Słodkie racuszki z żurawiną

24 stycznia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Racuszki to popularne i proste danie, które przygotować można na kilka różnych sposobów – z jabłkami tartymi, krojonymi w kostkę lub plastry, z odrobiną drożdży, a także z dodatkiem innych niż jabłka owoców. Zawsze jednak smakują na ciepło doskonale i będąc daniem obiadowym zaspokajają jednocześnie apetyt na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawiamy słodkie racuchy bez dodatku cukru, za to z cynamonem i żurawiną.

racuszki z żurawiną

                                                                                                        Składniki:

 

– jedno duże jabłko,

– 4 łyżki suszonej żurawiny,

– 1 jajko,

– 1/2 łyżeczki cynamonu,

– łyżeczka tartej skórki z pomarańczy lub cytryny,

– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,

– 3 czubate łyżki mąki pszennej,

– 150 ml mleka,

– olej do smażenia.

Przygotowanie: 

Jabłko umyć i pokroić w drobną kostkę razem ze skórką. Przyda się nieco błonnika w diecie. Mleko, mąkę i cynamon zmiksować razem z żółtkiem. Dodać ubite na sztywną pianę białko. Skórkę ze sparzonej cytryny lub pomarańczy zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wsypać żurawinę, skórkę z cytrusów i jabłko i delikatnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju. Z podanych składników wychodzi 6 dużych racuszków.

Jaki wariant racuchów wybieracie najczęściej?