Skrzydełkowe kąski

1 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Podobne kaski robię często – doprawiam różnymi przyprawami – a dodatkowo mam wywar z gotowania skrzydełek ( albo wrzucam kilka skrzydełek do gotowania wywaru na zupę z innego mięsa ).

Czas : 15 minut

Składniki :

6 skrzydełek z kurczaka ugotowanych ( maja być bardzo miękkie tak by swobodnie luzować kostki )

2 małe lub 1 duże jajko

bułka tarta do panierowania

Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao

olej do smażenia

Skrzydełka przeciąć na pół ( końcówki odrzucić ) . Wyluzować delikatnie kości i chrząstki . Każdy kawałek posmarować 1/2 łyżeczki sosu miodowego z czosnkiem. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Uformować owalne kawałki.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć „kąski” na rumiano z obu stron.

Podawać z ziemniakami i surówką lub jako ciepłą przekąskę z ketchupem, sosem miodowym z czosnkiem lub dipami do maczania.

Bardzo ekonomiczna przekąska. Kilogram skrzydełek kosztuje ok. 6 zł i wchodzi na niego ok. 12 sztuk. To po podzieleniu będzie 24 „kąski „: .Nawet jak doliczy się koszty jajek, bułki tartej, oleju czy ketchupu lub dipów (a przecież użyjemy to co mamy w domu) to wyjdzie 10 zł na 6 porcji po 4 szt. A do tego zostaje nam wywar na zupę (a jak do obgotowania  skrzydełek dodamy włoszczyznę to jeszcze za jednym gotowaniem będziemy mieć  warzywa na sałatkę).

file1304242491



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz