Dania z makaronem – różne przepisy i pomysły
Tak prosty, a tak bardzo go lubimy. Tak bardzo, że jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie. Makaron – bo o nim mowa – jest spożywany pod każdą szerokością geograficzną, a w Polsce zyskuje coraz więcej prawdziwych miłośników.
Makaron daje nam w kuchni ogromne możliwości. Znakomicie komponuje się z wieloma różnymi składnikami. Możemy podać go zarówno na wykwintną kolację, na przykład ze szparagami i wędzonym łososiem, jak i na prosty szybki obiad – z serem czy pomidorami. Najwięksi wielbiciele mogą go zjeść nawet na śniadanie, gotując zupę mleczną z makaronem. Liczbę potraw, które można przyrządzić z jego pomocą, ogranicza tylko nasza wyobraźnia.
Oto kilka pomysłów naszych czytelników:
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem pleśniowym
Autor: Garretka
Składniki:
– 15 dag świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 15 dag pomidorków koktajlowych
– 15 dag sera pleśniowego
– sól, pieprz
– opakowanie makaronu tagliatelle
– 3 łyżki masła
– gałka muszkat.
Przygotowanie:
Szpinak pokroić na drobne kawałki, czosnek i cebulę posiekać. Pomidorki pokroić na połówki a ser rozkruszyć. Makaron ugotować z łyżką oliwy. Na maśle zeszklić cebulę, czosnek, szpinak, doprawić. Dusić około 2 minuty, dodać pomidorki. Makaron wymieszać ze szpinakiem, posypać serem.
Makaron w sosie pomidorowo-sezamowym
Autor: beatriczenkiczen
Składniki:
– puszka pomidorów bez skórki w całości lub krojonych
– 1/4 małej czerwonej papryczki chili
– 1/4 cebuli czerwonej
– 4 łyżki ziaren sezamu
– 6 małych kuleczek mozzarelli
– garść świeżych listków bazylii
– 2 suszone pomidory z zalewy
– sól, pieprz biały, papryka słodka
– łyżka oleju
– mała połówka piersi z kurczaka (opcjonalnie)
– płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
– makaron lekko czosnkowy 2 porcje
Przygotowanie:
Jeśli mamy pierś, to myjemy ją, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, podobnie robimy z chili (bez pestek). Pomidory w puszce miksujemy na sos, w zależności od tego czy chcemy czuć kawałki pomidorów w sosie czy nie – miksujemy krócej bądź dłużej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę z chili i sezamem, lekko podsmażamy i wlewamy sos ze zmiksowanych pomidorów. Jeśli chcemy przygotować danie mięsne z piersią kurczaka, to dodajemy je teraz, wtedy kurczak będzie miękki i delikatny w środku. W między czasie gotujemy makaron. Sos jest gotowy, kiedy cebula zmięknie, nie trwa to długo..jeśli mamy pierś, to trwa to chwilę dłużej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym i słodką papryką oraz koncentratem pomidorowym. Ja przypraw nie dodałam dużo, ponieważ nie chciałam “zabić” smaku sezamu. Na sam koniec, przed ułożeniem sosu na makaronie dodajemy posiekaną bazylię, i pokrojoną w ćwiartki mozzarellę, przez co zioła nie stracą koloru, a ser będzie delikatnie się ciągnął. Kiedy polejemy makaron sosem, na wierzch układamy pokrojone w paski suszone pomidory i listek bazylii.
Makaron z pesto
Autor: beatriczenkiczen
Składniki:
– 30 g świeżych listków bazylii wraz z miękkimi łodyżkami (1 doniczka bazylii)
– 1 ząbek czosnku
– 15 g orzeszków piniowych lub włoskich
– 40 ml oliwy z oliwek
– sól
– ewentualnie tarty parmezan/cheddar
– 2 porcje makaronu np.linguine lub pełnoziarnistego tagliatelle
Przygotowanie:
Przygotowujemy makaron według wskazań na opakowaniu. Listki bazylii wraz z łodyżkami myjemy, osuszamu i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i orzeszkami pinii/włoskimi blendujemy na papkę. Można również użyć moździerza. Do gotowej papki dodajemy oliwę i delikatnie solimy. Gotowy sos szybko łączymy z makaronem, tak aby był on cały oblepiony pesto. Wierzch dania mozna posypać tartym serem.
Makaron z brokułami i kurczakiem
Autor: KasiekK
Składniki:
– około 200 g makaronu tasiemka walcowana z mąki z pełnego przemiału
– 3 ząbki czosnku;
– oliwa z oliwek;
– pierś z kurczaka;
– 1 brokuł;
– 1 mała cebulka;
– sól i pieprz do smaku;
– około 1 łyżki listków bazylii;
– ewentualnie ser żółty.
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente. W międzyczasie ugotować również różyczki brokuła. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do zarumienionej cebuli, przyprawić i smażyć do czasu, aż się lekko zarumieni. Ciepły makaron połączyć z kurczakiem i różyczkami brokuła. Ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę oliwy i doprawić. Posypać bazylią i wymieszać. Można również posypać startym serem.
Makaron muszle z serkiem ricotta i musem truskawkowym
Autor: bitedelite
Składniki:
– makaron żytni razowy, w kształcie muszli
– ser ricotta
– cukier lub miód do smaku
– truskawki
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ser wymieszać z miodem, osłodzić wg uznania. Każdą muszlę wypełnić serowym farszem. Truskawki zmiksować z miodem lub cukrem. Muszle ułożyć na talerzu, polać musem truskawkowym i podawać.
Makaron z rybą i kaparami
Autor: pinkmause
Składniki:
– 2 filety rybne
– ¼ kg makaronu nitki
– pieprz i sól
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– pomidory z puszki lub koncentrat
– 3 łyżki masła
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
– 3 łyżki kaparów
– 1/2 cytryny
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Filety doprawić solą i pieprzem, nadać okrągły kształt. 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek roztopić w dużej patelni i usmażyć rybę. Zdjąć z patelni. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć czosnek, wlać wino, dodać kapary pomidory i sok z cytryny. Gotować, aż sos zmniejszy objętość o 1/3 (około 5 min.). Zdjąć z ognia, dodać pozostałe 2 łyżki masła. Wymieszać ze świeżą pietruszką. Przełożyć na talerze. Na wierzchu makaronu położyć rybę, polać sosem.
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
Autor: beatriczenkiczen
Składniki:
– 130-180 gr tuńczyka z puszki w sosie własnym (może być też z wody, w oleju)
– 200 gram szpinaku
– ząbek czosnku
– sól/pieprz
– makaron dla 2 osób
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy makaro, według wskazań na opakowaniu. W między czasie na patelnię wrzucamy mrożony szpinak, tuńczyka z zalewą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy szpinak się rozmrozi i podgrzeje razem z rybą, a makaron będzie ugotowany al dente – dodajemy go do patelni, mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły i makaron był ładnie oblepiony tuńczykiem i szpinakiem. Doprawiamy sola i pieprzem.
Makaron z grillowanymi warzywami
Autor: doprawionefantazja
Składniki:
– 500 g makaronu kokardki
– papryka
– bakłażan
– 3 małe cukinie
– 2 cebule
– 3 marchewki
– parmezan
– oliwa
– sól
– pieprz
– zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Paprykę, cukinię, bakłażana i marchewkę pokrój w niezbyt grube prążki, a cebulę w pół talarki. Następnie przełóż do miski, skrop oliwą i obtocz w przyprawach. Przełóż na blachę i podpiecz przez 20 min w temp 230C. W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć makaron i ugotuj al dente. Gotowy odcedź na sitku i ponownie przełóż do garnka, dodaj zgrillowane warzywa i delikatnie wymieszaj. Na talerz nałóż porcję makaronu i posyp startym parmezanem.
Makaron z kurczakiem, pomidorami i szpinakiem
Autor: Ervisha
Składniki:
– 450 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
– 4 filety z piersi z kurczaka bez skóry
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– 4 ząbki czosnku
– 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
– 3/4 szklanki bulionu
– opakowanie szpinaku
– 2 szklanki pomidorków cherry
– sól i pieprz do smaku
– 100 g parmezanu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą by się nie posklejał i odstawiamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie przez 1-2 minuty z obydwu stron na złoty kolor po czym zdejmujemy go z patelni. Zmniejszamy ogień, dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy i dusimy przez 30 sekund. Po upływie czasu całość zalewamy białym winem i bulionem z kurczaka po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż płyn zmniejszy się o połowę. Dodajemy szpinak, pokrojone w kawałki pomidory, kawałki kurczaka i mieszamy do momentu aż szpinak zmięknie.
Makaron z brukselką i boczkiem
Autor: iwa643
Składniki:
– 2 szklanki makaronu świderki,
– 15 dag brukselki,
– 1 łyżeczka masła,
– Jarzynka Winiary
– 1 plaster boczku wędzonego
– 10 dag kiełbasy wędzonego
– pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Brukselkę myjemy obieramy z brzydkich liści i gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Gdy brukselka jest prawie ugotowana odcedzamy ją studzimy i rozbieramy z listków. Na patelni podsmażamy pokrojona kiełbasę i boczek. Dodajemy listki kapusty mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i łyżeczkę masła.Mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku.
Makaron z sosem jagodowym i migdałami
Autor: Mysiunia
Składniki:
– 200 gram makaronu
– 300 ml jagód
– 6 łyżeczek cukru
– kruszone migdały
Przygotowanie:
Na wrzącą wodę wrzucamy makaron i gotujemy go ok 12 minut. W tym czasie do garnuszka wsypujemy jagody, dodajemy do nich cukier i dokładnie rozcieramy łyżką. Ugotowany makaron wyciągamy łyżką cedzakową na talerze po czym polewamy je sosem jagodowym. Na sam koniec posypujemy makaron pokruszonymi migdałami, w razie potrzeby można dosłodzić.
Makaron z małżami w białym winie
Autor: cherrylassie
Składniki:
– 200g makaronu Linguini lun Spagethii
– 200g świeżych małży
– 125ml białego wytrawnego wina
– 1/2 średniej cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1/3 łodygi selera naciowego
– 2-3 łyżki śmietany
– cienki szczypiorek
– łyżka stołowa startego parmezanu
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Małże myjemy w zimnej wodzie i obrywamy włókna wystające i muszelek. Jeżeli są otwarte,sprawdzamy czy żyją-pukając muszelką o blat stołu. Jeśli małż się zamyka -wciąż jest żywy i zdolny do spożycia, gdy pozostaje otwarty-wyrzucamy. Nie lekceważmy tej czynności-bardzo łatwo o zatrucie martwym małżem! Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę,szczypiorek siekamy drobno,a parmezan ścieramy na drobnej tarce. Wstawiamy wodę na makaron z odrobiną soli i oleju lub oliwy. Gdy woda się zagotuję-wrzucamy makaron i gotujemy ok.10minut.
W czasie gdy makaron nam się gotuję,w następnym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę,czosnek i seler naciowy i delikatnie podsmażamy-tak by nie zmieniły koloru. Dodajemy małże i zalewamy winem. Gotujemy pod przykryciem ok.5 minut lub do czasu kiedy małże się otworzą. Zdejmujemy pokrywkę,gotujemy na małym ogniu następne 3-4 minuty,by wino się zredukowało,dodajemy śmietanę i gotujemy przez następne 5 minut. Na koniec solimy,pieprzymy i dodajemy połowę szczypiorku. Ugotowanego makaronu nie płuczemy pod zimną wodą. Oliwa dodana na początku gotowania zapobiega sklejaniu się. Makaron układamy na talerzu,polewamy sosem i fantazyjnie wtykamy tu i ówdzie małże. Całość posypujemy odrobiną parmezanu i resztą szczypiorku.
Makaron z kurczakiem i żurawiną
Autor: pinkmause
Składniki:
– 2 łyżki masła
– 1 pierś z kurczaka
– garść żurawin
– kilka liści szpinaku
– 1/2 opakowania makaronu świderki
– 2 łyżki oleju
– sól i pieprz
– garść sera (Parmezan)
– 1 mała cebula
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Pierś kurczaka pokroić, posolić, obsmażyć na oliwie. Na maśle podsmażyć cebulkę i dodać szpinak. Makaron przełożyć do miseczki, dodać szpinak i cebulkę oraz mięso. Wrzucić wcześniej namoczoną żurawinę. Doprawić, delikatnie wymieszać.
Makaron z truskawkami
Autor: pinkmause
Składniki:
– ½ kg truskawek
– ½ kg makaronu muszelki
– 30 dag sera mozzarella
– ¼ filiżanki świeżej bazylii
– ¼ filiżanki czerwonej cebuli
– ¼ filiżanki sosu vinaigrette.
Przygotowanie:
Truskawki umyć, przebrać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Wymieszać truskawki, makaron, ser mozzarella, bazylię i cebulę w dużej misce. Pokropić sosem vinaigrette i delikatnie wymieszać.
Kurki z makaronem
Autor: malinka
Składniki:
– 40 dag kurek świeżych
– cebula
– 200 ml creme fraiche
– 5 dag sera typu Lazur
– 4 łyżki sera żółtego startego na wiórki
– makaron (najlepszy szeroki makaron wstążki)
– 0,5 szklanki bulionu warzywnego
– 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
– sól i pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Na dużej patelni na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać umyte, posolone i popieprzone kurki, smażyć na dość dużym ogniu przez około 10 minut. Do grzybów dolać bulion i wino. Dusić następnie przez około 10 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do grzybów dodać creme fraiche i pokruszony błękitny ser. Dusić na małym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do grzybów dodać ugotowany makaron, wymieszać i podawać gorący. Posypać wiórkami sera.
zobacz również:
-
Plebiscyt na najzdrowsze produkty tej jesieni!
-
Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy
-
Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki
-
Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?
Polecamy:
Kurki – różne dania z kurkami, przepisy i pomysły