Zapiekanka z mięsem indyka i brukselką

3 października 2013, dodał: wittchen
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

pół kg mięsa mielonego z indyka

30 dag brukselki

4 ząbki czosnku

łyżka oleju

łyżka mąki

łyżka masła

szklanka śmietanki

szklanka mleka

serek topiony śmietankowy 100 g

1 kostka rosołowa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Podsmażyć mięso na oleju. Czosnek obrać i wycisnąć na patelnię do mięsa, znów podsmażyć i doprawić solą oraz pieprzem. Brukselkę i kostkę rosołową wrzucić do wrzątku, gotować 10 minut. Żaroodporną formę nasmarować tłuszczem, rozłożyć w niej masę mięsną i na niej ułożyć brukselkę.

Roztopić w rondlu masło, oprószyć mąką i całość zasmażyć mieszając i powoli dolewając mleko i śmietankę. Doprowadzić do gotowania, a następnie dodać serek i rozpuścić go w sosie. Tak przygotowanym sosem polać brukselkę w formie. Zapiekać ok. pół godziny w 200 stopniach.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...