Spanakopita – pikantny placek grecki
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 paczka szpinaku mrożonego
- 2 cebule
- pęczek koperku lub pęczek natki pietruszki
- kostka sera feta
- 1 woreczek ryżu
- 3 jaja
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 opakowania ciasta francuskiego
Cebulę posiekać razem z czosnkiem i podsmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak i dalej chwilę smażyć.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
Wymieszać ze szpinakiem.
Dodać do ostudzonej masy szpinakowej pokrojony w kostkę ser feta,posiekany koperek,3 jajka, sól, pieprz i wszystko razem wymieszać.
Ciasto francuskie ułożyć na dnie, wyłożyć farsz i zawinąć brzegi ciasta do środka.
Drugie ciasto wyłożyć na wierzchu i podwinąć brzegi pod spód.
Przed pieczeniem pokroić na kawałki.
Piec 50 minut najlepiej z termoobiegiem którego ja nie posiadam i trwało to chwilę dłużej.
Piec w temp 180 stopnia aż ciasto będzie złociste.
Polecam bo jest pyszne.