- Kilogram schabu
- 5 łyżek oliwy z oliwek np. Carbonell
- Sól
- Pieprz
- Kieliszek brandy (lub likier pomarańczowy)
- 1 liść laurowy
- 6 pomarańczy
Mięso dokładnie owijamy sznurkiem kuchennym, a następnie w rondlu z gorącą oliwą obsmażamy z każdej strony. Gdy się zarumieni i lekko zezłości, dodajemy soli, pieprzu i zalewamy całość brandy. Gotujemy aż alkohol całkowicie się zredukuje. W międzyczasie kroimy pomarańcze, wyciskamy je do garnka z mięsem i dodajemy listek laurowy. Po 10-15 minutach przekładamy całość do brytfanki i pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Od czasu do czasu, podlewamy sosem z pieczeni aby mięso pozostało soczyste. Po godzinie dodajemy startą skórkę pomarańczy. Potrawę podajemy wraz z sosem, danie smakuje wyśmienicie z grochem lub pieczonymi ziemniakami.