Kurczak w sosie pomidorowo-serowym z sosem TABASCO

22 lipca 2013, dodał: Anays
Artykuł zewnętrzny

Przyznam, że sosy TABASCO dotąd rzadko gościły w mojej kuchni, bardziej byłam przyzwyczajona do tradycyjnych przypraw z torebek. Jednak już pierwsze danie przekonało mnie, że warto po nie sięgnąć na co dzień – a oto moja wersja kurczaka w pikantnym sosie:

Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 szczypta soli
1 szczypta czarnego pieprzu
1 szczypta zmielonego kminku
koncentrat pomidorowy – 200 ml
sos TABASCO z zielonej papryki Japaleno  – ilość według uznania, u mnie kilkanaście kropel
1 szklanka startego sera cheddar

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do190 stopni C. Nacierać kawałki kurczaka posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i kminkiem, podsmażyć na patelni aż się zarumieni, a następnie umieścić w wysmarowanej tłuszczem brytfannie. Ser wymieszać z pomidorami i serem, polać tym mięso i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut.

111

Sos TABASCO nadaje całemu daniu pikanterii, której nie udało mi się wcześniej uzyskać stosując nawet zestawy przypraw meksykańskich. Jest polecany także do zup, ale myślę, że najlepiej jego walory można docenić dodając go właśnie do mięsa drobiowego.  Ma zdecydowany smak – taki jak lubię!

ziel

Polecam go wszystkim wielbicielom ostrej kuchni!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz