Dania z ryby – różne pomysłowe przepisy

22 listopada 2022, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Świeża ryba powinna pachnieć jedynie wodą, być wilgotna i lśniąca, mieć jasne, przejrzyste, błyszczące oczy, skrzela czerwone, a mięso sprężyste i jędrne.

ryba

Ryby są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin A, D i E oraz kwasów omega 3, które korzystnie wpływają na wzrok, wygląd skóry, poprawiają pamięć, wzmacniają układ odpornościowy, działają antydepresyjnie, powstrzymują rozwój komórek nowotworowych i zapobiegają chorobom układu krążenia. Dlatego ryby, przede wszystkim morskie, powinno się jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Dorsz pod orzechową kruszonkąDorsz z orzechową kruszonką!

Składniki:
-700g filetu z dorsza,
-3 czubate łyżki bułki tartej,
-3 gałązki rozmarynu,
-250g orzechów włoskich,
-1/2 pęczka natki pietruszki,
-ząbek czosnku,
-szczypta ostrej papryki,
-1/2 cytryny,
-50ml oliwy z oliwek,
-sól, pieprz.

Wykonanie
Filet oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do bułki tartej. Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, skórkę startą z 1/2 cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu rozłożyć orzechową masę. Piec około 25 minut w temp. 180st.

Ryba w sosie brzoskwiniowymryba w sosie brz.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
-300 ml mleka
-mąka
-2 jajka
-sól, pieprz,
-sok z cytryny
-800 g ryby – mintaj, morszczuk, dorsz lub inna ulubiona ryba
Jajka rozbić, dodać mleko. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo mąkę, aż uzyskamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut. Rybę umyć i osuszyć. Jeśli użyjemy rybę mrożoną, to wcześniej ją rozmrozić, opłukać i osuszyć. Filety pokroić na kawałki ok. 5-8 cm. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w cieście naleśnikowym i usmażyć na oleju.

Składniki na rybę:
-2 duże cebule
-puszka brzoskwiń
-6 łyżek keczupu
-sól, pieprz

Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju. Dodać 1/2 szklanki zalewy z brzoskwiń i keczup, poddusić kilka minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, wymieszać. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Ostudzić. Wykładać w naczyniu sos, rybę, sos, rybę, sos. Tak by pod spodem i na wierzchu był sos. Podawać na zimno lub gorąco.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Karp pieczony w warzywachkarp w warzywach

Składniki:
-około 2 kg karpia (oczyszczony i pokrojony na porcje)
-4-5 marchewki
-2 pietruszki
-kawałek selera
-por
-sól, pieprz
-mąka
-masło do smażenia
-1 łyżka oleju

Wykonanie

Porcje karpia solimy i pieprzymy. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy. Porcje karpia przekładamy warzywami i wkładamy do lodówki na minimum 12 h (ja mojego karpia trzymałam 24h).
Następnie otrząsamy delikatnie z warzyw, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na maśle z dodatkiem oleju. Niezadługo chwilę z jednej i chwilę z drugiej. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W naczyniu żaroodpornym układamy karpia i przykrywamy warstwą warzyw. Masło kroimy w cienkie plasterki i układamy na warzywach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 30 minut. Mięsko musi ładnie odchodzić od ości.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Dietetyczna ryba w jarzynach

Składniki:Ryba w jarzynach!
-700g filetu z dorsza,
-2 marchewki,
-1/4 kapusty pekińskiej,
-1/3 pora,
-3 liście selera naciowego,
-pietruszka,
-cebula,
-łyżka masła,
-sól morska,
-pieprz ,
-przyprawa do ryb,
-6 ziaren czarnego pieprzu,
-4 kulki ziela angielskiego.

Wykonanie

Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w 4 cm słupki. Pora i selera umyć, pokroić cienkie paseczki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Stopić masło, wrzucić warzywa, dusić około 15 minut.
Kapustę drobno poszatkować. Dodać do warzyw, dodać ziarna pieprzu i ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić około 10 minut na małym ogniu.
Rybę oprószyć z obu stron solą morską oraz przyprawą do ryb. Dać na patelnię, przykryć jarzynami. Dusić około 15 minut pod przykryciem.

Mintaj w sosie cytrynowo – czosnkowymmintaj w sosie cytr-cz

Składniki dla 2-3 osób:
-1/2 mintaja – u mnie mrożony w kostkach bez glazury
-sok z 1 cytryny
-1 cytryna pokrojona w plasterki
-6 ząbków czosnku
-kilka gałązek koperku
-1/2 łyżeczki mielonej kolendry
-1 łyżka oliwy
-sól, pieprz

Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić, dodać sok z cytryny, oliwę i kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem natrzeć mintaja i schłodzić go w lodówce przez 1 godzinę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim rybę, obłożyć ją gałązkami koperku i plasterkami cytryny. Naczynie przykryć folią aluminiową. Mintaja piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 40 minut.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Ryba w maśleryba w maśle

Składniki:
-500 g filetu z mintaja
-50 g masła temp. pokojowa
-pęczek szczypiorku
-garść drobno pokrojonej natki pietruszki i koperku
-1/2 cytryny
-sól i pieprz

Wykonanie
Masło mieszamy z drobno pokrojonym szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem. Jeśli ryba jest duża kroimy ją na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy a na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu żaroodpornym smarujemy częścią masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy przewracamy na drugą stronę i smarujemy pozostałym masłem, wkładamy z powrotem na 10 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Dorsz w ziołach z pomidorami

Składniki:Dorsz w ziołach z pom!!
-60dag filetu z dorsza,
-cebula,
-2 pomidory,
-cytryna,
-3 łyżki oliwy,
-sól,
-pieprz,
-po łyżce posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, bazylia, estragon.

Przygotowanie

Cebulę drobno posiekać, wymieszać z ziołami. Rybę podzielić na porcje doprawić solą i pieprzem, ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Na rybie ułożyć posiekane zioła wraz z cebulą. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Cytrynę wyszorować, skórkę bardzo cienko obrać, pokroić w cienkie paseczki. Sok z cytryny wycisnąć i zmieszać z oliwą. Mieszanką skropić rybę. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać zestruganą skórką z cytryny. Oprószyć do smaku solą i pieprzem. Każdą rybę szczelnie owinąć folią. Piec ok. 15-20min w temp. 200st.

Mintaj w zalewie octowej

Składniki: mintaj w occie
-500 g mintaja
-2 jajka
-mąka
-bułka tarta
-sól
-olej

Zalewa:
-2 l wody
-2 średnie cebule
-150 ml octu
-4 liście laurowe
-10 ziaren ziela angielskiego
-1 łyżeczka cukru
-3-3,5 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu

Jeśli ryba jest mrożona musimy ją wcześniej rozmrozić. Bardzo duże kawałki ryby kroimy na mniejsze porcje. Mintaja z obu stron oprószamy solą, następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do salaterki albo innego naczynia.
Zalewa: Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną w plasterki cebulę, cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy około 5 minut. przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy cebulę i układamy ją na rybie. Do wywaru dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem (w razie czego można dodać więcej octu, soli czy pieprzu. wszystko zaleczy od naszych upodobań smakowych). Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i studzimy. Gotową zalewą zalewamy ryby i wkładamy minimum na 12h do lodówki. Podajemy z pieczywem.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Pieczony łosoś z brzoskwiniami

Składniki:pieczony łosoś!
-4 filety z łososia,
-2 brzoskwinie,
-4 plastry sera,
-3 ząbki czosnku,
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
-2 łyżki soku z cytryny,
-sól, pieprz,
-2 łyżki masła.

Przygotowanie
Czosnek drobniutko posiekać, zmieszać z natką oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 30minut do lodówki. Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć filety. Polać łyżką stopionego masła. Piec ok. 20 min w temp. 190st. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi rybę, przykryć plastrem sera, na koniec posypać orzechami oraz wiórkami masła. Piec jeszcze ok. 10min.

Pstrąg pieczony w solipstrąg w soli

Składniki:
-świeży wypatroszony pstrąg
-1 kg soli grubo ziarnistej
-7-8 białek
– listek laurowy
-świeże zioła: pietruszka, koperek, oregano
-ząbek czosnku
-2-3 plasterki cytryny
-pieprz

Wykonanie

Sól mieszamy z białkami. Wnętrze ryby posypujemy pieprzem, wkładamy listek laurowy, pokrojony w plasterki czosnek, oregano, pietruszkę, koperek i plasterki cytryny. Na blaszkę wysypujemy część soli, wkładamy rybkę i przykrywamy pozostałą częścią soli. Pieczemy w piekarniku przez 5 minut w temp. 250*C po tym czasie obniżamy temperaturę do 200*C i pieczemy 20 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Makaron z dorszem

Składniki:
-250g makaronu,makaron z dorszem!
-1/2 kg filetu z dorsza,
-łyżka soku z cytryny,
-3 łyżki mąki pszennej,
-100g żółtego sera,
-pęczek koperku,
-3/4 szklanki śmietany 18%,
-2 łyżki przyprawy maggi,
-sól, pieprz.

Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem. Na koniec całość zalać śmietaną wymieszaną z maggi. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć koperkiem.

Łosoś zapiekany z papryką

Składniki:Łosoś z papryką!
-1/2 kg filetu z łososia bez skóry,
-1 czerwona papryka,
-1 żółta papryka,
-cebula,
-sok z 1/2 cytryny,
-2 łyżki oliwy,
-sól ziołowa,
-pieprz kolorowy świeżo zmielony,
-zioła prowansalskie.

Przygotowanie
Rybę umyć, osuszyć i pokroić na cienkie paski. Oprószyć świeżo zmieloną solą ziołową i kolorowym pieprzem. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Cebulę pokroić w piórka, wymieszać z papryką. Polać oliwą, oprószyć solą oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Bardzo dobrze wymieszać. Ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, rozłożyć łososia i posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 30min w temp. 180st. Przed podaniem skropić delikatnie sokiem z cytryny.

Zapiekanka z rybą i szpinakiem

Składniki:

Puree:
-1 kg mączystych ziemniaków (np.mila, bryza, gala, wawrzyn)
-100 ml mleka
-100 g sera cheddar

Szpinak:
-450 g mrożonego szpinaku
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka masła zapiek z rybą i szp.
-2 łyżki oleju
-sól i pieprz

Ryba:
-około 500 g ulubionej ryby np. łosoś, mintaj, dorsz, miruna
-sól i pieprz

Zalewa:
-3 jajka
-70 g cheddara
-sól i pieprz
-180 g kwaśnej śmietany 18%

 

Ziemniaki: Gotujemy tradycyjnie do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy mleko i starty na drobnych oczkach ser, rozgniatamy do gładkiego puree.
Szpinak: Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy szpinak, i od czasu do czasu mieszając go rozmnażamy. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy i jeszcze chwilę podsmażamy do odparowania wody.
Ryba: Jeśli używamy ryby mrożonej to powinniśmy ja wcześniej rozmrozić. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy jeden oprószamy solą i pieprzem.
Zalewa: Rozkłócamy jajka, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, śmietanę, doprawiamy sola i pieprzem.
Zapiekankę układamy warstwowo najpierw: połowa szpinaku, kawałki ryby, które zalewamy częścią zalewy, szpinak, puree ziemniaczane a na koniec pozostała zalewa. Foremkę przykrywamy przykrywką a jeśli nie mamy to folią aluminiową. Do piekarnika na 40 minut pieczemy w 200*C. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy przykrycie ażeby nam się wierzch ładnie zarumienił.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Roladki z dorsza z nadzieniem serowymRoladki z dorsza z serem!

Składniki:
-700g filetu z dorsza,
-sok z 1/2 cytryny,
-100g serka kremowego np. z czosnkiem i ziołami,
-czubata łyżka posiekanego koperku,
-dymka ze szczypiorkiem,
-łyżka śmietany 12%,
-2 łyżki startego żółtego sera,
-sól, pieprz,
-2 łyżki masła,
-2 łyżki płatków migdałowych.

Wykonanie
Filet z dorsza oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Serek utrzeć ze śmietaną, posiekanym koperkiem oraz drobno posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Dodać starty ser, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Masę rozsmarowywać na filetach, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać stopionym masłem, posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć odrobiną posiekanego koperku.

Zapiekanka rybna

Składniki:zap. rybna
-200 g ryżu
-500 g brokułów
-500 g filet świeżej ryby np: łosoś
-2 pomidory
-1 łyżka masła
-1 łyżka mąki
-200 ml bulionu warzywnego
-150 ml mleka
-2 łyżki musztardy
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka posiekanej natki
-1 łyżka koperku
-sok z cytryny

Ryż wsypać do garnka, zalać szklanką osolonej wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 25 minut. Brokuły podzielić na różyczki, łodyżki odciąć i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Rybę skropić sokiem z cytryny, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Powoli mieszając trzepaczką, wlewać bulion i mleko. Gotować, nie przerywając mieszania. Przyprawić musztardą, cukrem, pieprzem, solą, dodać natkę i koperek. Formę natłuścić masłem, układać kolejno ryż, ryba, brokuły, i pomidory. Polać sosem i piec w piekarniku 20 minut w temp. 200*C.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 


zobacz również:

  1. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm

  2. Superantyoksydanty – jak oczyścić organizm: lista produktów niszczących wolne rodniki

  3. Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki

  4. Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy