Smażony kabaczek w panierce

18 października 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:
1 kabaczek – może być nawet duży, z deka przerośnięty
mąka pszenna
bułka tarta
1-2 jajka
sól
pieprz
ulubione zioła – u mnie tymianek

olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kabaczka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości około 1  cm. Z każdego kółeczka wyciągamy miąższ z pestkami. Solimy i dość mocno doprawiamy pieprzem i ziołami (kabaczek sam w sobie jest  wszak dość mdły). Jajko bełtamy z odrobinką soli. Na jeden talerzyk wysypujemy trochę mąki, na drugi zaś bułkę tartą. Panierujemy Krążki kabaczka najpierw w mące, następnie w jajku,  kończymy zaś panierowanie w bułce tartej.
Na dość głęboki , rozgrzany na patelni olej kładziemy krążki kabaczka i  smażymy z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło. U mnie  w  towarzystwie kabaczka pojawił się prażony ryż i ostra sałatka :)

file1350549402



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...