Świąteczne ciasto czekoladowe z bakaliami

23 grudnia 2014, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1 kostka masła
– 4 jaja
– 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
– 1 tabliczka gorzkiej czekoldy (100 g)
– 3 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– szczypta soli
– 30 dag bakalii (posiekane orzechy włoskie, suszona żurawina, rodzynki)
– 1 opakowanie Crispy Natural Chrupiące Jabłka z cynamonem

Sposób przyrządzenia:

Dwie tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i trzy łyki masła orzechowego. Całość mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odlać 1/4 szklanki. Pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ubić na gładką masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie już gotowa, w oddzielnym naczyniu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masę z ubitych jajek z cukrem połączyć z rozpuszczoną czekoladą i mąką z proszkiem i solą. Całość miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać bakalie oraz pokruszone chipsy z suszonych jabłek Crispy Natural z cynamonem. Masę przelać do natłuszczonej formy i piec przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180′ C. Za pomocą wykałaczki sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe – wystarczy wbić wykałaczkę do ciasta – jeśli po wyjęciu będzie sucha, wtedy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto czekoladowe udekorować odlaną wcześniej czekoladą oraz posypać bakaliami.

file1419331552



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz