Zapiekanki – pomysły i przepisy czytelników | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zapiekanki – pomysły i przepisy czytelników

12 września 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

 

Danie sprawdzi się świetnie nie tylko jako przekąska, lecz także sycący obiad… Zapiekanka może być samodzielną potrawą lub dodatkiem np. do sznycli, schabowych czy smażonej ryby.

Zapiekanka cebulowa
Autor: ekolokalnie

Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej (plus do podsypywania)
– 1/2 szklanki śmietany 10% (może też być 18%)
– 15 dkg margaryny (3/5 kostki 250 g)
– 6 niewielkich pomidorów
– 3 jajka
SNV83664-300x225– 4 duże cebule
– 3 łyżki zimnej wody
– 3 łyżki oleju rzepakowego (plus do natłuszczenia foremki)
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki lubczyku
– sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, margarynę, jajko, 3 łyżki zimnej wody i dobrze zagnieść. Gdy powstanie jednolite ciasto, uformować je w kulkę, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę cebule. Na patelnie wlać 3 łyżki oleju, wsypać cebulę, doprawić ją do smaku solą oraz pierzem i dusić pod przykryciem, aż zmięknie.
Ze schłodzonego ciasto odłożyć 1/3, a resztę rozwałkować (podsypując delikatnie mąką) i wyłożyć do natłuszczonej tartownicy. Spód ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć go fasolą albo grochem. Piec około 20 minut w 200 stopniach, po tym czasie usunąć papier z obciążeniem. W czasie gdy ciasto się piecze w miseczce wymieszać śmietanę, pozostałe jajka, dodać przyprawy i odstawić.
Po usunięciu papieru dno ciasta wyłożyć cebulą, zalać przygotowaną mieszanką przypraw, śmietany i jajek. Teraz wystarczy ułożyć umyte wcześniej pomidorki i pozostałe ciasto. Ciasto należy wcześniej rozwałkować i pociąć na paski, a układać tak aby nie przykryć pomidorów.
Piec w temperaturze 200 stopni 40-60 minut, czas jest dłuższy gdy nie ma termoobiegu.

Zapiekanka z zielonym groszkiem, brokułami, kurczakiem i żółtym serem
Autor: Kasia1007

Składniki:
– pierś z kurczaka
– 1 brokuł (same różyczki)
SNV83664-300x225x1– 1/2 puszki zielonego groszku
– 250 g żółtego sera
– 500 g makaronu pełnoziarnistego penne
– ulubione zioła
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, obtaczamy w ulubionych ziołach, soli, pieprzu i grillujemy na patelni. W międzyczasie gotujemy brokuły i makaron al dente w osolonej wodzie. Ścieramy ser na tarce o grubych oczkach, groszek odcedzamy. Kiedy składniki są już gotowe przekładamy je do naczynia żaroodpornego warstwowo – makaron, brokuły i groszek, na koniec rozkładamy równomiernie ser. Zapiekamy przez 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni. Pyszna, prosta i zdrowa zapiekanka gotowa! :)

Zapiekanka z brokułów
Autor: Larcenciel

Składniki:
– 2 brokuły
– pęczek młodych marchewek
– ugotowana pierś kurczaka
SNV83664-300x225x2– 1/2 szklanki bulionu wołowego
– 2 łyżki bazylii lub tymianku
– 4 jaja
– szczypta cynamonu
– sól, pieprz
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo (ok. 3 min), oczyszczone, całe marchewki również ugotować, kurczaka przekroić na mniejsze kawałki. Dno płaskiego naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą, wyłożyć je brokułami, marchewką i kurczakiem, doprawić solą, pieprzem i ziołami – bazylią lub tymiankiem. Jaja roztrzepać, wymieszać z bulionem, dodając sól, pieprz i cynamon. Tym sosem zalać warzywa i zapiekać ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gratin Dauphinois – zapiekanka ziemniaczana
Autor: olecka11

Składniki:
– 1 kg mączystych ziemniaków
– 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
– około 100 g startego sera Gruyere
SNV83664-300x225x3– 315 g śmietany kremówki
– 125 ml mleka
– gałka muszkatołowa
– masło ( do smarowania)
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki pociąć w cieniutkie talarki (im cieńsze tym zapiekanka szybciej się upiecze). Naczynie do zapiekania posmarować masłem i układać w nim warstwami przygotowane ziemniaki, obsypując każdą warstwę czosnkiem, startym serem, szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Całość polać śmietanką z mlekiem. Wierzch posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 170°C przez około 1 – 1,5 godziny. Gdyby wierzch zbytnio się brązowił, naczynie można przykryć folią aluminiową.

Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku
Autor: Redakcja /www.kamis.pl/

Składniki:
– 800 g ziemniaków,
– 200 g kiełbasy,
SNV83664-300x225x4– 1 średnia cebula,
– 200 ml śmietanki UHT 30 % (lub jogurt bałkańskiego),
– 80 g startego żółtego sera, olej,
– 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku KAMIS

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Wrzuć do gorącej, nieosolonej wody, zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut, odcedź.
Cebulę i kiełbasę pokrój w półplasterki.
Całe opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku wymieszaj ze śmietanką.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ziemniaki ułóż w naczyniu i zalej śmietanką. Następnie ułóż cebulę, kiełbasę i posyp serem. Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 250°C.

Zapiekanka makaronowa po bolońsku
Autor: Redakcja

Składniki:
– 350 g makaronu (np. rurki),
SNV83664-300x225x5– 300 g mięsa mielonego,
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 100 g żółtego sera,
– 3 łyżki oleju,
– 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka makaronowa po bolońsku KAMIS

Przygotowanie:
Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż mięso.
Dodaj koncentrat, 250 ml wody, całe opakowanie przyprawy Zapiekanka makaronowa po bolońsku i wymieszaj.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, przełóż makaron, polej sosem mięsnym, posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 25 minut w temp 200°C.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej
Autor: Justyna

Składniki:
– kasza jęczmienna 50 g
– Woda 100 g
SNV83664-300x225x6– olej sojowy lub słonecznikowy łyżeczka 10 g
– marchew ½ szt.
– pietruszka ½ szt.
– seler – plasterek
– masło 10 g (½ łyżeczki)
– zielona pietruszka, koperek, bazylia, majeranek, sól, bułka tarta
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kasze ugotować na małym ogniu z dodatkiem oleju. Oczyszczone warzywa opłukać i zetrzeć na tarce, ugotować w niewielkiej ilości wody i doprawić do smaku. Kaszę włożyć do naczynia żaroodpornego, na przemian z warzywami (pierwsza i ostatnia warstwa to kasza). Posypać natką i koperkiem. Po wierzchu polać pozostałym masłem. Zapiec w piekarniku.

Zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowym
Autor: Redakcja

Składniki:
– 1 opakowanie “Brokuły” POLTINO
– 1 opakowanie “Pieczarki” POLTINO
– makaron kolanka, rurki lub inny
– 2 piersi z kurczaka
SNV83664-300x225x7– pół szklanki śmietany
– 20 dkg sera żółtego
– łyżka mąki pszennej
– natka pietruszki
– olej do smażenia
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i smażyć ok. 15 min. na patelni z dodatkiem tłuszczu, pod koniec dodać śmietanę zaprawioną mąką, doprawić solą i pieprzem, na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać zamrożone pieczarki i dusić do odparowania wody, połączyć z sosem śmietanowym, zamrożone brokuły wrzucić do gotującej i osolonej wody, zagotować i odcedzić, podgotować makaron – ok. 3 min, w żaroodpornym naczyniu ułożyć makaron, brokuły i sos, całość posypać startym serem, zapiekać w piekarniku ok. 20 min, posypać natką pietruszki i podawać na gorąco.

Zapiekanka z mięsem i kalafiorem
Autor: Cynthia

Składniki:
– 500 gram kalafiora
SNV83664-300x225x8– 40 dag mięsa mielonego
– jarzynka lub vegeta
– 150 ml słodkiej śmietanki 18 %
– 2 jajka
– 20 dag startego żółtego sera
– pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora należy podgotować we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, mięso doprawić jarzynką i podsmażyć. Przygotować sos serowy ze śmietanki wymieszanej z jajkami, starty serem i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć mięso a następnie kalafiora, zalać sosem serowym. Zapiekać około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać z ciabattą i sałatą.

Rozgrzewająca zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem
Autor: CornerWithRecipes

Składniki:
– kilka dużych ziemniaków
– 450 g szpinak mrożony
– 200 g wędzonego łososia norweskiego
SNV83664-300x225x9– 1 cebula
– czarne oliwki
– suszone pomidory
– 2 ząbki czosnku
– kilka łyżeczek tartego parmezanu
– sól, pieprz, mieszanka ziół: rozmaryn, tymianek, papryka słodka, cząber, bazylia, estragon

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na pół surowo. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak doprawić przyprawami, chwilę poddusić. Oliwki, ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć plasterki ziemniaków, na to ułożyć 1/3 masy szpinakowej, 1/3 łososia i oliwek. Powtórzyć to dwa razy i doprawić. Piec ok. 30 min w 200 stopniach, 10 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem.

Drobiowa zapiekanka
Autor: czekoladka

Składniki:
-700 g filetu z kurczaka,
– 1/2 kg marchewki,
– 1/2 kg pieczarek,
– 3 cebule,
SNV83664-300x225x10– puszka groszku,
– 3 łyżki oleju rzepakowego,
– 400 g żółtego sera,
– 150 g przecieru pomidorowego,
– 150 g majonezu,
– 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
– 2 łyżki maggie,
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe porcje, delikatnie rozbić. Oprószyć przyprawą do kurczaka. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić kostkę, podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Grzyby oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, dusić ok. 10 min na małym ogniu, wymieszać z odsączonym groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, rozsmarować na mięsie. Marchew oczyscić, wyłożyć na grzyby. Posypać startym serem. Majonez zmieszać z przecierem i maggie. Sosem polać zapiekankę. Piec ok. 75 min w temp. 180 st.

Rozgrzewająca zapiekanka z dodatkiem imbiru
Autor: Margaretkaw

Składniki:
– 400 g makaronu świderki
– puszka groszku
– puszka kukurydzy
– duży por
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 20 dag sera żółtego
– 20 dag wędliny drobiowej
– 200 ml śmietany 12%SNV83664-300x225x11
– 2 łyżki lubczyku
– pół łyżeczki startego korzenia imbiru

Przygotowanie:
Makaron ugotować na półtwardo, wymieszać z koncentratem. Dodać odsączone z zalewy groszek i kukurydzę oraz pokrojonego w półplastry pora. Połowę makaronu ułożyć w natłuszczonej blaszce, posypać połową pokrojonej w kostkę wędliny i połową utartego na grubej tarce sera. Posypać lubczykiem. Tak samo uczynić z drugą połową składników.Polać równomiernie śmietaną wymieszaną ze startym imbirem. Zapiekać ok. 20 minut.

 

 

zobacz również:

  1. Dania ze szpinakiem – przepisy czytelników
  2. Gołąbki inaczej – różne przepisy i pomysły
  3. Pieczone jabłka i gruszki
  4. Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Zapiekanki – pomysły i przepisy czytelników

  1. zapiekanki to chyba najlepszy pomysł na szybki i zarazem pyszny obiad

Dodaj komentarz