Tortilla z pomidorami i chorizo
Artykuł zewnętrzny
Kiedy nie mamy czasu na długie eksperymentowanie w kuchni powinniśmy częściej sięgać po sycące i zarazem smaczne szybkie przekąski i dania. Jednym z nich jest pochodząca z Hiszpanii wariacja na temat ziemniaczanej tortilli: dodatek pomidorów i chorizo przełamują mdły smak ziemniaków i dodają pikantności:
składniki:
5 ugotowanych ziemniaków
cebula
12 pomidorków koktajlowych
100 gram kiełbasy chorizo
3 ząbki czosnku
duża szczypta kurkumy
papryka chili
pieprz i sól
olej rzepakowy
Jajka rozbić w miseczce, dodać przyprawy. Na oleju przysmażyć drobno pokrojona cebulkę i czosnek, dodać plasterki chorizo i ziemniaki (też w plasterki) i pomidory. Całość zalać masą jajeczną i smażyć kilka minut po czym delikatnie przewrócić omlet ziemniaczany na druga stronę. Można serwować na zimno lub ciepło z ulubionymi sosami lub ze szczypiorkiem, rozmarynem czy innymi ziołami.