Prawidłowa dieta ucznia w wieku szkolnym jest szalenie ważna, ponieważ organizm dziecka jest na etapie intensywnego wzrostu i dojrzewania. Aby umożliwić wzrost ciała oraz rozwój mózgu, który także bardzo szybko się rozwija niezbędne jest dostarczenie wszystkich składników odżywczych.
Można to zrobić tylko w jeden sposób – spożywając regularnie przynajmniej 4 posiłki dziennie i stopniowo w każdym z nich dostarczając ważne dla organizmu składniki. Jeśli w szkole spędzamy kilka godzin dziennie koniecznie musimy pamiętać, aby mieć ze sobą II śniadanie. Nauka to czas ciężkiej pracy naszego mózgu, który potrzebuje wody oraz pożywienia, ale… nie byle jakiego! Aby nie usnąć na lekcji oraz wspomóc proces zapamiętywania i uczenia się koniecznie weź ze sobą kanapkę z pieczywa razowego lub coś równie pożywnego, do tego ulubiony owoc, jogurt i kilka orzechów jako przekąskę. Kanapka zaspokoi głód, orzechy są doskonałym pokarmem dla mózgu, jogurt jest świetnym pokarmem dla kości -pamiętaj jednak, aby był o smaku naturalnym.
Co jeszcze można zabrać ze sobą do szkoły?
1. dwie kromki chleba graham albo bułka z ziarnami, sałata, wędlina albo kawałek pasztetu, 1/4 czerwonej papryki, jabłko, 5 orzechów – około 350kcal
2. naleśnik z nadzieniem z białego sera ze szczypiorkiem, obrane i pokrojone na ćwiartki kiwi, dwie kostki gorzkiej czekolady – około 420 kcal
3. dwie kromki pumpernikla z masłem, polędwica, sałata, kilka liści cykorii, mała kiść winogron, kilka migdałów – około 320 kcal
4. dwa wytrawne muffiny – z nadzieniem z sera feta, oliwek, pomidorków, ew. jeden wytrawny i jeden z otrębami i i orzechami, mała butelka kefiru o smaku naturalnym, mandarynka – około 400 kcal
5. grahamka z masłem, ser żółty, sałata, sok pomidorowy oraz mała pomarańczka – około 350 kcal
głowa do góry! do wakacji jeszcze tylko 10 miesięcy! :)
Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl
Zobacz również: