Zapiekana włoska kapusta pod beszamelem

3 października 2013, dodał: wittchen
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
nieduża kapusta włoska (70 dag)

na sos beszamelowy:
2  łyżki masła
2  łyżki mąki
1,5 szkl. mleka
gałka muszkatołowa
garść startego żółtego ostrego sera
sól
pieprz

Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić w ósemki, które warto spiąć wykałaczkami, żeby zachowały zwartą strukturę. Gotować na parze aż będzie bardziej twarda niż miękka.

Aby w międzyczasie przyrządzić sos, trzeba w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę – po czym smażyć do koloru rumianego, cały czas mieszając. Zestawić z ognia na chwilę by dodać mleko, a następnie powtórnie zagotować, aż nabierze puszystej konsystencji. Beszamel warto umiejętnie przyprawić białym pieprzem, solą i odrobiną gałki muszkatołowej.

Ułożyć kapustę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem polać sosem i posypać startym serem.
Zapiekać w 200 stopniach około 10-12 minut.

Świetnie smakuje z dodatkiem ulubionej sałatki!

9