Dania ze szpinakiem

27 grudnia 2013, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

cec9078f1b8cf0d1d979bd3979688ebb

Szpinak, dla wielu zmora i koszmar dzieciństwa, a dla innych wspaniały i zdrowy dodatek o milionach zastosowań kulinarnych. Rozsławiony przez bohatera z kreskówki Popey’a jest warzywem, którego dobroczynnych właściwości dla zdrowia i urody wciąż nie doceniamy.

Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty: luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Wartości odżywcze szpinaku zmniejsza jednak występujący w jego liściach kwas szczawiowy. Szczawiany wpływają odwapniająco na organizm. Ich nadmiar może przyczyniać się do powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej. Szczawiany utrudniają wykorzystanie wapnia, wiążąc się z nim i tworząc trudno rozpuszczalne sole. Dlatego dodajmy do szpinaku jogurt naturalny, ser typu feta czy jajka. Spożycie szpinaku powinny ograniczać osoby z artretyzmem, reumatyzmem, chorobami nerek, wątroby czy trzustki.

Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poprawia też kondycję mózgu i przeciwdziała chorobie Alzheimera.

Szpinak zawiera bardzo dużo wody i jest niskokaloryczny: 100 gramów szpinaku to zaledwie 20- 32 kalorii. Najwyższy czas odczarować szpinak. Niech na stałe zagości w twojej kuchni, a rozkochasz się w jego smaku. Nie warto bowiem rezygnować z warzywa, które uważane jest za jedno z najzdrowszych.

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem pleśniowym
Autor: Garretka

Składniki:
– 15 dag świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego
– cebula
– 2 ząbki czosnku
74768f5227d19da5614b5012de19ce7d– 15 dag pomidorków koktajlowych
– 15 dag sera pleśniowego
– sól, pieprz
– opakowanie makaronu tagliatelle
– 3 łyżki masła
– gałka muszkat.
Przygotowanie:
Szpinak pokroić na drobne kawałki, czosnek i cebulę posiekać. Pomidorki pokroić na połówki a ser rozkruszyć. Makaron ugotować z łyżką oliwy. Na maśle zeszklić cebulę, czosnek, szpinak, doprawić. Dusić około 2 minuty, dodać pomidorki. Makaron wymieszać ze szpinakiem, posypać serem.

Spaghetti ze szpinakiem i czosnkiem
Autor: simple20

Składniki:
– 500 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
– 500 g świeżego szpinaku
– 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx1– 4 drobno pokrojone ząbki czosnku
– 2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
– garść orzechów pinii
– 50 g parmezanu (połowę zetrzyj na małych oczkach, a połowę na dużych)
– płatki chilli
– jogurt naturalny
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie zagotuj czajnik wody i przełóż szpinak do durszlaka. Polewaj szpinak wrzącą wodą aż zmniejszy swoją objętość i ściemnieje. Możesz potrzebować nawet dwóch czajników wody. Następnie wypłucz szpinak w zimnej wodzie i odsącz jej nadmiar zgniatając go w rękach. Poszatkuj sporządzony w ten sposób szpinak i odłóż na bok.
Rozgrzej oliwę na małym ogniu i dodaj drobno pokrojony czosnek. Smaż go do momentu, w którym się przyrumieni, wtedy dodaj ocet winny. Gotuj wszystko przez 1 minutę, później zdejmij z kuchenki. Kiedy twój makaron będzie już gotowy odcedź go i przełóż do dużej miski. Wymieszaj go z czosnkową oliwą, szpinakiem, orzechami pinii i startym na dużych oczkach parmezanem. Całość polej jogurtem naturalnym i podawaj w miseczkach, przyprószoną parmezanem i posypaną płatkami chilli.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
Autor: beatriczenkiczen

Składniki (2 porcje):
– 130-180 gr tuńczyka z puszki w sosie własnym (może być też z wody, w oleju)
– 200 gram szpinaku
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx2– ząbek czosnku
– sól/pieprz
– makaron dla 2 osób
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy makaro, według wskazań na opakowaniu. W między czasie na patelnię wrzucamy mrożony szpinak, tuńczyka z zalewą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy szpinak się rozmrozi i podgrzeje razem z rybą, a makaron będzie ugotowany al dente – dodajemy go do patelni, mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły i makaron był ładnie oblepiony tuńczykiem i szpinakiem. Doprawiamy sola i pieprzem.

Cannelloni ze szpinakiem i twarożkiem w sosie pomidorowym
Autor: nicestt

Składniki:
– 1 opakowanie makaronu cannelloni
– 450 g szpinaku
– 500 g twarogu
– 1 cebula
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx3– 3 ząbki czosnku
– tymianek i oregano
– tabasco
– sos pomidorowy
– śmietanka
– sól i pieprz
– olej
– starty żółty ser
Przygotowanie:
1. Na oleju smażę cebulę, pokrojoną w kostkę, na szklisto. Dodaję na koniec przeciśnięty czosnek, mieszam i wrzucam szpinak. Może być zamrożony. Czekam aż woda całkowicie wyparuje. Dodaję tymianek, oregano, sól, pieprz. Odstawiam na kilka minut i dodaję zmielony twaróg. Mieszam. Można dodać łyżkę śmietanki.
2. Makaron lekko gotuję przez 3 minuty. Odcedzam i nadziewam szpinakiem. Układam w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem.
3. Sos pomidorowy można przygotować samemu lub użyć gotowego. Dodając śmietankę i tabasco.
4. Rurki zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st C. Pieczemy najpierw 15 minut w 190 st a później można zmniejszyć do 150 st. i piec jeszcze ok 15 minut. Co jakiś czas należy polać rurki sosem żeby nie były twarde. Minutę przed końcem posypujemy startym serem. I gotowe!

Kurczak z cukinią, szpinakiem i porem w śmietanie
Autor: AgataB

Składniki na 6 porcji:
– ugotowany podwójny fileta z kurczaka (około 1/2)
– 1 ugotowana marchewka
– 1 cukinia
– 100 g szpinaku
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx4– 1/3 pora
– 2 łyżki oliwy
– cebula
– przyprawa do dań Kucharek
– pieprz kolorowy świeżo mielony
– koperek
– 300 g śmietany
Przygotowanie:
Cebulę i por kroimy w prążki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, smażymy, pod koniec smażenia dodajemy por i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy liście szpinaku i mieszamy aż ściemnieją. Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z cebulą i szpinakiem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut (od czasu do czasu mieszając). Filet z kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Do podduszonej cukinii dodajemy filet, marchewkę, wlewamy śmietanę, przyprawiamy i razem dusimy jeszcze 10 minut.

Pierogi ze szpinakiem
Autor: ania-gotuje

Ciasto na pierogi:
Składniki:
– kg mąki typu 500
– ciepła woda (ok. 1 szklanki)
– sól
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx5– ew. łyżka masła
Farsz: szpinak z białym serem
Składniki:
– kg szpinaku (świeży lub mrożony)
– kg białego sera
– 3 ząbki czosnku
– gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski, zrób zagłębienie, wlej w nie niepełną szklankę dobrze ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto. Po kilku minutach dodaj masło, jeśli trzeba – dolej wody. Wyrabiaj, aż stanie się elastyczne. Najlepiej, jeśli uda ci się skończyć wyrabianie, póki ciasto jest jeszcze ciepłe. Rozwałkuj, wycinaj kubkiem/szklanką krążki, nadziewaj łyżką farszu…
Świeży szpinak dobrze wypłucz i zblanszuj, mrożony rozmroź (podduś i odparuj wodę). Biały ser rozgnieć w misce, wymieszaj dokładnie ze szpinakiem, dodaj rozgnieciony z solą czosnek, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej.
Nadziewaj pierogi i gotuj kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie z łyżką oliwy. Są gotowe kiedy wypłyną na wierzch.

Makaron penne ze szpinakiem i szynką
Autor: Dobrodziejka

Składniki:
– 40 dag makaronu
– opakowanie mrożonego szpinaku lub 50 dag świeżego
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx6– 25 dag szynki
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, gałka muszkatałowa
– 2 łyżki oleju
– łyżka masła
– tarty parmezan
Przygotowanie:
Szpinak lekko rozmrozić i poddusić na oleju  wymieszanym z masłem. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Makaron ugotować, wymieszać ze szpinakiem i pokrojoną w kostkę szynką. Całość posypać parmezanem.

Spaghetti z pomidorami i szpinakiem na sposób włoski
Autor: Redakcja

Składniki:
– 400 gram pomidorów
– cebula
– zioła prowansalskie
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx7– 5 łyżek oleju
– garść listków szpinaku
– ząbek czosnku
– 400 gram spaghetti
– 150 gram żółtego sera
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory opłukać, pokroić na kawałki, cebule obrać i posiekać, podsmażyć na połowie oleju, dodać pomidory, chwilkę razem dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Szpinak opłukać, podsmazyc na pozostałym oleju, doprawić do smaku solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Spaghetti ugotować, polać sosem pomidorowym, obłozyć szpinakiem i posypac tartym serem.

Łosoś ze szpinakiem
Autor: Dobrodziejka

Składniki:
– 4 filety z łososia ze skórą
– 50 da szpinaku
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– masło
– 10 dag sera ricotta
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx8– pieprz
– cynamon
– gałka muszkatałowa
– sól
– olej
– koperek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę w kostkę i czosnek, dodać szpinak i dusić chwilkę razem. Zdjąć z ognia dodać ricottę, doprawić do smaku (cynamonem, gałką, sola i pieprzem). Filety łososia oprószyć solą i pieprzem, rozgrzać olej, włożyć rybę skórą do dołu na patelnię i smażyć 5 minut. Obrócić i smażyć kolejną minutę. Rybę nałożyć na talerze i podawać ze szpinakiem, posypać koperkiem.

Mini pizza z cieciorką i szpinakiem
Autor: iwa643

Składniki:
– 2 szklanki mąki,
– sól,
– 1/4 kostki drożdże,
– 1/2 szklanki mleka,
– 1 garść szpinaku świeżego
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx9– 10 dag pieczarek
– 1/2 puszki cieciorka,
– mozzarella w kawałku,
– zioła prowansalskie
– 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Robimy zaczyn drożdżowy na ciasto. Do ciepłego mleka w miseczce  wykruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru -mieszamy zasypujemy mąka ok 2 łyżki  i odstawiamy. Kiedy rozczyn urośnie dolewamy go do mąki. Dodajemy odrobinę soli , zioła prowansalskie i olej . Wyrabiamy ciasto dolewając letnią wodą ,aby ciasto nie było twarde. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy wycinamy kwadraty wielkości małych naczyń do zapiekania i wyścielamy ciastem naczynia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym nakąłdamy pokrojone pieczarki ,szpinak i cieciorkę.Posypujemy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 min. Posypujemy odrobiną sera i wstawiamy jeszcze na ok 5-7 min .

Ryż z kurkami i szpinakiem
Autor: jozefinach

Składniki:
– ryż 200 g
– kurki 250 g
– obgotowany szpinak 5 łyżek
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx10– czosnek 1 ząbek
– masło klarowane 1,5 łyżki
– śmietana 30% 100 ml
– pieprz do smaku 2 szczypty
– sól do smaku 5 szczypt
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko z odrobiną soli. Kurki dobrze oczyścić z nieczystości. Na rozgrzanej patelni z masłem smażyć kurki tak długo, aż puszczą wodę i odparują 3/4 płynu. Następnie do grzybów dodać obgotowany szpinak i gotować, mieszając. Danie doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość ostudzić, dodać śmietanę i gotować mieszając. Całość gotować tak długo aby sos zgęstniał. Ryż wyłożyć na talerz i polać sosem.

Sałatka ze szpinakiem i fetą
Autor: Kasiula

Składniki:
– 1 kg listków młodego szpinaku
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx11– 200 gram fety
– 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych
Dresing:
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy
– 2 łyżki octu winnego
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyć, osączyć. Fetę pokruszyć w drobne kawałki, składniki dresingu wymieszać. W salaterce połączyć składniki, polać sosem i posypać orzeszkami.

Naleśniki ze szpinakiem
Autor: Redakcja

Składniki:
– 1/2 kg mrożonego szpinaku
– mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx12– 1/2 opakowania sera feta
– żółtko z jednego jaja
– 150 dag żółtego sera
– sól, pieprz
– gałka muszkatałowa
– 100 g pomidorków cherry
– kolorowy pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Rozmroź szpinak, osącz z wody. Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałka muszkatałową, wymieszaj i przestudź.
Przestudzony szpinak z cebulą połącz z żółtkiem, posiekanym serem feta i 3/4 staretgo żółtego sera. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj.
Gotowym farszem smaruj cienko naleśniki, zwijaj w caisne ruloniki. Układaj w żaroodpornym naczyniu, posyp resztą żółtego sera. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, zapiekaj naleśniki około 10 minut. Podawaj z pomidorkami cherry, oprósz je kolorowym pieprzem.

Szpinak z botwinką
Autor: pinkmause

Składniki:
– 40 dag szpinaku
74768f5227d19da5614b5012de19ce7dx13– dwa młode buraczki z natką
– 1 ząbek czosnku
– 25 g masła
– 200 ml czerwonego wina
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szpinak ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 15 min.). Buraczki zetrzeć, botwinkę pokroić drobno, wrzucić na rozgrzane masło, zasmażyć z czosnkiem i solą. Dodać wino i gotować do zredukowania. Dodać szpinak, dusić 5 minut, doprawić do smaku.  Podawać z pieczywem lub jako przystawkę.

Szpinak z creme fraiche
Autor: Finao

Składniki:
– 0,5 kg szpinaku
– 5 łyżek creme fraiche (śmietaną zmieszaną pół na pół 36 5 z 18%)
– 5 ząbków czosnku
– 5 dag błękitnego sera
– sól, pieprz
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Na patelnię wrzucić szpinak na rozgrzaną oliwę. Smażyć aż odparuje nadmiar wody. Dodać posiekany czosnek, pokruszony błękitny ser, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę i podsmażać jeszcze 7 minut. Przygotowany w ten sposób szpinak można podawać na grzankach lub jako farsz do naleśników.

 

zobacz również:

  1. Gołąbki inaczej – różne przepisy i pomysły
  2. Dania i przystawki z kiełkami – różne przepisy i pomysły
  3. Pieczone jabłka i gruszki
  4. Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły

Polecamy:

 

Ciasta ze śliwkami – przepisy

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...