku wapnia i magnezu. Charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i przeciwbólowym, wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie tętnicze, wspiera układ immunologiczny, jak również zmniejsza stany zapalne stawów. Regularne przyjmowanie oleju konopnego zwalcza pojawienie się cukrzycy, wspomaga układ trawienny i pracę jelit, pomaga walczyć z nadciśnieniem, wspomaga pracę serca zapobiegając pojawianiu się zawałów. Działa kojąco, łagodząco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Szczególnie polecany osobom zmagającym się z uciążliwymi bólami głowy – migreną, kręgosłupa i innymi. Może być stosowany jako środek spożywczy lub bezpośrednio na skórę.

Olej rydzowy (z lnianki) zawiera znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-3, podobnie jak olej lniany. Tłuszcze te sprawiają, że nadaje się on do stosowania jako naturalny suplement diety, równoważący proporcje różnych typów tłuszczów. Jest silnym antyoksydantem, głównie ze względu na bogatą obecność witaminy E, zapobiega stanom zapalnym – hamuje podrażnienia i infekcje, zwiększa odporność organizmu, wspomaga leczenia artretyzmu – ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3, może być stosowany w celu złagodzenia bólu podczas zapalenia stawów. Można go stosować jako olej sałatkowy, gdyż posiada przyjemny smak, który dobrze współgra z wieloma rodzajami żywności oraz dań. 

Różnorodność i szerokie zastosowanie olejów tłoczonych na zimno przemawia jedynie na korzyść ich stosowania. W porównaniu do produktów pozyskiwanych na gorąco oleje tłoczone na zimno zachowują wszelkie korzystne dla działania organizmu substancje odżywcze. Pełnowartościowe oleje z ostropestu, orzechów włoskich, konopi czy lnu zapobiegają i pomagają w leczeniu wielu schorzeń. Jeżeli zależy Ci na produktach pełnowartościowych, bogatych w witaminy i mikroelementy to zdecydowanie wybierz oleje tłoczone na zimno. Jeśli cenisz zdrowy styl życia, koniecznie zrób w swojej szafce miejsce na nowy olej z rodziny SOSTA.

Więcej: www.sosta.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...