Surówka z selera z żurawiną

3 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 dość duży seler korzeniowy
  • 1 jabłko, najlepiej odm. Champion bo długo nie ciemnieje
  • sok z całej cytryny
  • 3 łyżki posiekanego w cienkie półplasterki pora (biała i jasnozielona część)
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany albo zamiennie oliwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny (takiej jakby kandyzowanej)
  • do smaku: odrobina pieprzu

sposób przygotowania:

Cytrynę szorujemy, sparzamy, wyciskamy sok. Selera oczyszczamy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu polewamy sokiem cytrynowym, mieszamy. Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Pora przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, dokładnie osączamy, dodajemy do selera. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i cukru, dodajemy śmietanę albo oliwę. Żurawinę siekamy, 2/3 dodajemy do surówki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 30 min.. Podajemy posypaną resztą żurawiny.

file1278164226



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...