Tiramisu w pucharku – sprawdzony przepis
Która z Nas nie lubi słodkich i szybkich w przygotowaniu deserów ?
Ideałem wśród słodkości jest wloski deser Tiramisu.
Niespodziewani goście ? Tiramisu.
Kłopoty w życiu osobistym ? Tiramisu. Może nie naprawi sytuacji ale od razu lepiej się poczujesz :)
Składniki (na 4 pucharki):
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 250g mascarpone
- 250ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- paczka podłużnych biszkoptów
- szklanka ostudzonej, mocno zaparzonej kawy
- kilka kostek czekolady
1.Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mascarpone i chwilę zmiksować razem.
2.W drugiej misce ubić kremówkę na gęsto, ale nie na całkiem sztywno.
3.Szpatułką wymieszać z masą jajeczną.
4.Do pucharków nałożyć na dno po łyżce kremu, następnie namaczane w kawie biszkopty, krem, namoczone w kawie biszkopty i tak do wyczerpania składników.
5.Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
6.Kilka kostek gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce i posypać deser.
UWAGA !! To jest tak pyszne, że nie można sie opamiętać z jedzeniem !! :)
Po więcej przepisów zapraszam na http://nietylkokuchnia.blogspot.com/