Dania i przystawki z kiełkami – różne przepisy i pomysły
Pomysł na jedzenie świeżych kiełków, jak wiele innych kulinarnych wynalazków, zawędrował do Europy z Dalekiego Wschodu. Według chińskiego podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang.
Niedawno kiełki doczekały się ponownego odkrycia przez Amerykanów, są też modne m.in. w Skandynawii, Francji. U nas pojawiły się w latach 90-tych. Obecnie jedzenie kiełków służy nam jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed takimi chorobami cywilizacyjnymi jak zawał czy rak. Warto więc włączyć kiełki do naszej codziennej diety nie tylko ze względu na to, że są smaczne i niskokaloryczne. Zawierają one naturalne, łatwo przyswajalne przez organizm koncentraty witamin i mikroelementów.
Tortilla z kiełkami
Składniki:
– kiełki lucerny
– 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w kostkę
– czerwona cebula, drobno posiekana
– 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
– 1 świeże czerwone chili, drobno posiekane
– 1 duże awokado, bez pestek i obrane
– 1 łyżka soku z limonki
– szczypta soli
– 1 ząbek czosnku
– 1 pomidor, pokrojony w kostkę
– 2 szklanki mąki
– szczypta soli
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 do 2/ 3 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Nadzienie: W średniej misce wymieszać ogórki, czerwoną cebulę, kolendrę, kiełki i czerwone chili. Odstawić. Avocado rozgnieść widelcem. Wymieszać z sokiem z limonki i solą. Dodać czosnek i pomidory. Dodać sól i pieprz do smaku. Przykryć folią i odstawić. Zrobić tortille: wymieszać mąkę i sól, dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Stopniowo dodawać wodę. Zagnieść ciasto i przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto podzielić na 8 części. Wyrabiać każdy kawałek przez kilka minut i formować kulki. Spłaszczyć i rozwałkować każdą kulkę w placek. Piec tortille około 30 sekund z każdej strony, następnie umieścić placki na blasze wyłożonej papierowymi ręcznikami. Rozprowadzić nadzienie na tortillach i pozwijać.
Makaron z kiełkami
Składniki:
– makaron spaghetti
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1/2 kg mielonej wołowiny
– 2 szalotki, w plasterkach
– grzyby cremini
– 1 łyżeczka pasty chili z czosnkiem
– 2 łyżeczki sosu o smaku ostryg
– 3 łyżeczki sosu sojowego
– kiełki fasoli mung
Przygotowanie:
Ugotować makaron, odcedzić i odstawić. Rozgrzać wok, dodać olej, a następnie wołowinę i gotować, mieszając, dodać szalotki i grzyby, wymieszać, smażyć, aż grzyby będą miękkie. Wymieszać z sosem chili, pastą i sosem sojowym, a następnie dodać makaron i wymieszać. Posypać kiełkami i podawać na gorąco.
Wołowina z kiełkami
Składniki:
– polędwica wołowa, pokrojona w plastry
– 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
– kiełki fasoli
– 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
– 2 szalotki, drobno posiekane
Marynata:
– 2 ząbki czosnku, rozgniecione
– starty imbir
– 2 łyżeczki lekkiego sosu sojowego
– 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– 2 łyżeczki sosu typu Mirin
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki marynaty w dużej misce, dodać plasterki wołowiny i dobrze wymieszać. Przykryć miskę folią i marynować przez min. 20 minut. Rozgrzać wok na dużym ogniu, dodać olej arachidowy. Wyjąć wołowinę z miski, zachowując marynatę i smażyć przez 2 minuty. Dodać kiełki fasoli. Z marynaty i skrobi kukurydzianej zrobić pastę i dodać do mięsa. Zagotować. Dodać posiekane drobno szalotki, przenieść na półmisek i podawać.
Burgery z kiełkami
Składniki:
– 500 g mielonego mięsa wołowego
– 2 dymki, posiekane
– 2 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 1 czerwone chilli, posiekane
– 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka ketchupu
– 1 garść liści bazylii i kiełki fasoli i kolendry
– odrobina oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki w misce i zrobić cztery kotleciki. Smażyć około 5 minut z każdej strony. Podawać na bułkach do burgerów z ketchupem i kiełkami.
Nadziewane ziemniaki
Składniki:
– kiełki lucerny
– 4 średnie ziemniaki
– 4 plastry boczku
– 1/2 szklanki startego sera
– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
– 1/2 łyżeczki papryki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Piec ziemniaki 40 minut. Połączyć pozostałe składniki w dużej misce. Wyciąć krzyż w górnej części każdego pieczonego ziemniaka. Wyjętą część dodać do nadzienia. Ziemniaki owinąć w plasterki boczku. Wypełnić ziemniaki, dodać kiełki i podawać.
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Składniki:
– mieszanka kiełków
– 1 pierś wędzonego kurczaka
– pomidorki
– 2 łodygi selera, w plasterki
– mała czerwona cebula, drobno pokrojona
– 1 filiżanka grzanek
– sól i pieprz do smaku
– parmezan, do przybrania
– majonez
Przygotowanie:
Połączyć i dokładnie wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Podrzucać i podawać z parmezanem.
Naleśniki z kiełkami
Składniki:
– mieszanka kiełków
– 100 g serka śmietankowego topionego
– tarta marchewka
– 1 szklanka startego sera
– szynka, salami, płatki tuńczyka
– 4 naleśniki
Przygotowanie:
Posmarować każdy naleśnik serkiem topionym (twarogiem). Położyć mięso, marchew i ser. Kiełki ułożyć na górze kanapki. Doprawić solą i pieprzem. Zawinąć i podawać.
Kurczak z kiełkami
Składniki:
– kiełki (mieszanka)
– 1 łyżka oleju orzechowego
– 3 piersi z kurczaka, pokrojone w paski
– 2 papryki (czerwona i żółta), pokrojone
– 1 filiżanka sosu orzechowego
– ugotowany makaron lub ryż
– kolendra, do przybrania
Przygotowanie:
Rozgrzać olej w woku. Podsmażyć kurczaka i dodać paprykę. Dusić do miękkości. dodać sos i podgrzać. Podawać na ryżu lub makaronie przyozdobione kolendrą i kiełkami.
Krakersy z kiełkami
Składniki:
– mieszanka kiełków lucerny i kiełków brokułów
– 1 puszka tuńczyka
– 8 czarnych oliwek
– 8 pomidorków
– plasterki sera fetta
– krakersy, tosty lub bruschetta
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Połączyć i wymieszać kiełki, kawałki tuńczyka, oliwki i pomidory pokrojone na połówki. Doprawić solą i pieprzem. Ułóżyć ser fetta na krakersach. Ułożyć sałatkę. Pokropić oliwą z oliwek.
Kiełki rzodkiewki z wołowiną
Składniki:
– 450 g polędwicy wołowej
– marynata teriyaki
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– 1/2 szklanki kiełków rzodkiewki
– 1/4 ogórka, pokrojonego w cienkie plasterki
– umyte liście winogron
– 2 cm świeżego imbiru
– 3 łyżeczki octu winnego
– 1/2 łyżeczki sosu sojowego light
– 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Zamarynować plasterki wołowiny w teriyaki (około 20 minut), następnie podsmażyć na patelni. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez 20 min. Wyjąć z piekarnika, przykryć folią i odstawić na dziesięć minut. Wymieszać w małej miseczce ocet, sos sojowy, cukier i imbir. Ułożyć plasterki wołowiny z ogórkiem i kiełkami rzodkiewki na liściach. Pokropić sosem i podawać.
zobacz również:
- Dieta a nowotwory piersi
- Przepisy na dania na parze
- Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły
- Winogrona – pomysłowe przepisy na różne dania
Swego czasu to robiłam kiełki na gazie, ale jedliśmy je na kanapce ,a tu proszę jakie fajne przepisy, muszę znowu zacząć kiełkować .