Święta z Bakalland – wygraj zestaw nagród – WYNIKI!
Święta zbliżają się do nas coraz większymi krokami, czas więc pomyśleć o świątecznych potrawach oraz przekąskach! Jak zaskoczyć gości? Jak dodać temu magicznemu czasowi niepowtarzalnego smaku i charakteru? Wraz z marką Bakalland, zapraszamy Was do udziału w świątecznym konkursie! Do wygrania wspaniały, i jakże smakowity, zestaw nagród!
Serdecznie zapraszamy Was do udziału w konkursie z marką Bakalland — do wygrania wspaniały zestaw 11 smakowitych produktów tej marki, idealnych do świątecznych przysmaków!
W skład zestawu nagród wchodzą:
- Bakalland Sułtańskie rodzynki
- Bakalland Selection Żurawina z sokiem z granatu
- Bakalland Chrupiąca sałatka
- Bakalland Mieszanka keksowa
- Bakalland Daktyle drylowane
- Bakalland Morela suszona
- Bakalland Śliwka kalifornijska
- Bakalland Skórka pomarańczowa
- Bakalland Orzechy włoskie
- Bakalland Orzechy laskowe
- Bakalland Masa krówkowa standard
Wygrywa osoba, która najciekawiej odpowie w komentarzu pod postem konkursowym na poniższe pytanie:
Bakalii można używać nie tylko w kuchni! Rodzinne przygotowania świąteczne to także wspólne przygotowywanie ozdób choinkowych i opakowań prezentowych. Orzechy włoskie będą świetnie wyglądać na choince, możecie też przygotować z dziećmi łańcuchy z suszonej żurawiny – będzie kolorowo i naturalnie! A jakie są Wasze rozwiązania na wykorzystanie bakalii, aby stworzyć świąteczny nastrój? Może przepis na tradycyjną potrawa wigilijną z bakaliami w Twoim domu?
Zaskoczcie nas swoimi odpowiedziami! Nagrodzimy najbardziej kreatywną z nich! Konkurs trwa od 4 grudnia 2015 do 20 grudnia 2015 roku. Wyniki podamy do 21 grudnia br. na portalu Urodaizdrowie.pl.
WYNIKI!
Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Po obradach redakcyjnych zdecydowałyśmy, że wygrywa:
Kasia W
Bakalie u mnie w kuchni są nieodłącznym czynnikiem w kuchni, dodaję je do ciast, ale najlepiej mi smakują jako dodatek w mięsach np schab ze śliwką,indyk z morelą robię roladę ,medaliony z piersi kurczaka ze śliwką, żurawiną i ananasem.Zbliża się okres świąteczny w którym ozdabiamy nasze domy ,uwielbiam zapach bakalii rozchodzący się z ozdób na choince (robimy łańcuch bakaliowy i wieszamy suszone plasterki pomarańczy).
GRATULUJEMY!
Z laureatką skontaktujemy się drogą mailową.
Sponsorem nagrody jest:
O nagrodzie:
Bakalland Sułtańskie rodzynki
Winorośl – w starożytności uważana za roślinę świętą – dotarła do państw obszaru Morza Śródziemnego z Azji Mniejszej, gdzie uprawiano ją od około V tysiąclecia p.n.e. Rodzynki, czyli suszone winogrona, dotarły do Europy dopiero w XI wieku, wraz z wyprawami krzyżowymi. Rodzynki sułtańskie pochodzą ze szczepów, które poza Turcją, uprawiane są między innymi w USA, Iranie i Chinach. Rodzynki sułtańskie wykorzystywane są do wypieków, dań wytrawnych, bądź spożywane na surowo. Rodzynki to bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6.
Bakalland Selection Żurawina z sokiem z granatu
Ambasadorka marki Bakalland Kasia Bujakiewicz podróżując po plantacjach Bakalland nie tylko zdobywa wiedzę o bakaliach, ale również wypatruje nowych bakaliowych przyjemności. Żurawina z sokiem z granatu to zupełna nowość – niezapomniany smak soczystej żurawiny z delikatnie słodkim granatem. Idealna przekąska dla całej rodziny!
Bakalland Chrupiąca sałatka
Bakalland „Chrupiąca sałatka” to nowość stworzona z myślą o wielbicielach sałatek. Naturalnie prażone w piecu ziarna słonecznika i dyni z domieszką orzeszków pinii sprawią, że każda sałatka będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza. Świeże i kolorowe warzywa, takie jak lubisz najbardziej, lekko skropione oliwą i sokiem z cytryny wraz z chrupiącym dodatkiem wprawią w zachwyt najbardziej wymagających smakoszy! Jakąkolwiek sałatkę przyrządzamy, możemy ją każdorazowo wzbogacić garścią nowości Bakalland „Chrupiąca sałatka”. Nie tylko sałatki będą smaczniejsze i pożywniejsze, ale dzięki temu chętniej będziemy je przyrządzać. A przecież każdy wie, że częste jedzenie warzyw i owoców sprzyja naszej diecie i urodzie.
Bakalland Mieszanka keksowa
Mieszanka ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie – jest nierozłącznym składnikiem wypieków, Dodawana jest również do tortów, deserów i lodów. Mieszanka keksowa świetnie sprawdza się również jako słodka przekąska – zabierając nasze podniebienie w podróż do tropikalnych krain.
Bakalland Daktyle drylowane
Palmy daktylowe uprawiane są od czasów prehistorycznych. Aktualnie występują w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 metrów i posiada 40 gron owocowych (w każdym około 30 daktyli). Arabowie zgodnie twierdzą, że z daktyla można zrobić tyle produktów, ile jest dni w roku. Stosuje się je do produkcji mąki, miodu palmowego, jako dodatek do wypieków, musli, bądź jako doskonałą przekąskę. Suszone daktyle to bogactwo potasu oraz istotne źródło miedzi.
Bakalland Morela suszona
Morela jest owocem uprawianym od ponad 4000 lat. Trudno jest ustalić jej pochodzenie, ale najprawdopodobniej jej korzenie wywodzą się z Azji. Morele obecnie uprawiane są w bardzo wielu krajach świata. Morele są zdrowym zamiennikiem słodyczy, spożywanym na surowo oraz w przetworach. W przemyśle cukierniczym stosowane są do wypieku ciast i produkcji deserów. Morele to również idealny dodatek do dań mięsnych. Suszone morele są bogactwem witamin: A, C, PP oraz B6. Zawierają również zanczące ilości wapnia, fosforu, żelaza, witamin z grupy B oraz witaminy E.
Bakalland Śliwka kalifornijska
Suszenie śliwek zapoczątkowane zostało tysiące lat temu w okolicach Morza Kaspijskiego, skąd również pochodzą drzewa śliwy domowej. Obecnie, na całym świecie uprawiane jest około 2 tysiące odmian śliwy. Znaczenie ekonomiczne ma natomiast około 100 odmian, które występują między innymi w USA, Chile, Argentynie, czy Francji. Suszone śliwki są zdrowym substytutem słodyczy. Stanowią nieodłączny element wypieków oraz przetworów. Świetnie sprawdzają się jako urozmaicenie dań wytrawnych. Suszone śliwki to bogactwo potasu i miedzi oraz źródło witaminy A, B2, B6.
Bakalland Skórka pomarańczowa
Pomarańcza jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych drzew owocowych na świecie. W największych ilościach występuje w Brazylii, europejskie pomarańcze pochodzą głównie z Włoch oraz Grecji. Skórka pomarańczowa ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie – jest nierozłącznym składnikiem serników, makowców, mazurków oraz innych tradycyjnych ciast. Dodawana jest również do deserów i lodów. Starta skórka tworzy również bardzo ciekawe połączenie z daniami wytrawnymi, mięsami, sosami oraz sałatkami. Skórka pomarańczowa jest źródłem błonnika pokarmowego.
Bakalland Orzechy włoskie
Orzech włoski rośnie do 400 lat, a owocowanie rozpoczyna około 12 roku życia. Jest to drzewo z rodziny orzechowatych wywodzące się z rejonów Europy Południowej. Występuje w wielu rejonach naszego globu: Europie, Azji, Ameryce. Orzechy włoskie wykorzystywane są do wypieku ciast oraz innych słodkości. Znajdują również zastosowanie, jako szlachetny dodatek do dań wytrawnych, sosów oraz sałat. Orzechy to jednocześnie zdrowa przekąska będąca doskonałą alternatywą dla słodyczy. Orzechy włoskie dostarczają do naszego organizmu witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie, jak potas, fosfor i magnez. Zawierają także drogocenny kwas foliowy, cynk i miedź.
Bakalland Orzechy laskowe
Orzechy laskowe rosną na dużych, wielopiennych krzewach (do 5 m wysokości) należących do rodziny brzozowatych. Leszczyny, w stanach dzikich, występują w całej Europie oraz Azji Mniejszej. Szlachetne odmiany leszczyny uprawiane są również w obrębie Morza Śródziemnego (Turcja, Włochy). Orzechy to nieodłączny składnik ciast oraz element dekoracji deserów. Wykorzystywane są również do podkreślenia smaku wielu potraw wytrawnych. Orzechy laskowe bogate są w witaminę E, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Dostarczają organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników mineralnych: magnezu, fosforu, miedzi, wapnia potasu i żelaza.
Bakalland Masa krówkowa standard
Tajemnica kajmaków Bakalland tkwi w idealnie przygotowanej recepturze. Doskonały smak i aromat oraz odpowiednia konsystencja zapewnią sukces kulinarny. Do wyboru są aż 4 warianty smakowe: tradycyjny, orzechowy, kakaowy oraz nowość – Tiramisu. W końcu można puścić wodze fantazji i zachwycić gości nowymi pomysłami. Dziś ciasto karmelowe, jutro naleśniki albo wafle, następnym razem – legumina. Kajmak Bakalland nie zawiera konserwantów, a po otwarciu jest od razu gotowy do użycia – nie wymaga kilkugodzinnego gotowania, co na pewno ucieszy nie jedną gospodynię.
Polecamy:
zobacz również:
- Konkurs z QBox – wygraj zestaw herbat!
- Piękne rzęsy przez cały rok z Inveo!
- Mikołajkowy konkurs z księgarnią Platon24.pl!
- Konkurs z Noble Health – kreuj z nami piękno!
- Konkurs z FEMIGLOVE
Toskański placek świąteczny jest wyjątkowo „długowieczny’. Można go przechowywać do 2 miesięcy. Placek jest z zewnątrz bardzo twardy, ale gdy go pokroimy to poczujemy miękkie owoce i chrupiące migdały. Smakiem przypomina najlepszy na świecie aromatyczny baton owocowo – migdałowy.
Jest bardzo wydajny, bo kroi się go na paski o grubości ok. 1,5 cm.
Przed podaniem można polać go gorącą gorzką czekoladą.
Jeśli chcecie go upiec na święta to śpieszcie się bo im dłużej leży, tym jest lepszy.
Szczerze polecam.
Składniki:
300 g całych migdałów Baklland,
100 g suszonych fig Bakalland,
1 garść żurawiny Bakalland,
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry,
150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej cytryny,
150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej pomarańczy,
szczypta gałki muszkatołowej,
1 duża pomarańcza,
8 kostek cukru,
250 g cukru białego,
200 g mąki,
cukier puder do posypania,
gorzka czekolada.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C i prażymy w nim migdały, aż nabiorą złotawego koloru. Zrumienione migdały, studzimy i siekamy na grubą kostkę.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.
Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały, żurawinę, kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.
Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok.
Cukier przesypujemy do garnka o dużym dnie i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy nasycone aromatem pomarańczy kostki cukru i mieszamy łyżką drewnianą tak długo, aż masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru (cukier nie może być za ciemny bo ciasto będzie miało gorzkawy posmak). Do skarmelizowanej masy dodajemy mieszankę migdałowo – owocowo – korzenną, wlewamy sok z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy na posypaną mąką stolnicę, oprószamy przez sitko mąką i zagniatamy ciasto.
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto, którym starannie wylepiamy dno i ścianki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto w wyjmujemy z formy, usuwamy papier i pozostawiamy do przestudzenia.
Toskański placek powinien być przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez tydzień. Następnie ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować gorzka czekoladą.
Smacznego :)
Ciasto:
150 g maku
100 g wiórków kokosowych
100 g mielonych migdałów albo orzechów włoskich
100 g cukru pudru
8 białek
4 żółtka
szczypta soli
Krem:
2 budynie śmietankowe
350 ml mleka
50 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)
kilka kropli aromatu cytrynowego
200 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 żółtka
200 g miękkiego masła
polewa czekoladowa (u mnie – biała)
Suche składniki na ciasto (mak, kokos, migdały lub orzechy) mieszamy w misce.
Ubijamy białka na sztywno, dodając szczyptę soli, a potem powoli dosypując cukru. Nie przerywając miksowania, dodajemy po żółtku, a potem stopniowo i delikatnie (na niskich obrotach miksera) dodajemy mieszankę suchych składników.
Pieczemy ciasto w dwóch tortownicach średniej wielkości, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych lekko bułką tartą w 170 stopniach Celsjusza przez jakieś 20 minut.
Studzimy, a w tym czasie robimy krem.
Sok z cytryny wlewamy do mleka. Zostawiamy ok. 1/2 szklanki tej mieszanki, a resztę gotujemy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
Mleko ze szklanki służy do rozrobienia budyniu oraz żółek. Gdy uzyskamy jednolity roztwór, wlewamy go do wrzącego mleka i mieszamy intensywnie na zmniejszonym ogniu, aż zrobi się budyń.
Studzimy.
Masło miksujemy, aż będzie puszyste. Dodajemy po łyżce budyniu (musi być idealnie wystudzony, bo masa się zważy) i miksujemy na gładki krem.
Upieczone ciasto przekładamy tak przygotowanym kremem. Na wierzchnią warstwę wylewamy polewę czekoladową. Chłodzimy w lodówce, aż masa zastygnie, co trwa minimum 2 godziny.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu, gdy się już „przegryzie” – smakuje wtedy idealnie i na pewno będzie hitem niejednej karnawałowej imprezy, bo ma w sobie lekkość, elegancję i szyk! :)
Polecam gorąco – nie tylko w Święta! :)
Od kilku lat na Boże Narodzenie z suszonych śliwek, moreli, rodzynek i żurawiny przygotowuję tradycyjne bretońskie ciasto Far breton, które posypuję po upieczeniu prażonymi płatkami migdałowymi. Swoją strukturą przypomina flan lub pudding. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Potrzebujemy:
4 jajka
75 g mąki pszennej
60 g cukru
200 ml śmietany 18%
200 ml mleka
25 g masła
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki rumu
1 laska wanilii
suszone śliwki
suszone morele
suszona żurawina
suszone rodzynki
płatki migdałowe do posypania
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Foremkę lub małe foremki (np. kokilki) wysmarować masłem. Suszone śliwki, morele, rodzynki i żurawinę zalać rumem i odstawić. Mleko podgrzać z laską wanilii, wystudzić i odcedzić. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, stopione masło, śmietanę i mleko. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa będzie płynna. Nasączone rumem suszone owoce rozłożyć na dno formy lub foremek. Masę wylać na owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut. W trakcie pieczenia ciasto wyrasta podobnie jak suflet, a następnie opada. Po upieczeniu posypać prażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.
Ja polecam na święta bakaliowe babeczki/muffinki (zależnie kto którą nazwę uznaje – ja wolę polska):
Składniki (przepis na 12 babeczek):
150 g mąki
200 g jogurtu naturalnego
200 g suszonych śliwek bez pestek
75 g orzechów włoskich + 12 połówek w całości
2 jajka
50 g masła + 1 łyżka do wysmarowania foremek
50 g ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
½ łyżeczki soli
Posiekać drobno orzechy włoskie oraz śliwki. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia, posiekane orzechy, śliwki, przyprawę do pierników, sól oraz ciemny pokruszony cukier i wymieszać. Do osobnej miski wbić jajka, dodać jogurt, roztopione masło i wymieszać ubijaczką lub mikserem na niskich obrotach do momentu uzyskania kremowej masy. Wymieszać wszystkie składniki i napełnić masą foremki posmarowane masłem w 2/3 ich głębokości. Na wierzchu położyć połówkę orzecha i delikatnie docisnąć. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i rozkoszować się wypełniającym dom aromatem :-)
U mnie całej rodzinie smakowały i zniknęły pierwsze ze wszystkich świątecznych słodkości, więc i Wam polecam i życzę smacznego :-)
Keks z orzechami i rodzynkami z polewą lukrową jest po prostu pyszny!
Magiczne perfumy dla domu, czyli potpourri
Bakalie bez dwóch zdań rządzą w kuchni. Ale nie tylko. Gdy już powstanie świąteczny orzechowy tort Gianduia, łupinkowe aniołki zawisną na jemiole, czas przygotować hit świąt – perfumy dla domu, czyli aromatyczne potpourri. Choć po francusku oznacza „bigos”, ani na trochę nie przypomina zapachu kwaszonej kapusty. Przynosi ze sobą aromat świąt, nasycony pomarańczą, przemieszaną z cynamonem i lekką nutą choinkową. Przepis jest niebywale prosty: wystarczy zalać wodą świeżą gałązkę świerku, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej, nie żałować sobie suszonej żurawiny, łyżki miodu, dorzucić kilka goździków, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu. Wszystko nastawić na malutkim ogniu. Ta mieszanka to istna gratka dla wszystkich fanów świąt. Bo czy może być coś lepszego niż dom pełen magicznych zapachów?
Najlepsza świąteczna potrawa z bakaliami to kluski z makiem i bakaliami poprostu pyszne
Najlepsze będą oczywiście słodkie kuleczki ze zmielonych migdałów, nerkowców,suszonych moreli z odrobiną wanilii obtoczone i mielonych migdałach lub wiórkach kokosowych albo kuleczki z orzechów laskowych i daktyli obtaczanych w kakao. Bardzo świątecznie, słodko i pysznie!
Bakalii używam przede wszystkim do przygotowania świątecznych wypieków. U mnie są one zawsze w wersji zdrowej. Wszystkim domownikom najbardziej smakują owsiane babeczki piernikowe z jabłkami!
OWSIANE BABECZKI Z JABŁKAMI
/przepis własny/
/6 babeczek/
pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
pół szklanki mąki owsianej
45 g (trzy łyżki) mąki kokosowej
2 jajka
około 200 ml mleka roślinnego (ewentualnie więcej)
4 łyżki syropu klonowego/miodu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dwa małe obrane jabłka (ok. 250 g)
2 łyżki oleju kokosowego
250 g jogurtu greckiego
łyżeczka przyprawy korzennej
3 łyżki crunchy owsianego
2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich Bakalland
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Jabłka pokroić w drobną kostkę.
Połączyć obie masy. Ciasto będzie bardzo gęste (co jest charakterystyczne dla mąki kokosowej).
Do ciasta wmieszać pokrojone kawałki jabłek i orzechy włoskie.
Dno każdej z natłuszczonych 6 foremek posypać owsianym crunchy.
Ciasto przelać do foremek i piec około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Zdjęcie: http://4.bp.blogspot.com/-jyiLjkHpOlY/VlzcE7KniVI/AAAAAAAAKdk/yqC_qkTM20k/s640/PB216366.jpg