Włoska zupa pomidorowa z oliwą z oliwek
Kolejnym testowanym produktem w mojej kuchni jest oliwa z oliwek OLIVARI. Uzyskana z pierwszego tłoczenia, ma intensywny złotobrązowy kolor, co gwarantuje, że jej właściwości odżywcze są najwyższej próby. Z chęcią więc zabrałam się do smakowania potraw przyrządzonych z jej udziałem:
Szczególnie dobrze sprawdziła się jako dodatek do zupy pomidorowej, bo podkreśliła jej smak i prawdziwie włoski charakter:). Fajnym rozwiązaniem – że tak powiem, „technicznym”, jest zamontowany w szyjce butelki dozownik działający na zasadzie samoczynnego wysuwania się, gdy odkręcamy korek butelki i wsuwania do środka, gdy ją zamykamy. Dzięki temu kontrolujemy dozowanie oliwy do potraw w 100%, nie mając ociekających nią palców i butelki. Dodatkowo wiemy, że w naszej diecie jest samo zdrowie, kiedy w kuchni na stałe gości właśnie taka oliwa z oliwek!
Aby ugotować to pyszne danie, potrzebujemy:
– 2 puszki pomidorów krojonych
– pęczek bazylii
– 3 ząbki czosnku
– pieprz, sól
– jogurt grecki – 2 łyżki
– ciabatta
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W rondelku podsmażyć na oliwie posiekane ząbki czosnku i posiekaną bazylię. Do garnka wlać pomidory, dodać czosnek i bazylię i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Po ugotowaniu przelać do małych miseczek, dodając małe kawałki ciabatty, całość zalać oliwą z oliwek i podawać gorące.