Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym z garnka rzymskiego

5 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 2 godziny + 12 godzin w marynacie

składniki:

1 kg mięsa od szynki
4 cebule
Garść suszonych śliwek kalifornijskich ( lub innych bez pestek )
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżka majeranku
2 łyżki przyprawy ,, Grill klasyczne „ Kamis
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka sosu
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
100 mll wody

Zrobić pastę z oleju, papryki, curry, pieprzu , przyprawy do grilla , sosu sojowego, majeranku . Natrzeć mięso ze wszystkich stron i zostawić w zakrytym pojemniku na 12 godzin w lodówce .
Garnek moczyć w wodzie przez 15 minut .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Mięso zdjąć , a na patelnię wlać wodę i zagotować .
Cebule pokroić w piórka .
W Garnku ułożyć mięso , obsypać cebulą , dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec , śliwki , wlać wodę z patelni.
Zamknąć szczelnie Garnek .Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury zwiększyć ją na 230 stopni. Piec 2 godziny .
Wystawić garnek z piekarnika . Wyjąć mięso . Zlać sos i przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem .Można dodać śmietany wg upodobania.