Tortilla z pomidorami i chorizo

15 lutego 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kiedy nie mamy czasu na długie eksperymentowanie w kuchni powinniśmy częściej sięgać po sycące i zarazem smaczne szybkie przekąski i dania. Jednym z nich jest pochodząca z Hiszpanii wariacja na temat ziemniaczanej tortilli: dodatek pomidorów i chorizo przełamują mdły smak ziemniaków i dodają pikantności:

składniki:

5 ugotowanych ziemniaków

cebula

12 pomidorków koktajlowych

100 gram kiełbasy chorizo

3 ząbki czosnku

duża szczypta kurkumy

papryka chili

pieprz i sól

olej rzepakowy

 

Jajka rozbić w miseczce, dodać przyprawy. Na oleju przysmażyć drobno pokrojona cebulkę i czosnek, dodać plasterki chorizo i ziemniaki (też w plasterki)  i pomidory. Całość zalać masą jajeczną i smażyć kilka minut po czym delikatnie przewrócić omlet ziemniaczany na druga stronę. Można serwować na zimno lub ciepło z ulubionymi sosami lub ze szczypiorkiem, rozmarynem czy innymi ziołami.