Skrzydełkowe kąski
Podobne kaski robię często – doprawiam różnymi przyprawami – a dodatkowo mam wywar z gotowania skrzydełek ( albo wrzucam kilka skrzydełek do gotowania wywaru na zupę z innego mięsa ).
Czas : 15 minut
Składniki :
6 skrzydełek z kurczaka ugotowanych ( maja być bardzo miękkie tak by swobodnie luzować kostki )
2 małe lub 1 duże jajko
bułka tarta do panierowania
Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao
olej do smażenia
Skrzydełka przeciąć na pół ( końcówki odrzucić ) . Wyluzować delikatnie kości i chrząstki . Każdy kawałek posmarować 1/2 łyżeczki sosu miodowego z czosnkiem. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Uformować owalne kawałki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć „kąski” na rumiano z obu stron.
Podawać z ziemniakami i surówką lub jako ciepłą przekąskę z ketchupem, sosem miodowym z czosnkiem lub dipami do maczania.
Bardzo ekonomiczna przekąska. Kilogram skrzydełek kosztuje ok. 6 zł i wchodzi na niego ok. 12 sztuk. To po podzieleniu będzie 24 „kąski „: .Nawet jak doliczy się koszty jajek, bułki tartej, oleju czy ketchupu lub dipów (a przecież użyjemy to co mamy w domu) to wyjdzie 10 zł na 6 porcji po 4 szt. A do tego zostaje nam wywar na zupę (a jak do obgotowania skrzydełek dodamy włoszczyznę to jeszcze za jednym gotowaniem będziemy mieć warzywa na sałatkę).