Wieprzowina pieczona w naczyniu żaroodpornym

23 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Druga próba z pieczeniem wieprzowiny w towarzystwie warzyw i ziemniaków .

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • o,7  kg wieprzowiny od szynki
  • 2 duże pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • 8 młodych ziemniaków
  • 2 cebule ( 1 biała , 1 czerwona )
  • 4 łyżki  oleju
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki sosu Teriyaki

Zrobić marynatę z oleju , miodu i przypraw. Natrzeć mięso i zostawić na godzinę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego mięso, a resztą marynaty natrzeć obrane i przekrojone pietruszki, marchewki i ziemniaki. Dołożyć warzywa i ziemniaki do mięsa i posypać pokrojonymi  w pół plasterki cebulami   i szczelnie przykryć naczynie .

Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 220 * C i piec ok. 1,5 godziny od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje do ustawionej temperatury . Wyjąć mięso, pokroić w plastry .

file1298489041



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz