Seler – przepisy na smaczne dania

5 września 2018, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Seler to wyjątkowo niskokaloryczne warzywo – 100g bulwy ma 7 kcal, naci jedynie 4 kcal. To bogactwo C, B, E, PP oraz kwasu foliowego, fosforu, potasu, wapnia i cynku. Zawiera 2 razy więcej witaminy C niż cytrusy, przez co znacznie wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto działa antydepresyjnie i przeciwzapalnie oraz przyspiesza trawienie. Likwiduje też obrzęki, poprawia kondycję włosów i skóry oraz oczyszcza organizm. Gdy dodamy go do zupy lub sosu, możemy użyć mniejszej ilości soli.
Bulwa selera powinna być jędrna i twarda, a łodygi jasnozielone i sprężyste. Możemy go przechowywać w lodówce około tygodnia.

 

http://graphics8.nytimes.com/images/2013/01/22/science/22recipehealtha/22recipehealtha-articleLarge.jpg
Sałatka makaronowa z selerem i mozarellą

Składniki:Sałatka makaronowa z selerem!

-250g makaronu,
-2 łodygi selera naciowego,
-4 pomidory,
-2 dymki ze szczypiorkiem,
-kulka mozarelli,
-sok z 1/2 cytryny,
-6 łyżek oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki oregano,
-sól, pieprz.

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić.
Seler umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Dymkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Wszystko połączyć z makaronem. Dodać pokrojoną w półplasterki mozarellę. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
Sok z cytryny zmieszać z oliwą z oliwek, sosem polać sałatkę.

Pasztet z selera

Składniki:pasztet z selera
-2 duże selery
-2 duże cebule
-250 g pieczarek
-0,5-1 szklankę otrębów/mielonych płatków owsianych lub tartego pełnoziarnistego pieczywa
-3 jajka
-2 ząbki czosnku
-2-3 łyżki oliwy z oliwek
-1 szklanka bulionu warzywnego
-sól, pieprz i starta gałka muszkatołowa do smaku
-opcjonalnie inne ulubione przyprawy, u mnie papryka mielona słodka i ostra.

Wykonanie
Pieczarki obrać i drobno pokroić. Seler i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwę rozgrzać i usmażyć na niej lekko osolone pieczarki, aż utracą wodę. Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 1-2 minutach smażenia czosnku dodać seler, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażyć chwilę mieszając. Zalać bulionem i dusić na średnim ogniu około 45-60 min. Warzywa powinny bardzo dobrze odparować, pod koniec częściej mieszać, by się nie przypaliły. Następnie dodać pieczarki i doprawić do smaku przyprawami. Przyprawiłam go dość ostro. Mieszankę ostudzić i lekko zmiksować blenderem. Dodać jajka i otręby lub mielone płatki, dokładnie wyrobić. Przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu lekko ostudzić i wyjąć z foremki. Przed krojeniem schłodziłam go w lodówce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Bogaty pasztet z selera

Składniki:
-1 kg obranego korzenia selera
-20 dkg marchewki
-10 dkg korzenia pietruszki
-30 dkg cebuli
-½ kostki masła
-5 dużych ząbków czosnkupasztet z selera 2
-2 dkg suszonych borowików szlachetnych
-2 kostki rosołowe Bulion Cielęcy
-1 szklanka wody
-1 łyżka Delikatu do Mięs
-1 łyżeczka białego mielonego pieprzu
-½ łyżeczki suszonego majeranku
-½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
-¾ szklanki bułki tartej
-5 jajek
-10 suszonych śliwek
-1 łyżeczka mąki

Wykonanie:
Seler, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy wszystko do garnka, dodajemy wodę i kostki rosołowe. Gotujemy 1 godzinę na bardzo małym gazie (co 10 – 15 minut mieszając). Czosnek wraz z grzybami wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy do warzyw, odkrywamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, bardzo często mieszając(do całkowitego odparowania wody). Następnie dodajemy pieprz, majeranek, gałkę i Delikat. Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy masę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. 2 keksówki o dł. 25 cm. lub 1 dużą blachę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do wystudzonej masy dodajemy 5 żółtek i ¾ szklanki bułki tartej. Śliwki obtaczamy w mące. Masę dokładnie wyrabiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do masy selerowej i mieszamy. Połowę masy wykładamy do jednej foremki, do drugiej połowy masy dodajemy śliwki i mieszamy. Wykładamy ją do drugiej foremki. Pasztet pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut.

Sałatka warstwowa

Składniki:warstwowa z ananasem
-puszka ananasa
-puszka kukurydzy
-4 jajka ugotowane na twardo
-szynka
-1 średnie jabłko
-kawałek selera (około 50g)
-1 duży por albo dwa małe
-3/4 szklanki majonezu
– 1/2 szklanki śmietanki 12%
-sól i pieprz

Wykonanie

Jabłka i seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka, szynkę i ananasa kroimy w kostkę.
Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
Układamy składniki warstwowo:
seler
jabłko
kukurydza
część sosu
jajka
szynka
ananas
pozostała część sosu
por pokrojony w plasterki
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Sałatka alpejska

Składniki:Sałatka alpejska!

-1 wędzona pierś z kurczaka,
-puszka kukurydzy,
-puszka czerwonej fasoli,
-słoik konserwowego potartego selera,
-puszka ananasów,
-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz.

Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Zlać sok z ananasów i pokroić je w kostkę. Seler odsączyć i bardzo drobniutko posiekać. Fasolę i kukurydzę również osączyć, wszystko dokładnie wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa – krem z selera

Składniki: zupa z selera
-250 g selera naciowego
-100 ml (pół szklanki) bulionu warzywnego
-1/4 małego pomidora
-50 ml jogurtu naturalnego bez cukru
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-sól
-pieprz.

Przygotowanie:
Selera i pomidora umyć. Selera drobno posiekać, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować ok. 15 min. Z ugotowanego selera odłożyć 1 łyżkę, resztę zmiksować. Dodać jogurt i zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną i zagotować jeszcze raz. Następnie dodać sól i pieprz i odłożoną łyżkę selera. Zupę podać z ćwiartką pomidora.

Zupa – krem z białych warzyw

Składniki na krem z warzyw:zupa krem z b.warzyw
-500 g selera
-200 g pietruszki
-350 g ziemniaków
-100 g śmietanki 30%
-1 cm świeżego imbiru
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki klarowanego masła
-2 liście laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa i chili – do smaku

Wykonanie

Seler, pietruszkę, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Imbir, czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać listki laurowe i ziele angielskie, chwilę podprażyć, uważając by nie spalić przypraw. Następnie dodać czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć i dodać seler, pietruszkę i ziemniaki. Często mieszając podsmażać warzywa na średnim ogniu, ok. 10 minut. Wlać litr wody, przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, wyłowić listki i ziele, całość zmiksować na gładko. Dodać śmietankę, zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, dużą ilością gałki muszkatołowej i chili. ( ze względu na dzieci chili sypaliśmy dopiero do talerzy). W razie potrzeby dodać wody.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Dietetyczna ryba w jarzynach

Składniki:Ryba w jarzynach!
-700g filetu z dorsza,
-2 marchewki,
-1/4 kapusty pekińskiej,
-1/3 pora,
-3 liście selera naciowego,
-pietruszka,
-cebula,
-łyżka masła,
-sól morska ,
-pieprz ,
-przyprawa do ryb,
-6 ziaren czarnego pieprzu ,
-4 kulki ziela angielskiego.

Wykonanie

Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w 4 cm słupki. Pora i selera umyć, pokroić cienkie paseczki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Stopić masło, wrzucić warzywa, dusić około 15 minut.
Kapustę drobno poszatkować. Dodać do warzyw, dodać ziarna pieprzu i ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić około 10 minut na małym ogniu.
Rybę oprószyć z obu stron solą morską oraz przyprawą do ryb. Dać na patelnię, przykryć jarzynami. Dusić około 15 minut pod przykryciem.

Krem z rzodkiewki

Składniki:kerm z rzodk.
-1/2 kg rzodkiewki
-2 duże ziemniaki
-kawałek selera
-1 mały por, biała i zielona część
-1 litr bulionu warzywnego
-1/3 kostki masła
-100 g śmietanki 30%
-sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Ziemniaki, seler obrać, pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w plasterki. Masło rozgrzać i dusić w nim warzywa przez 10 minut. Rzodkiewkę umyć, rozdrobnić, przekrawając ją na pół, lub na cztery. (kilka rzodkiewek można odłożyć do dekoracji) Wrzucić do garnka i dusić kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zalać 1/4 bulionu, zmiksować wszystko na gładko i dodać resztę bulionu. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Gazpacho z ogórka i selera

Składniki:
-400 gram ogórków zielonych
-400 m słodkiej śmietankigaspacho z selera
-2,5 łyżeczki świeżego startego chrzanu
-400 ml maślanki
-pół pęczka ulubionych ziół świeżych
-2 selery naciowe
-ząbek czosnku
-20 gram masła sklarowanego
-4 kromki chleba ciabatta
-sól, pieprz

Wykonanie

Ogórki obrać, usunąć nasiona, pokroić na cząstki. Zalać śmietaną i dusić 10 minut. Warzywa zmiksować razem z chrzanem i maślanką, doprawić do smaku, wstawić do lodówki. Zioła umyć, selera umyć, łodygi przepołowić na pół. Ząbek czosnku rozgnieść płaską stroną noża i podgrzać na patelni razem z masłem, następnie zrumienić na nim kromki chleba z obu stron.
Gazpacho przelać do szklanek, przybrać ziołami, pomidorem koktajlowym itp.

Kotlety po mediolańsku

Składniki:kotlety po mediolańsku!!
-500g schabu wieprzowego bez kości,
-2 marchewki,
-200g selera naciowego,
-3 cebule,
-łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki,
-850ml domowego bulionu drobiowego,
-50ml białego wina,
-50ml czerwonego wytrawnego wina,
-ząbek czosnku,
-1/4 pęczka natki pietruszki,
-200g ryżu długoziarnistego ,
-sól, pieprz,
-3 łyżki mąki,
-3 liście laurowe,
-tymianek,
-rozmaryn.
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu zeszklić dwie posiekane cebule. Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Ryż podawać z mięsem i powstałym sosem.

Surówka z selera z mandarynkami

Składniki:surówka z selera z mand.
-1 seler
-2 mandarynki
-10 dag łuskanych orzechów włoskich
-1 łyżka majonezu

Wykonanie

Seler po obraniu zetrzeć na tarce (szerokie oczka), mandarynki obrać, podzielić na cząstki, przekroić na pół, orzechy posiekać, składniki surówki połączyć dodać majonez.

Surówka z selera z gruszką i orzechami

Składniki: sur z sel z gr.
-1 seler korzeniowy średniej wielkości
-1-2 gruszki (oczywiście Konferencje, moje ulubione)
-1 cytryna
-2-3 garści łuskanych orzechów włoskich
-1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
-1 łyżka oleju z orzechów włoskich
-ew. odrobina cukru do smaku

sposób przygotowania:
Cytrynę szorujemy, sparzamy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok.Orzechy prażymy przez 2-3 min. na suchej patelni. Selera oczyszczamy , ścieramy ma dużych oczkach tarki jarzynowej, od razu skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne a miąższ ścieramy tak jak selera i dodajemy do niego. Dodajemy skórkę, połowę orzechów, doprawiamy oliwą i olejem orzechowym. Nie dodawałam cukru bo gruszki były dojrzałe i słodkie, ale to już kwestia smaku.

Koktajl z selera ze szpinakiem

Składniki:kokt sel ze szp
– 1 ogórek
– garść szpinaku
– seler naciowy
– sok z cytryny
– odrobina cukru lub soli
Przygotowanie:

Liście bardzo dokładnie umyć, przebrać, osuszyć. Ogórka umyć i drobno pokroić (można nie obierać). Wrzucić wszystkie warzywa do blendera i bardzo dokładnie zmiksować na jednolitą gładką masę. Dodać sok z cytryny, ewentualnie doprawić. Jeszcze raz wymieszać. Przelać do szklanek.

Koktajl z selera, kapusty i kiwi

Składniki:kokt z seler i kap
– ok . 7/8 liści kapusty
– 1 kiwi
– 1/3 cukinii
– 1/3 ogórka zielonego
– 2 spore garście szpinaku
– 1/3 sporego selera
– 2 jabłka
– 1 marchew
Przygotowanie:
Liście kapusty umyć i posiekać. Cukinię i ogórka umyć, obrać, wydrążyć nasiona, pokroić. Seler i marchewki, umyć, obrać i pokroić. Z jabłka wyjąć gniazdo nasienne, pokroić. Liście szpinaku umyć. Kiwi obrać i rozdrobnić. Wszystko wrzucić do blendera, dobrze zmiksować na gładką masę. Można ewentualnie doprawić odrobinką soli lub cukru.

Koktajl z selera z jarmużem i awokado

Składniki:kokt z sel z jarm
– garść jarmużu
– burak liściowy
– ogórek
– garść roszpunki
– seler naciowy
– pietruszka zielona
– awokado
– woda mineralna
Przygotowanie:
Wszystkie liście dokładnie umyć, osuszyć, wrzucić do blendera. Ogórka umyć, pokroić, awokado podobnie. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować w blenderze na wysokich obrotach. Przelać do szklanek, dopełnić wodą według gustu. Wymieszać.

 

 

zobacz również:

  1. Przepisy na dania na parze
  2. Pestki dyni – kulinarne pomysły na wykorzystanie
  3. Dania z ryby – różne pomysłowe przepisy
  4. Cytrynowe desery, ciasta i torty – przepisy