Dania ze szpinakiem
Szpinak, dla wielu zmora i koszmar dzieciństwa, a dla innych wspaniały i zdrowy dodatek o milionach zastosowań kulinarnych. Rozsławiony przez bohatera z kreskówki Popey’a jest warzywem, którego dobroczynnych właściwości dla zdrowia i urody wciąż nie doceniamy.
Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty: luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Wartości odżywcze szpinaku zmniejsza jednak występujący w jego liściach kwas szczawiowy. Szczawiany wpływają odwapniająco na organizm. Ich nadmiar może przyczyniać się do powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej. Szczawiany utrudniają wykorzystanie wapnia, wiążąc się z nim i tworząc trudno rozpuszczalne sole. Dlatego dodajmy do szpinaku jogurt naturalny, ser typu feta czy jajka. Spożycie szpinaku powinny ograniczać osoby z artretyzmem, reumatyzmem, chorobami nerek, wątroby czy trzustki.
Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poprawia też kondycję mózgu i przeciwdziała chorobie Alzheimera.
Szpinak zawiera bardzo dużo wody i jest niskokaloryczny: 100 gramów szpinaku to zaledwie 20- 32 kalorii. Najwyższy czas odczarować szpinak. Niech na stałe zagości w twojej kuchni, a rozkochasz się w jego smaku. Nie warto bowiem rezygnować z warzywa, które uważane jest za jedno z najzdrowszych.
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem pleśniowym
Autor: Garretka
Składniki:
– 15 dag świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 15 dag sera pleśniowego
– sól, pieprz
– opakowanie makaronu tagliatelle
– 3 łyżki masła
– gałka muszkat.
Przygotowanie:
Szpinak pokroić na drobne kawałki, czosnek i cebulę posiekać. Pomidorki pokroić na połówki a ser rozkruszyć. Makaron ugotować z łyżką oliwy. Na maśle zeszklić cebulę, czosnek, szpinak, doprawić. Dusić około 2 minuty, dodać pomidorki. Makaron wymieszać ze szpinakiem, posypać serem.
Spaghetti ze szpinakiem i czosnkiem
Autor: simple20
Składniki:
– 500 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
– 500 g świeżego szpinaku
– 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
– garść orzechów pinii
– 50 g parmezanu (połowę zetrzyj na małych oczkach, a połowę na dużych)
– płatki chilli
– jogurt naturalny
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie zagotuj czajnik wody i przełóż szpinak do durszlaka. Polewaj szpinak wrzącą wodą aż zmniejszy swoją objętość i ściemnieje. Możesz potrzebować nawet dwóch czajników wody. Następnie wypłucz szpinak w zimnej wodzie i odsącz jej nadmiar zgniatając go w rękach. Poszatkuj sporządzony w ten sposób szpinak i odłóż na bok.
Rozgrzej oliwę na małym ogniu i dodaj drobno pokrojony czosnek. Smaż go do momentu, w którym się przyrumieni, wtedy dodaj ocet winny. Gotuj wszystko przez 1 minutę, później zdejmij z kuchenki. Kiedy twój makaron będzie już gotowy odcedź go i przełóż do dużej miski. Wymieszaj go z czosnkową oliwą, szpinakiem, orzechami pinii i startym na dużych oczkach parmezanem. Całość polej jogurtem naturalnym i podawaj w miseczkach, przyprószoną parmezanem i posypaną płatkami chilli.
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
Autor: beatriczenkiczen
Składniki (2 porcje):
– 130-180 gr tuńczyka z puszki w sosie własnym (może być też z wody, w oleju)
– 200 gram szpinaku
– sól/pieprz
– makaron dla 2 osób
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy makaro, według wskazań na opakowaniu. W między czasie na patelnię wrzucamy mrożony szpinak, tuńczyka z zalewą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy szpinak się rozmrozi i podgrzeje razem z rybą, a makaron będzie ugotowany al dente – dodajemy go do patelni, mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły i makaron był ładnie oblepiony tuńczykiem i szpinakiem. Doprawiamy sola i pieprzem.
Cannelloni ze szpinakiem i twarożkiem w sosie pomidorowym
Autor: nicestt
Składniki:
– 1 opakowanie makaronu cannelloni
– 450 g szpinaku
– 500 g twarogu
– 1 cebula
– tymianek i oregano
– tabasco
– sos pomidorowy
– śmietanka
– sól i pieprz
– olej
– starty żółty ser
Przygotowanie:
1. Na oleju smażę cebulę, pokrojoną w kostkę, na szklisto. Dodaję na koniec przeciśnięty czosnek, mieszam i wrzucam szpinak. Może być zamrożony. Czekam aż woda całkowicie wyparuje. Dodaję tymianek, oregano, sól, pieprz. Odstawiam na kilka minut i dodaję zmielony twaróg. Mieszam. Można dodać łyżkę śmietanki.
2. Makaron lekko gotuję przez 3 minuty. Odcedzam i nadziewam szpinakiem. Układam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem.
3. Sos pomidorowy można przygotować samemu lub użyć gotowego. Dodając śmietankę i tabasco.
4. Rurki zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st C. Pieczemy najpierw 15 minut w 190 st a później można zmniejszyć do 150 st. i piec jeszcze ok 15 minut. Co jakiś czas należy polać rurki sosem żeby nie były twarde. Minutę przed końcem posypujemy startym serem. I gotowe!
Kurczak z cukinią, szpinakiem i porem w śmietanie
Autor: AgataB
Składniki na 6 porcji:
– ugotowany podwójny fileta z kurczaka (około 1/2)
– 1 ugotowana marchewka
– 1 cukinia
– 100 g szpinaku
– 2 łyżki oliwy
– cebula
– przyprawa do dań Kucharek
– pieprz kolorowy świeżo mielony
– koperek
– 300 g śmietany
Przygotowanie:
Cebulę i por kroimy w prążki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, smażymy, pod koniec smażenia dodajemy por i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy liście szpinaku i mieszamy aż ściemnieją. Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z cebulą i szpinakiem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut (od czasu do czasu mieszając). Filet z kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Do podduszonej cukinii dodajemy filet, marchewkę, wlewamy śmietanę, przyprawiamy i razem dusimy jeszcze 10 minut.
Pierogi ze szpinakiem
Autor: ania-gotuje
Ciasto na pierogi:
Składniki:
– kg mąki typu 500
– ciepła woda (ok. 1 szklanki)
– sól
Farsz: szpinak z białym serem
Składniki:
– kg szpinaku (świeży lub mrożony)
– kg białego sera
– 3 ząbki czosnku
– gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski, zrób zagłębienie, wlej w nie niepełną szklankę dobrze ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto. Po kilku minutach dodaj masło, jeśli trzeba – dolej wody. Wyrabiaj, aż stanie się elastyczne. Najlepiej, jeśli uda ci się skończyć wyrabianie, póki ciasto jest jeszcze ciepłe. Rozwałkuj, wycinaj kubkiem/szklanką krążki, nadziewaj łyżką farszu…
Świeży szpinak dobrze wypłucz i zblanszuj, mrożony rozmroź (podduś i odparuj wodę). Biały ser rozgnieć w misce, wymieszaj dokładnie ze szpinakiem, dodaj rozgnieciony z solą czosnek, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej.
Nadziewaj pierogi i gotuj kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie z łyżką oliwy. Są gotowe kiedy wypłyną na wierzch.
Makaron penne ze szpinakiem i szynką
Autor: Dobrodziejka
Składniki:
– 40 dag makaronu
– opakowanie mrożonego szpinaku lub 50 dag świeżego
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, gałka muszkatałowa
– 2 łyżki oleju
– łyżka masła
– tarty parmezan
Przygotowanie:
Szpinak lekko rozmrozić i poddusić na oleju wymieszanym z masłem. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Makaron ugotować, wymieszać ze szpinakiem i pokrojoną w kostkę szynką. Całość posypać parmezanem.
Spaghetti z pomidorami i szpinakiem na sposób włoski
Autor: Redakcja
Składniki:
– 400 gram pomidorów
– cebula
– zioła prowansalskie
– garść listków szpinaku
– ząbek czosnku
– 400 gram spaghetti
– 150 gram żółtego sera
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory opłukać, pokroić na kawałki, cebule obrać i posiekać, podsmażyć na połowie oleju, dodać pomidory, chwilkę razem dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Szpinak opłukać, podsmazyc na pozostałym oleju, doprawić do smaku solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Spaghetti ugotować, polać sosem pomidorowym, obłozyć szpinakiem i posypac tartym serem.
Łosoś ze szpinakiem
Autor: Dobrodziejka
Składniki:
– 4 filety z łososia ze skórą
– 50 da szpinaku
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– masło
– 10 dag sera ricotta
– cynamon
– gałka muszkatałowa
– sól
– olej
– koperek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę w kostkę i czosnek, dodać szpinak i dusić chwilkę razem. Zdjąć z ognia dodać ricottę, doprawić do smaku (cynamonem, gałką, sola i pieprzem). Filety łososia oprószyć solą i pieprzem, rozgrzać olej, włożyć rybę skórą do dołu na patelnię i smażyć 5 minut. Obrócić i smażyć kolejną minutę. Rybę nałożyć na talerze i podawać ze szpinakiem, posypać koperkiem.
Mini pizza z cieciorką i szpinakiem
Autor: iwa643
Składniki:
– 2 szklanki mąki,
– sól,
– 1/4 kostki drożdże,
– 1/2 szklanki mleka,
– 1 garść szpinaku świeżego
– 1/2 puszki cieciorka,
– mozzarella w kawałku,
– zioła prowansalskie
– 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Robimy zaczyn drożdżowy na ciasto. Do ciepłego mleka w miseczce wykruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru -mieszamy zasypujemy mąka ok 2 łyżki i odstawiamy. Kiedy rozczyn urośnie dolewamy go do mąki. Dodajemy odrobinę soli , zioła prowansalskie i olej . Wyrabiamy ciasto dolewając letnią wodą ,aby ciasto nie było twarde. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy wycinamy kwadraty wielkości małych naczyń do zapiekania i wyścielamy ciastem naczynia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym nakąłdamy pokrojone pieczarki ,szpinak i cieciorkę.Posypujemy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 min. Posypujemy odrobiną sera i wstawiamy jeszcze na ok 5-7 min .
Ryż z kurkami i szpinakiem
Autor: jozefinach
Składniki:
– ryż 200 g
– kurki 250 g
– obgotowany szpinak 5 łyżek
– masło klarowane 1,5 łyżki
– śmietana 30% 100 ml
– pieprz do smaku 2 szczypty
– sól do smaku 5 szczypt
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko z odrobiną soli. Kurki dobrze oczyścić z nieczystości. Na rozgrzanej patelni z masłem smażyć kurki tak długo, aż puszczą wodę i odparują 3/4 płynu. Następnie do grzybów dodać obgotowany szpinak i gotować, mieszając. Danie doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość ostudzić, dodać śmietanę i gotować mieszając. Całość gotować tak długo aby sos zgęstniał. Ryż wyłożyć na talerz i polać sosem.
Sałatka ze szpinakiem i fetą
Autor: Kasiula
Składniki:
– 1 kg listków młodego szpinaku
– 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych
Dresing:
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy
– 2 łyżki octu winnego
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyć, osączyć. Fetę pokruszyć w drobne kawałki, składniki dresingu wymieszać. W salaterce połączyć składniki, polać sosem i posypać orzeszkami.
Naleśniki ze szpinakiem
Autor: Redakcja
Składniki:
– 1/2 kg mrożonego szpinaku
– mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– żółtko z jednego jaja
– 150 dag żółtego sera
– sól, pieprz
– gałka muszkatałowa
– 100 g pomidorków cherry
– kolorowy pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Rozmroź szpinak, osącz z wody. Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałka muszkatałową, wymieszaj i przestudź.
Przestudzony szpinak z cebulą połącz z żółtkiem, posiekanym serem feta i 3/4 staretgo żółtego sera. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj.
Gotowym farszem smaruj cienko naleśniki, zwijaj w caisne ruloniki. Układaj w żaroodpornym naczyniu, posyp resztą żółtego sera. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, zapiekaj naleśniki około 10 minut. Podawaj z pomidorkami cherry, oprósz je kolorowym pieprzem.
Szpinak z botwinką
Autor: pinkmause
Składniki:
– 40 dag szpinaku
– 1 ząbek czosnku
– 25 g masła
– 200 ml czerwonego wina
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szpinak ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 15 min.). Buraczki zetrzeć, botwinkę pokroić drobno, wrzucić na rozgrzane masło, zasmażyć z czosnkiem i solą. Dodać wino i gotować do zredukowania. Dodać szpinak, dusić 5 minut, doprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub jako przystawkę.
Szpinak z creme fraiche
Autor: Finao
Składniki:
– 0,5 kg szpinaku
– 5 łyżek creme fraiche (śmietaną zmieszaną pół na pół 36 5 z 18%)
– 5 ząbków czosnku
– 5 dag błękitnego sera
– sól, pieprz
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Na patelnię wrzucić szpinak na rozgrzaną oliwę. Smażyć aż odparuje nadmiar wody. Dodać posiekany czosnek, pokruszony błękitny ser, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę i podsmażać jeszcze 7 minut. Przygotowany w ten sposób szpinak można podawać na grzankach lub jako farsz do naleśników.
zobacz również:
- Gołąbki inaczej – różne przepisy i pomysły
- Dania i przystawki z kiełkami – różne przepisy i pomysły
- Pieczone jabłka i gruszki
- Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły
Polecamy: