Pierś indycza z gruszką

1 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wcale nie skomplikowane danie. Dodatek doprawionej na ostro duszonej gruszki zmienia smak zwykłej pieczeni. Piekę razem z ziemniakami.

Czas: 1,5 godziny

Składniki:

60 dag piersi z indyka

1 łyżka miodu

3 łyżki oleju

2 łyżki masła

szczypta  kurkumy

1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej

1 łyżeczka majeranku

sól morska

pieprz kolorowy grubo mielony

1/2 szklanki wody

1 goździk

2 duże gruszki (twarde)

kilka obranych młodych ziemniaków

Zrobić pastę przyprawową z 1 łyżkę oleju, miodu, papryki, majeranku, szczypty kurkumy, szczypty soli. Natrzeć dokładnie mięso i zostawić w lodówce by przeszło marynatą (ja wkładam do lodówki na noc). Wyjąć mięso – obetrzeć marynatę (zostawić ją do posmarowania ziemniaków).

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Pod koniec smażenia dodać masło i poczekać aż się lekko zrumieni.

Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki posmarować marynatą która pozostała od mięsa. Zalać tłuszczem ze smażenia. Przykryć naczynie. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić go na 220*C i piec 1 godzinę od czasu kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę.

Gdy upiecze  się już mięso przekroić gruszki na połówki  .Pokroić gruszki w plastry ( każdą połówkę na 3 ) . Przelać sos z pieczenia do szerokiego garnka (mięso i ziemniaki zostawić w naczyniu  żaroodpornym w wyłączonym piekarniku by nie ostygło ).Ułożyć w nim plastry gruszek i zagotować. Trzymać na małym gazie 3 minuty .

Podawać mięso pokrojone w plastry obłożone pieczonymi ziemniakami i plastrami gruszki. Sos podać osobno.

(na zdjęciu widać końcówki wykałaczki przy ziemniaku- a to dlatego, że mi uporczywie spadał z mięsa to go sobie „przypięłam” – do jedzenia oczywiście wyciągnęłam – nie ma obowiązku wtykania – hi hi)

file1304250490



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz