Szarlotka inaczej

20 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 i pół szkl. mąki
  • 2 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 i pół szkl. oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • orzechy włoskie i rodzynki
  • 3 wielkie jabłka (plastry lub kostka )

Wykonanie:

Za pomocą miksera utrzeć całe jajka z cukrem powoli dolewając olej, cały czas miksując dodawać cukier, cynamon, sodę, kakao oraz mąkę, na koniec dodać bakalie z jabłkami. Ciasto powinno być gęste. Przelać masę do foremek do połowy wysokości i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 ° C, piec ok. 1 godz. Dla dekoracji polać polewą czekoladowa lub posypać cukrem pudrem.