Szybkie ciasto z jednego jajka z dżemem

13 marca 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Kiedy pierwszy raz sięgnęłam po ten przepis, byłam zdziwiona, że tak szybkie i łatwe ciasto może być aż tak smakowite i sycące. A jednak. Ciasto jest długotrwałe i zawsze mięciutkie w środku. Cudo;) Przepis znaleziony na stronie wielkiezarcie.pl

Polecam wszystkim, którzy mają niespodziewanych gości ;)

Składniki:

Szklanka cukru

Szklanka mleka

2 szklanki mąki

pół szklanki oleju

cukier waniliowy

jedno jajko

2 łyżki kakao

łyżeczka sody

3-4 łyżeczki dżemu (autorka poleca śliwkowy, jednak zrobiłam ostatnio z jeżynowym i jest wspaniały)

Wszystko razem wymieszać i wlać do wyłożonej masłem lub papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach ok. 1. godziny (ale warto sprawdzić po 45 minutach patyczkiem, czy ciasto jeszcze się do niego przyklei). Wyłożyć do wystygnięcia i pilnować Łasuchów, by nie dotknęli zbyt ciepłego ciasta;)



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

14 komentarzy do Szybkie ciasto z jednego jajka z dżemem

  1. avatar Anonim pisze:

    Czy można je zrobić bez kakao bo nie używałam nigdy kakao a mieszkam za granicą więc trudno mi na szybko gdzieś je kupić?

  2. avatar marta pisze:

    a czy zamiast mleka mozna dac cos innego? aktualnie nie mam mleka w domu :)

  3. avatar Marta pisze:

    Tego typu ciasta chyba wszyscy pamiętają z dzieciństwa. Rzeczywiście jest przepyszne, jednak pisanie o nim, że jest szybkie, to jak dla mnie przekłamanie. Mimo, że wysiłek do jego wykonania jest minimalny i tak musimy czekać ok. 1 godziny, żeby je podać.

  4. avatar monika pisze:

    Zrobiłam to ciasto z dżemem jabłkowym własnej roboty i wyszło super. Ciasto przekroiłam na pół i zrobiłam warstwę z tego dżemu. I dodatkowo polewa czekoladowa. Super przepis :)

  5. avatar angela pisze:

    Bardzo często je piekłam jak byłam małą dziewczynką jednak zawsze dodawałam troszkę cynamonu i przekrajam ciasto na pół a w środek dodaje dżem albo budyń czekoladowy a na wierzch polewam czekoladą :) Polecam wersję na dużą blachę czyli składniki *2 bo ta jest na tortownicę lub małą blaszkę :)

  6. avatar Azja pisze:

    Czy można kakao nestle,
    nie mam ciemnego?

  7. avatar gonia pisze:

    Ciasto naprawe pyszne. Zamiast sody dodalam proszku do pieczenia ,wyszlo pulchne i wilgotne. Jedyna wada :szybko znika :-)

  8. avatar Karola pisze:

    Ja dodałam dżem truskawkowy (nie miałam innego w domu), ciacho pyyycha!! :)

  9. avatar kasia pisze:

    czy soda jest obowiązkowa? Nie mam jej w domu, a chciałabym na szybko zrobić to ciacho, bo aż ślinka cieknie :) !!!

  10. avatar dana pisze:

    czy ubijamy białka?

    • avatar Marta Małecka pisze:

      Nie, nie ubijamy białek, po prostu wrzucamy wszystko do jednej miski jak leci;) Nieubite jajko nie powoduje szkód w pulchności ciasta: przeciwnie, ciasto jest miękkie i pulchne:) Pozdrawiam i życzę smacznego.

Dodaj komentarz do gonia


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...