Surówka z selera z żurawiną

3 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 dość duży seler korzeniowy
  • 1 jabłko, najlepiej odm. Champion bo długo nie ciemnieje
  • sok z całej cytryny
  • 3 łyżki posiekanego w cienkie półplasterki pora (biała i jasnozielona część)
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany albo zamiennie oliwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny (takiej jakby kandyzowanej)
  • do smaku: odrobina pieprzu

sposób przygotowania:

Cytrynę szorujemy, sparzamy, wyciskamy sok. Selera oczyszczamy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu polewamy sokiem cytrynowym, mieszamy. Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Pora przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, dokładnie osączamy, dodajemy do selera. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i cukru, dodajemy śmietanę albo oliwę. Żurawinę siekamy, 2/3 dodajemy do surówki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 30 min.. Podajemy posypaną resztą żurawiny.

file1278164226



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Polisa AC w 2024 roku.
AC nie jest obowiązkowe, więc pewnie część klientów zrezygnuje z niego z powodu większych kosztów...
Wysoka wrażliwość u dzieci.
To zwykle jest mylone z autyzmem, pewnie część dzieci ma tylko wysoką wrażliwość,...
Algorytm- długości życia.
Ja nie chciałabym wiedzieć, ile będę żyła...
Sanatorium-nowe przepisy.
Część seniorów nie jest obeznana z nowymi technologiami, ale miejmy nadzieję, że nie...