Zamiast tabletek zajrzyj do kuchni – Cudowne, spożywcze produkty odchudzające

3 grudnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pragniesz schudnąć, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? A może myślisz nad tym, żeby sięgnąć po jakiś suplement diety typu tabletki odchudzające? Jednak zanim zdecydujesz się na wydanie swoich pieniędzy, zobacz jakie produkty wspomagające odchudzanie znajdziesz we własnej kuchni.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy, to tani i bardzo łatwo dostępny produkt, który już w starożytności był znany ze swoich licznych właściwości nie tylko kulinarnych, ale również urodowych.

Oto niektóre zalety octu jabłkowego, który sprawiają, że może on również wspomóc odchudzanie:

1. Jest bardzo niskokaloryczny

Około 100 gramów octu jabłkowego ma około 22 kalorii, co oznacza, że jest to napój niskokaloryczny, który może pomóc w utracie wagi. Dodanie łyżki octu jabłkowego do szklanki wody i picie z samego rana może pomóc spalić tłuszcz z brzucha.

2. Pomaga powstrzymać gromadzenie się tłuszczu

Według badań opublikowanych w Bioscience, Biotechnology and Biochemistry stwierdzono, że kwas octowy, który jest głównym składnikiem octu jabłkowego, hamuje gromadzenie się tłuszczu w organizmie. Codzienne spożywanie octu jabłkowego, może być przydatne w zapobieganiu zespołowi metabolicznemu i przeciwdziałaniu otyłości.

3. Pomaga utrzymać na dłużej uczucie sytości

Badanie opublikowane w Journal of Clinical Nutrition wykazało, że kwas octowy obecny w occie, pozostawia nas w poczuciu najedzenia na dłużej, zapobiegając w ten sposób przejadaniu się i głodowi. Dzięki temu pochłaniamy mniej kalorii i chudniemy.

4. Zarządza poziomem cukru we krwi

Badania sugerują, że ocet jabłkowy pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, szczególnie po zjedzeniu posiłku bogatego w węglowodany. Stabilizowanie poziomu cukru we krwi jest ważne dla zapewnienia zdrowej i skutecznej utraty wagi.

Zielona herbata

Zielona herbata robi się coraz popularniejsza i możemy ją już znaleźć w każdym sklepie, zaraz obok herbaty czarnej. Nawet jeśli nie do końca odpowiada nam jej naturalny smak, obecnie istnieje mnóstwo jej smakowych odmian.

Zielona herbata nie tylko jest smaczna, ale też ma mnóstwo właściwości zdrowotnych.

Do tego od dawna mówi się o tym, że zielona herbata może przyspieszać odchudzanie.

Wiele badań sugeruje, że flawonoidy i kofeina zawarte w zielonej herbacie, mogą pomóc zwiększyć tempo metabolizmu, pomóc spalać tłuszcz, a nawet poprawić aktywność insuliny.

Jedno z badań wykazało, że ci, którzy regularnie pili zieloną herbatę, stracili średnio 1,5 kilograma w ciągu 12 tygodni, jednocześnie przestrzegając swojej regularnej diety.

Nie musisz pić dużo zielonej herbaty, aby schudnąć. Udowodniono, że wystarczy pić 2,5 filiżanki zielonej herbaty dziennie, żeby zacząć odczuwać jej dobroczynne działanie.

Bardzo ważny jest sposób parzenia zielonej herbaty. Podczas parzenia zielonej herbaty, zachowaj szczególną ostrożność, ponieważ wrząca woda jest szkodliwa dla cennych katechin (zdrowych składników herbaty).

Siemię lniane

Spośród wielu produktów spożywczych, siemię lniane jest jednym z najbardziej skutecznych pokarmów, które pomagają zrzucić dodatkowe kilogramy.

Wzbogacone o błonnik, kwasy tłuszczowe Omega 3 i przeciwutleniacze, siemię lniane, zwiększa wydajność organizmu podczas odchudzania.

Jak siemię lniane pomaga w odchudzaniu?

Zawiera błonnik pokarmowy

Nasiona lnu są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy dzieli się na dwie kategorie – rozpuszczalną i nierozpuszczalną.

Rozpuszczalne włókno wytwarza żelopodobną substancję, która, gdy napotyka soki trawienne i wodę, spowalnia wchłanianie pokarmu w jelicie grubym, co z kolei sprawia, że czujesz się pełniejszy przez dłuższy czas. Nierozpuszczalny błonnik pomaga promować dobre bakterie jelitowe, co wspomaga zdrowie układu trawiennego i zwiększa tempo metabolizmu.

Jest bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe

Nasiona lnu są nasycone dwoma niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, omega-3 i omega-6. Te niezbędne kwasy tłuszczowe uzyskane z nasion lnu są przekształcane w fosfolipidy, które są integralną częścią struktury błony komórkowej.

Po ich spożyciu, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 przekształcają się w prostaglandynę, która równoważy metabolizm.

Jest źródłem białka

Nasiona lnu są bogate w białko. Tak więc, kiedy spożywamy łyżeczkę siemienia lnianego wraz z błonnikiem pokarmowym, zawartość białka tłumi nasz apetyt. Zapobiega to przejadaniu się, a tym samym pomaga w utracie wagi.

To oczywiście tylko kilka wybranych przykładów. Istnieje wiele produktów spożywczych, które warto włączyć do codziennej diety by szybciej schudnąć.

Warto zwrócić na nie uwagę, ponieważ nie tylko ułatwią nam odchudzanie, ale również pozwolą oszczędzić pieniądze i dobroczynnie wpłyną na nasze zdrowie.

Po więcej informacji nt. domowych sposobów na odchudzanie zapraszamy na profil Facebooka SzczuplaKobieta.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz