Świąteczny Pleśniak
Składniki:
- 2, 5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki
- cukru pudru,
- 300 gram margaryny,
- 5 jajek,
- 1, 5 szklanki cukru,
- 1 łyżka
- kakao,
- 100 gram posiekanych orzechów włoskich,
- masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania blachy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę (najlepsza Kasia). Rozbić jajka, odkładając białka na później. Do mąki i margaryny dodać 5 żółtek. Wyrabiać ciasto rękoma. Ulepić dużą kulę, następnie podzielić ją na dwie części. Pierwsza cześć ma być większa, druga mniejsza. Do mniejszej części dodać łyżkę kakao i ponownie wyrobić. Wyrobione kule zawinąć schować do lodówki na 0, 5 godziny. Wyjęte z lodówki ciasto (większa połowa) wyłożyć (wykleić) na przygotowaną blachę (najlepiej małą). Na ciasto wyłożyć konfiturę z czarnych porzeczek (wersja wykwintna to konfitury z czarnych porzeczka Łowicz – potrzebne są wówczas dwa małe słoiczki, ale doskonale sprawdza się również dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki z Biedronki). Na to sypiemy posiekane orzechy, według uznania (im więcej tym lepiej). Pianę z pozostawionych 5 białek ubijamy na sztywno (do ubijania piany dodaję małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej – piana wówczas
ubija się szybciej i jest sztywniejsza). Gdy piana jest już ubita wsypujemy niecałą szklankę cukru i mieszamy mieszadełkami miksera raz lub dwa. Następnie pianę wykładamy na ciasto. Na wszystko ścieramy na tarce drugą kulę pozostawionego ciasta ciemnego. Pleśniaka pieczemy w temperaturze 150 – 160 stopni przez 45 minut. Ciasto tej wyśmienite, wygląda na wymagające bardzo dużo pracy i zaangażowania a w zasadzie jest to ciasto proste i dość szybkie. Smakuje znakomicie.
Polecam i życzę smacznego.
Zobacz również:
- Najlepsze imprezowe sałatki
- Najlepsze imprezowe dania: mięsne potrawy i przekąski
- Impreza w stylu fondue
- Sałatki na świąteczny stół
- Raclette przyjęcie z patelnią
- Pieczenie mięsne na święta
- Świąteczne pierniki – przepisy
- Makowe wypieki i desery świąteczne
- Wigilijna kapusta postna z dodatkami
- Śledzie na wigilijnym stole
- Pyszne zupy wigilijne
- Jak zrobić świąteczną kutię?
- Karp na różne sposoby