Słodkie racuszki z żurawiną
Racuszki to popularne i proste danie, które przygotować można na kilka różnych sposobów – z jabłkami tartymi, krojonymi w kostkę lub plastry, z odrobiną drożdży, a także z dodatkiem innych niż jabłka owoców. Zawsze jednak smakują na ciepło doskonale i będąc daniem obiadowym zaspokajają jednocześnie apetyt na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawiamy słodkie racuchy bez dodatku cukru, za to z cynamonem i żurawiną.
Składniki:
– jedno duże jabłko,
– 4 łyżki suszonej żurawiny,
– 1 jajko,
– 1/2 łyżeczki cynamonu,
– łyżeczka tartej skórki z pomarańczy lub cytryny,
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
– 3 czubate łyżki mąki pszennej,
– 150 ml mleka,
– olej do smażenia.
Przygotowanie:
Jabłko umyć i pokroić w drobną kostkę razem ze skórką. Przyda się nieco błonnika w diecie. Mleko, mąkę i cynamon zmiksować razem z żółtkiem. Dodać ubite na sztywną pianę białko. Skórkę ze sparzonej cytryny lub pomarańczy zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wsypać żurawinę, skórkę z cytrusów i jabłko i delikatnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju. Z podanych składników wychodzi 6 dużych racuszków.
Jaki wariant racuchów wybieracie najczęściej?