Sosy do dań z grilla – 5 przepisów
Sezon grillowy ruszył pełną parą i na każdym kroku można poczuć pyszny zapach pieczonych kiełbasek, czy karkówki. Znudziły Wam się standardowe potrawy na grilla i chciałybyście odrobinę urozmaicenia? Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy sosy, które z pewnością dodadzą wyrazistości i wzbogacą smak.
Sos pikantny pomidorowy
Idealnie komponuje się z kiełbasą, karkówką oraz chudym mięsem.
Co kupić?
- połowa pomidorów z puszki
- dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
- dwa wyciśnięte ząbki czosnku
- łyżeczka brązowego cukru
- jedna lub dwie papryczki chili (w zależności od rozmiaru)
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
Przygotowanie:
Zblenduj pomidory, po czym dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Pamiętaj, aby papryczki pokroić bez pestek. Sos odstaw na trochę do lodówki.
Sos musztardowo – miodowy
Tego sosu używaj do karkówki, szaszłyków i białej kiełbasy.
Co kupić?
- mały słoiczek musztardy miodowej
- dwie łyżki płynnego miodu
- kilka kropel soku z cytryny
- szczyptę pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotowe.
Sos chrzanowy
Pasuje do tłustych mięs i kiełbas.
Co kupić?
- 4 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżki majonezu
- starty korzeń chrzanu
Przygotowanie:
Wszystko wymieszaj ze sobą dokładnie i jeżeli lubisz to dodaj niewielką ilość startego chrzanu.
Sos tatziki
To rodzaj sosu greckiego, który najlepiej dodawać do sałatek i chudych mięs typu pieczona pierś z kurczaka.
Co kupić?
- jeden niewielki ogórek
- trzy duże ząbki czosnku
- duży jogurt typu greckiego
- łyżka majonezu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt grecki, dodaj łyżkę majonezu, trzy wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli oraz starty ogórek. Wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki.
Sos barbecue
To bardzo klasyczny sos do grilla. To smak gorzko pikantny, idealny do pieczonego mięsa.
Co kupić?
- jedna szklanka ketchupu
- trzy łyżki białego octu
- trzy łyżki syropu klonowego
- posiekana niewielka czerwona cebula
- dwie łyżki brązowego cukru
- dwa wyciśnięte ząbki czosnku
- dwie łyżki słodkiego sosu chili
- dwie łyżki musztardy
- 1/4 szklanki wody
- sok z połówki cytryny
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- odrobina tabasco
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ugotuj w garnku na małym ogniu i ciągle mieszaj. Po ugotowaniu zblenduj wszystko dokładnie.