Surówka z selera z żurawiną
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 dość duży seler korzeniowy
- 1 jabłko, najlepiej odm. Champion bo długo nie ciemnieje
- sok z całej cytryny
- 3 łyżki posiekanego w cienkie półplasterki pora (biała i jasnozielona część)
- 2-3 łyżki gęstej śmietany albo zamiennie oliwa
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki suszonej żurawiny (takiej jakby kandyzowanej)
- do smaku: odrobina pieprzu
sposób przygotowania:
Cytrynę szorujemy, sparzamy, wyciskamy sok. Selera oczyszczamy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu polewamy sokiem cytrynowym, mieszamy. Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Pora przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, dokładnie osączamy, dodajemy do selera. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i cukru, dodajemy śmietanę albo oliwę. Żurawinę siekamy, 2/3 dodajemy do surówki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 30 min.. Podajemy posypaną resztą żurawiny.