Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i papryki

23 kwietnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 duże bakłażany

1 i 1/2 kg pomidorów

oliwa

2 łyżki posiekanej bazylii świeżej

gałązka tymianku

sol, kurkuma, pieprz, papryka ostra

2 duże papryki czerwone lub żółte

odrobina cukru

garść orzechów włoskich

opcjonalnie – żółty ser

Bakłażany kroimy na plastry o grubości 1 cm, pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy około 1 minuty.  Dodajemy pomidory i zioła, doprawiamy do smaku całość.  Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni dodajemy oliwę, smażymy paprykę kilka minut, na drugiej patelni smażymy bakłażana na oliwie lub oleju kilka minut na złoty kolor. Połowę plastrów bakłażana układamy w żaroodpornym naczyniu, na nim paprykę, znowu bakłażana i całość polewamy sosem pomidorowym., Zapiekamy 40 minut w nagrzanym do temperatury 190 stopni C piekarniku. Podajemy z orzechami posiekanymi, ziołami i ewentualnie żółtym serem.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...