Zapiekanki – pomysły i przepisy czytelników
Danie sprawdzi się świetnie nie tylko jako przekąska, lecz także sycący obiad… Zapiekanka może być samodzielną potrawą lub dodatkiem np. do sznycli, schabowych czy smażonej ryby.
Zapiekanka cebulowa
Autor: ekolokalnie
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej (plus do podsypywania)
– 1/2 szklanki śmietany 10% (może też być 18%)
– 15 dkg margaryny (3/5 kostki 250 g)
– 6 niewielkich pomidorów
– 3 jajka
– 3 łyżki zimnej wody
– 3 łyżki oleju rzepakowego (plus do natłuszczenia foremki)
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki lubczyku
– sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, margarynę, jajko, 3 łyżki zimnej wody i dobrze zagnieść. Gdy powstanie jednolite ciasto, uformować je w kulkę, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę cebule. Na patelnie wlać 3 łyżki oleju, wsypać cebulę, doprawić ją do smaku solą oraz pierzem i dusić pod przykryciem, aż zmięknie.
Ze schłodzonego ciasto odłożyć 1/3, a resztę rozwałkować (podsypując delikatnie mąką) i wyłożyć do natłuszczonej tartownicy. Spód ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć go fasolą albo grochem. Piec około 20 minut w 200 stopniach, po tym czasie usunąć papier z obciążeniem. W czasie gdy ciasto się piecze w miseczce wymieszać śmietanę, pozostałe jajka, dodać przyprawy i odstawić.
Po usunięciu papieru dno ciasta wyłożyć cebulą, zalać przygotowaną mieszanką przypraw, śmietany i jajek. Teraz wystarczy ułożyć umyte wcześniej pomidorki i pozostałe ciasto. Ciasto należy wcześniej rozwałkować i pociąć na paski, a układać tak aby nie przykryć pomidorów.
Piec w temperaturze 200 stopni 40-60 minut, czas jest dłuższy gdy nie ma termoobiegu.
Zapiekanka z zielonym groszkiem, brokułami, kurczakiem i żółtym serem
Autor: Kasia1007
Składniki:
– pierś z kurczaka
– 1 brokuł (same różyczki)
– 250 g żółtego sera
– 500 g makaronu pełnoziarnistego penne
– ulubione zioła
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, obtaczamy w ulubionych ziołach, soli, pieprzu i grillujemy na patelni. W międzyczasie gotujemy brokuły i makaron al dente w osolonej wodzie. Ścieramy ser na tarce o grubych oczkach, groszek odcedzamy. Kiedy składniki są już gotowe przekładamy je do naczynia żaroodpornego warstwowo – makaron, brokuły i groszek, na koniec rozkładamy równomiernie ser. Zapiekamy przez 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni. Pyszna, prosta i zdrowa zapiekanka gotowa! :)
Zapiekanka z brokułów
Autor: Larcenciel
Składniki:
– 2 brokuły
– pęczek młodych marchewek
– ugotowana pierś kurczaka
– 2 łyżki bazylii lub tymianku
– 4 jaja
– szczypta cynamonu
– sól, pieprz
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo (ok. 3 min), oczyszczone, całe marchewki również ugotować, kurczaka przekroić na mniejsze kawałki. Dno płaskiego naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą, wyłożyć je brokułami, marchewką i kurczakiem, doprawić solą, pieprzem i ziołami – bazylią lub tymiankiem. Jaja roztrzepać, wymieszać z bulionem, dodając sól, pieprz i cynamon. Tym sosem zalać warzywa i zapiekać ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gratin Dauphinois – zapiekanka ziemniaczana
Autor: olecka11
Składniki:
– 1 kg mączystych ziemniaków
– 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
– około 100 g startego sera Gruyere
– 125 ml mleka
– gałka muszkatołowa
– masło ( do smarowania)
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki pociąć w cieniutkie talarki (im cieńsze tym zapiekanka szybciej się upiecze). Naczynie do zapiekania posmarować masłem i układać w nim warstwami przygotowane ziemniaki, obsypując każdą warstwę czosnkiem, startym serem, szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Całość polać śmietanką z mlekiem. Wierzch posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 170°C przez około 1 – 1,5 godziny. Gdyby wierzch zbytnio się brązowił, naczynie można przykryć folią aluminiową.
Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku
Autor: Redakcja /www.kamis.pl/
Składniki:
– 800 g ziemniaków,
– 200 g kiełbasy,
– 200 ml śmietanki UHT 30 % (lub jogurt bałkańskiego),
– 80 g startego żółtego sera, olej,
– 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku KAMIS
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Wrzuć do gorącej, nieosolonej wody, zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut, odcedź.
Cebulę i kiełbasę pokrój w półplasterki.
Całe opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku wymieszaj ze śmietanką.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ziemniaki ułóż w naczyniu i zalej śmietanką. Następnie ułóż cebulę, kiełbasę i posyp serem. Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 250°C.
Zapiekanka makaronowa po bolońsku
Autor: Redakcja
Składniki:
– 350 g makaronu (np. rurki),
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 100 g żółtego sera,
– 3 łyżki oleju,
– 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka makaronowa po bolońsku KAMIS
Przygotowanie:
Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż mięso.
Dodaj koncentrat, 250 ml wody, całe opakowanie przyprawy Zapiekanka makaronowa po bolońsku i wymieszaj.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, przełóż makaron, polej sosem mięsnym, posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 25 minut w temp 200°C.
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej
Autor: Justyna
Składniki:
– kasza jęczmienna 50 g
– Woda 100 g
– marchew ½ szt.
– pietruszka ½ szt.
– seler – plasterek
– masło 10 g (½ łyżeczki)
– zielona pietruszka, koperek, bazylia, majeranek, sól, bułka tarta
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kasze ugotować na małym ogniu z dodatkiem oleju. Oczyszczone warzywa opłukać i zetrzeć na tarce, ugotować w niewielkiej ilości wody i doprawić do smaku. Kaszę włożyć do naczynia żaroodpornego, na przemian z warzywami (pierwsza i ostatnia warstwa to kasza). Posypać natką i koperkiem. Po wierzchu polać pozostałym masłem. Zapiec w piekarniku.
Zapiekanka z brokułami w sosie śmietanowym
Autor: Redakcja
Składniki:
– 1 opakowanie “Brokuły” POLTINO
– 1 opakowanie “Pieczarki” POLTINO
– makaron kolanka, rurki lub inny
– 2 piersi z kurczaka
– 20 dkg sera żółtego
– łyżka mąki pszennej
– natka pietruszki
– olej do smażenia
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i smażyć ok. 15 min. na patelni z dodatkiem tłuszczu, pod koniec dodać śmietanę zaprawioną mąką, doprawić solą i pieprzem, na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać zamrożone pieczarki i dusić do odparowania wody, połączyć z sosem śmietanowym, zamrożone brokuły wrzucić do gotującej i osolonej wody, zagotować i odcedzić, podgotować makaron – ok. 3 min, w żaroodpornym naczyniu ułożyć makaron, brokuły i sos, całość posypać startym serem, zapiekać w piekarniku ok. 20 min, posypać natką pietruszki i podawać na gorąco.
Zapiekanka z mięsem i kalafiorem
Autor: Cynthia
Składniki:
– 500 gram kalafiora
– jarzynka lub vegeta
– 150 ml słodkiej śmietanki 18 %
– 2 jajka
– 20 dag startego żółtego sera
– pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora należy podgotować we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, mięso doprawić jarzynką i podsmażyć. Przygotować sos serowy ze śmietanki wymieszanej z jajkami, starty serem i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć mięso a następnie kalafiora, zalać sosem serowym. Zapiekać około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać z ciabattą i sałatą.
Rozgrzewająca zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem
Autor: CornerWithRecipes
Składniki:
– kilka dużych ziemniaków
– 450 g szpinak mrożony
– 200 g wędzonego łososia norweskiego
– czarne oliwki
– suszone pomidory
– 2 ząbki czosnku
– kilka łyżeczek tartego parmezanu
– sól, pieprz, mieszanka ziół: rozmaryn, tymianek, papryka słodka, cząber, bazylia, estragon
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na pół surowo. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak doprawić przyprawami, chwilę poddusić. Oliwki, ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć plasterki ziemniaków, na to ułożyć 1/3 masy szpinakowej, 1/3 łososia i oliwek. Powtórzyć to dwa razy i doprawić. Piec ok. 30 min w 200 stopniach, 10 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem.
Drobiowa zapiekanka
Autor: czekoladka
Składniki:
-700 g filetu z kurczaka,
– 1/2 kg marchewki,
– 1/2 kg pieczarek,
– 3 cebule,
– 3 łyżki oleju rzepakowego,
– 400 g żółtego sera,
– 150 g przecieru pomidorowego,
– 150 g majonezu,
– 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
– 2 łyżki maggie,
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe porcje, delikatnie rozbić. Oprószyć przyprawą do kurczaka. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić kostkę, podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Grzyby oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, dusić ok. 10 min na małym ogniu, wymieszać z odsączonym groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, rozsmarować na mięsie. Marchew oczyscić, wyłożyć na grzyby. Posypać startym serem. Majonez zmieszać z przecierem i maggie. Sosem polać zapiekankę. Piec ok. 75 min w temp. 180 st.
Rozgrzewająca zapiekanka z dodatkiem imbiru
Autor: Margaretkaw
Składniki:
– 400 g makaronu świderki
– puszka groszku
– puszka kukurydzy
– duży por
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 20 dag sera żółtego
– 20 dag wędliny drobiowej
– 200 ml śmietany 12%
– 2 łyżki lubczyku
– pół łyżeczki startego korzenia imbiru
Przygotowanie:
Makaron ugotować na półtwardo, wymieszać z koncentratem. Dodać odsączone z zalewy groszek i kukurydzę oraz pokrojonego w półplastry pora. Połowę makaronu ułożyć w natłuszczonej blaszce, posypać połową pokrojonej w kostkę wędliny i połową utartego na grubej tarce sera. Posypać lubczykiem. Tak samo uczynić z drugą połową składników.Polać równomiernie śmietaną wymieszaną ze startym imbirem. Zapiekać ok. 20 minut.
zobacz również:
- Dania ze szpinakiem – przepisy czytelników
- Gołąbki inaczej – różne przepisy i pomysły
- Pieczone jabłka i gruszki
- Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy