Wielkanoc pełna sentymentalnych smaków z Dolnośląską Mąką Tortową z Młyna Jaczkowice

19 lutego 2024, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

Świąteczne słodkości to nieodłączny element wielkanocnej biesiady, na który z niecierpliwością czekają zarówno najmłodsi, jak i starsi goście. Jednak by móc czarować wyjątkowym smakiem i aromatem tej tradycyjnej kuchni, warto wcześniej do przygotowania potraw wybierać tylko produkty najwyższej jakości – takie jak Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice.

Dolnośląska Mąka Tortowa

Fot. Młyn Jaczkowice

Wielkanoc to nie tylko czas zdobienia pisanek, przygotowywania koszyczka czy odpoczynku w gronie najbliższych. To również moment, w którym delektujemy się także tradycyjnymi, polskim potrawami świątecznymi. Rozpływająca się w ustach, puszysta babka piaskowa, słodki mazurek lub różnego rodzaju serniki to najpopularniejsze pozycje w świątecznym menu, które w mig znikają ze stołu. Dlatego tak ważne jest, aby zachwycić oczekujących gości niezapomnianym smakiem wypieków. Jak zatem przygotować wielkanocne potrawy, które oczarują naszych najbliższych? Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to fundament udanych, świątecznych wypieków, który wspomoże domowych kucharzy w przygotowaniu wyjątkowych wielkanocnych dań.

Ikona kuchni wielkanocnej – babka piaskowa

Fot. Młyn Jaczkowice

Babka piaskowa to zdecydowany, słodki faworyt wielkanocnego stołu. Pofałdowany, delikatny w smaku deser jednoznacznie kojarzymy ze świąteczną ucztą. Jak się okazuje, przygotowanie tego ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy.

Podstawą babki wielkanocnej jest mąka, dlatego też podczas przygotowań warto zaopatrzyć się w produkt najwyższej jakości. W tym przypadku doskonale sprawdzi się typ 450, której drobno przemielone, wyselekcjonowane zboża nadadzą jej lekkości oraz pięknego, jasnego koloru.

 

Mąka dla doskonałych, wielkanocnych pyszności

Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice została stworzona przez specjalistów, łączących tradycję z nowoczesnymi rozwiązaniami. Drobno przemielone, wyselekcjonowane zboża Dolnośląskiej Mąki Tortowej typu 450 wpływają na jej lekkość oraz jasny kolor, zwiększając tym samym jakość wypiekanych ciast – zwłaszcza uwielbianej babki piaskowej.

Dolnośląska Mąka Tortowa to podstawa tradycyjnej, świątecznej kuchni. Oprócz słodkości, sprawdzi się również w przygotowaniu wielkanocnych obiadów – m.in. do zagęszczenia sosów mięsnych i grzybowych. Produkt wyróżniony certyfikatem „Doceń Polskie” zachwyci smakoszy wielkanocnego menu lekkością i subtelnym smakiem potraw, dopełniając ciepłą, kolorową i rodzinną aurę Wielkanocy.

Wartość odżywcza w 100 g produktuTortowa typ 450
Wartość energetyczna1481 kJ / 349 kcal
Tłuszcz1,2 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g
Węglowodany72,1 g
W tym: cukry0,3 g
Błonnik1,5 g
Białko11, 7 g
Sól0,005 g

 

Dolnośląska Mąka Tortowa Typ 450

MŁYN JACZKOWICE

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.

Dystrybucja: Sieci DINO, EKO, Selgros, Makro, wiele lokalnych sieci i dystrybutorów w całej Polsce.

Cena: 4 zł

 

Przepis na babkę wielkanocną

Składniki:

160 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej
90 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
200 g masła
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz wanilinowy i ubijamy na gładką pianę. Do drugiej miski przesiewamy Dolnośląską Mąkę Tortową oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i miksujemy, a następnie wlewamy wcześniej roztopione masło. Formę na babkę (z kominkiem w środku) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotową masę przelewamy formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu możemy oprószyć babkę cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz