Soczysty pieczony schab

21 listopada 2012, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny
  • Kilogram schabu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek np. Carbonell
  • Sól
  • Pieprz
  • Kieliszek brandy (lub likier pomarańczowy)
  • 1 liść laurowy
  • 6 pomarańczy

Mięso dokładnie owijamy sznurkiem kuchennym, a następnie w rondlu z gorącą oliwą obsmażamy z każdej strony. Gdy się zarumieni i lekko zezłości, dodajemy soli, pieprzu i zalewamy całość brandy. Gotujemy aż alkohol całkowicie się zredukuje. W międzyczasie kroimy pomarańcze, wyciskamy je do garnka z mięsem i dodajemy listek laurowy. Po 10-15 minutach przekładamy całość do brytfanki i pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Od czasu do czasu, podlewamy sosem z pieczeni aby mięso pozostało soczyste. Po godzinie dodajemy startą skórkę pomarańczy. Potrawę podajemy wraz z sosem, danie smakuje wyśmienicie z grochem lub pieczonymi ziemniakami.

file1353499124



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz