Szybki imprezowy barszcz czerwony

28 lutego 2013, dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • szklanka kwasu z gotowania kapusty lub soku z kapusty kiszonej
    np. z gotowania farszu do pierogów lub uszek
  • szklanka zagęszczonego soku buraczanego z koncentratu (bez dodatków 100% sok)
  • kilka suszonych grzybów
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki cukru
  • sól,pieprz

Wykonanie:

  1. Pęczek włoszczyzny zalewamy 2 l wody, dorzucamy liście laurowe 2-3sztuki i kilka ziarenek ziela i pieprzu. Możemy też dodać suszonego lubczyku. Gotujemy aż wywar stanie się esencjonalny około godziny. Jeśli bardzo się spieszycie użyjcie bulionu warzywnego z kostki.
  2. Grzyby zalewamy wrzątkiem tak aby je przykrył.
  3. Sok z kapusty i grzybów dodajemy do bulionu wraz z wodą z grzybów ( czekamy aż grzyby napuchną a woda stanie się esencjonalna, najlepiej poczekać do jej ostudzenia) i sokiem buraczanym.
  4. Całość gotujemy 5 minut, po czym doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Podajemy z krokietami, uszkami, pierogami lub z paluszkami grissini.

file1362049482



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz