Sos serowo-koperkowy
Artykuł zewnętrzny
Szybki, delikatny sos do ryb, jajek, gotowanego drobiu, warzyw .
Czas : 10 minut
Składniki :
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki pokrojonego koperku
- 2 płaskie łyżki masła
- 200 mll słodkiej śmietanki ( 18 % )
- 10 dag kremowego serka topionego ( użyłam Goudy )
- 100 ml wody
- sok z cytryny
- szczypta soli
- szczypta cukru
Rozpuścić w garnuszku masło. Wrzucić koper i chwilę smażyć mieszając .Dosypać mąkę – wymieszać. Wlewać po woli śmietankę zmieszaną z wodą . Dodać ser. Ogrzewać aż sos zagotuje się a ser rozpuści ( cały czas mieszać ). Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny .