Wieprzowina pieczona w naczyniu żaroodpornym
Artykuł zewnętrzny
Druga próba z pieczeniem wieprzowiny w towarzystwie warzyw i ziemniaków .
Czas : 2 godziny
Składniki :
- o,7 kg wieprzowiny od szynki
- 2 duże pietruszki
- 2 duże marchewki
- 8 młodych ziemniaków
- 2 cebule ( 1 biała , 1 czerwona )
- 4 łyżki oleju
- 1 czubata łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki sosu Teriyaki
Zrobić marynatę z oleju , miodu i przypraw. Natrzeć mięso i zostawić na godzinę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego mięso, a resztą marynaty natrzeć obrane i przekrojone pietruszki, marchewki i ziemniaki. Dołożyć warzywa i ziemniaki do mięsa i posypać pokrojonymi w pół plasterki cebulami i szczelnie przykryć naczynie .
Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 220 * C i piec ok. 1,5 godziny od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje do ustawionej temperatury . Wyjąć mięso, pokroić w plastry .