Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym z garnka rzymskiego

5 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 2 godziny + 12 godzin w marynacie

składniki:

1 kg mięsa od szynki
4 cebule
Garść suszonych śliwek kalifornijskich ( lub innych bez pestek )
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżka majeranku
2 łyżki przyprawy ,, Grill klasyczne „ Kamis
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka sosu
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
100 mll wody

Zrobić pastę z oleju, papryki, curry, pieprzu , przyprawy do grilla , sosu sojowego, majeranku . Natrzeć mięso ze wszystkich stron i zostawić w zakrytym pojemniku na 12 godzin w lodówce .
Garnek moczyć w wodzie przez 15 minut .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Mięso zdjąć , a na patelnię wlać wodę i zagotować .
Cebule pokroić w piórka .
W Garnku ułożyć mięso , obsypać cebulą , dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec , śliwki , wlać wodę z patelni.
Zamknąć szczelnie Garnek .Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury zwiększyć ją na 230 stopni. Piec 2 godziny .
Wystawić garnek z piekarnika . Wyjąć mięso . Zlać sos i przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem .Można dodać śmietany wg upodobania.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...