Składniki niezbędne w ciąży

5 lipca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

1000 pierwszych dni życia, okres od poczęcia do 2. urodzin dziecka to unikalny czas, w którym możesz zadbać o jego przyszłe zdrowie. W czasie ciąży, kiedy maluch jest zdany na Ciebie i całkowicie od Ciebie zależny, powinnaś zwrócić wyjątkową uwagę na to, co jesz. Dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka szczególne znaczenie ma 5 niezbędnych składników odżywczych: kwas foliowy, witamina D, jod, żelazo i kwas DHA. Niestety, w zdecydowanej większości przypadków, te właśnie składniki nie występują w wystarczających ilościach w diecie kobiet spodziewających się dziecka. Dlaczego są takie ważne?
11DHA (kwas dokozaheksaenowy) to najlepiej przebadany kwas z grupy Omega-3. Jego korzystny wpływ na rozwój płodu oraz zdrowie kobiet w ciąży i karmiących piersią został wielokrotnie potwierdzony w badaniach naukowych. Odpowiednia dawka kwasu DHA zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu, wpływa na rozwój centralnego układu nerwowego, mózgu i siatkówki oka, a także może zapobiec rozwojowi cukrzycy, otyłości, czy alergii. Zgodnie z polskimi zaleceniami, kobiety w ciąży powinny suplementować min. 200 mg DHA dziennie, jeśli spożywają mało ryb to 400-600 mg, a w przypadku ciąży o zwiększonym ryzyku przedwczesnego porodu nawet 1000 mg DHA dziennie.
– DHA ma zbawienny wpływ na rozwój dziecka w czasie ciąży i po porodzie. Odgrywa istotną rolę w procesie tworzenia silnego systemu immunologicznego, a przy okazji wspiera rozwój dziecka, jego inteligencji, czy zdolności postrzegania – podkreśla prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, kierownik Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania w Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.
Źródłami DHA w diecie są algi morskie, tłuste ryby morskie, mięso organów wewnętrznych zwierząt, np. wątroby oraz olej rybi. Niezwykle ważne jest zapewnienie DHA wysokiej jakości, bez ryzyka zanieczyszczenia metalami ciężkimi takimi jak rtęć, dioksynami oraz innymi szkodliwymi dla płodu toksynami. Wyjątkowo bezpiecznym, wolnym od zanieczyszczeń źródłem jest DHA z alg morskich, szczególnie polecany dla kobiet w ciąży, matek karmiących, niemowląt i dzieci.
Kolejnym ważnym składnikiem jest kwas foliowy – niezbędny czynnik wzrostu i rozwoju płodu. Jego spożywanie w pierwszym okresie ciąży zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej nawet o 70%. Okazuje się jednak, że w Polsce tylko 50% kobiet wie o konieczności jego suplementacji. W żywności kwas foliowy występuje m.in. w nasionach soi, drożdżach piekarniczych, zarodkach pszenicy, białej fasoli, grochu, szpinaku i natce pietruszki. Pochodzący z diety nie wystarcza jednak na pokrycie zapotrzebowania kobiety w ciąży, która powinna przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego dziennie.
Na prawidłowy przebieg ciąży korzystnie wpływa także witamina D, którą dostarczamy do organizmu poprzez syntezę skórną i wraz z pożywieniem. Witamina D zapobiega zahamowaniom wzrostu płodu, wrodzonej krzywicy i osteopenii, opóźnieniom wzrastania w pierwszym roku życia oraz rozwojowi wczesnej próchnicy zębów u dzieci. Według najnowszych zaleceń, aby zbudować odpowiednie zasoby witaminy D w organizmie swoim i dziecka, kobiety ciężarne powinny zażywać od 800 do 1000 IU witaminy D na dobę. Dawki poniżej 800 IU nie są wystarczające do pokrycia potrzeb mamy i dziecka.
Jod to czwarty zalecany składnik, buduje tarczycę i wchodzi w skład jej hormonów, zarówno u kobiety ciężarnej, jak i płodu. Spożywanie odpowiednich dawek jodu może zapobiec poronieniu, powstaniu wad wrodzonych, czy śmierci okołoporodowej. Według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego każda ciężarna w Polsce powinna otrzymywać 150-200 ug/dobę jodu w formie tabletkowanej.
Kobietom ciężarnym zaleca się także suplementację żelaza, które odpowiada za transport tlenu w organizmie i jest niezbędne podczas powstawania czerwonych krwinek w szpiku. Jego niedobór może być przyczyną anemii u kobiet w ciąży oraz u ich potomstwa w 1. roku życia. Dlatego w okresie ciąży zaleca się suplementację 30 mg żelaza na dobę, a w przypadku niedoboru od 60 do 120 mg.
Przestrzeganie odpowiedniej diety podczas ciąży ma bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju Twojego dziecka. Jednak o prawidłowej diecie, zawierającej wszystkie niezbędne składniki odżywcze nie możesz zapomnieć także podczas laktacji, kiedy Twoje mleko jest jego jedynym pokarmem.

www.omegamed.pl

autorki:  Marta Wawrzeniecka,  Kamila Tyniec.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Składniki niezbędne w ciąży

  1. avatar młoda mama pisze:

    i zapomniałam dopisać, że dużo wody piłam, niegazowanej

  2. avatar młoda mama pisze:

    drogie mamy, pamiętajmy, że dieta w ciązy to podstawa naszego zdrowia i zdrowia maluszka. Ja w ciąży jadłam dużo owoców i warzyw, sałatek i ryb. Starałam się jeść dobrze ale nikt w rodzinie ie powiedział mi, że są takie rzeczy, których jeść nie powinnam, np. ser pliśniowy, bo szkodzi dziecku.
    O tym czego nie wolno jeść dowiedziałam sie już po porodzie. Tu jest trochę wymienione:
    http://kobietapisze.pl/czego-kobieta-w-ciazy-jesc-nie-powinna/2013/07/19/
    a jak ktoś potrzebuje sobie rozszerzyć wiedzę to polecam poszukać. Na szczęśćie ja i niunia jesteśmy zdrowe, ale może którejś z was się przyda

Dodaj komentarz