Kiszone patisony – przepis

23 kwietnia 2021, dodał: Redakcja

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Patisony posiadają dość niezwykły i oryginalnywygląd, wyglądają jak dwa złożone ze sobą talerze (może jak UFO?) o pofałdowanych faliście brzegach. Patisony są  też przeróżnej wielkości: od 10 do ponad 20 centymetrów średnicy. Są też lekkostrawne, dietetyczne, o delikatnym i subtelnym smaku, doskonałe dla osób z nadwagą i nadciśnieniem. Zawierają witaminy np: witaminę C, troszkę witamin B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i pewne ilości węglowodanów.

składniki na 2 litrowy słoik:

 

około 1 i 1/2 kg mini patisonów

2 litry wody

2 łyżki soli morskiej

2 łyżeczki białej gorczycy

2 łyżeczki białego pieprzu np. Penja

łyżeczka ziela angielskiego

liście chrzanu

kilka ziaren pieprzu

kawałek kłącza chrzanu

koper

3 obrane ząbki czosnku

12 łyżek zalewy z innej kiszonki np. z ogórków

 

Myjemy patisony. We wrzątku rozpuszczamy sól, studzimy. Myjemy i suszymy słoik z pokrywką. Układamy patisony ciasno w słoju, dodajemy wszystkie przyprawy, liście, czosnek. Zalewamy wystudzoną wodą z solą, dolewamy wodę z kiszonek. Dociskamy warzywa w słoju jakimś innym naczyniem, tak aby nic nie wystawało ponad wodę. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni. Codziennie na chwilkę trzeba odkręcić wieczko i wypuścić powietrze.  Gotową kiszonkę przechowujemy w spiżarni lub lodówce.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy obejrzeć jakiś triller....
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...