Słoneczna, soczysta sałatka z papryki może być smacznym dodatkiem do obiadu lub zdrowym warzywnym śniadaniem albo kolacją. Sałatka z pieczonej papryki to pyszne samodzielne danie. Papryka we wrześniu nie tylko jest najsmaczniejsza i najtańsza, ale w połączeniu z klasycznymi przyprawami po prostu przepyszna. Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na sałatki z papryką.
Sałatka z papryką, ziemniakami i rukolą
Składniki:
– 1 kg młodych białych ziemniaków, przekrojonych na pół
– 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
– 1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona na 8 kawałków
– 6 długich czerwonych papryczek chilli, przekrojonych wzdłuż na pół
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 60 g rukoli baby
– 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki na krzyż
– 1/4 szklanki natki pietruszki o płaskich liściach
– 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Do wędzonej papryki:
– 1/4 szklanki (60 ml) aquafaby (zalewa z puszki lub słoika ciecierzycy, lub woda pozostała po gotowaniu suchej ciecierzycy)
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka mielonej papryki
– 1/8 łyżeczki wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki cukru pudru
– 1 1/4 łyżki octu sherry
– 1/2 szklanki (125 ml) oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Zmiksować w blenderze aquafabę, czosnek, połączoną paprykę, sól, cukier i 2 łyżeczki octu. Przy pracującym silniku powoli dodawać olej cienkim, równomiernym strumieniem, aż sos będzie gładki i kremowy. Dodać pozostały ocet. Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 min. Odsączyć ziemniaki i odstawić do ostudzenia. Umieścić dużą blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika i rozgrzać go do 230°C (z termoobiegiem 210°C). W dużej misce wymieszać ziemniaki z olejem i solą. Ułożyć ziemniaki, w jednej warstwie na rozgrzanej blasze. Piec ziemniaki bez obracania przez 20 min. Do miski po ziemniakach z zapasem oleju wrzuć paprykę i chilli z dodatkowym olejem i solą. Wymieszać. Ułożyć paprykę i papryczkę chilli z ziemniakami. Piec, obracając w razie potrzeby przez 20 min. lub do momentu, gdy ziemniaki będą chrupiące i złociste, a papryka i chilli będą zwęglone i miękkie. Łyżką rozprowadź sos aioli na talerzach do serwowania. Na aioli ułożyć rukolę, ziemniaki, paprykę, chilli i szalotkę. Posypać pietruszką i szczypiorkiem. Doprawić płatkami soli morskiej i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sałatka z papryką, szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
– gotowane piersi z kurczaka
– sól i świeżo zmielony pieprz
– 2 łyżeczki papryki wędzonej
– 1 łyżeczka granulek czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– oliwa z oliwek
– 1 żółta papryka (w plasterkach)
– garść pomidorów cherry (w plasterkach)
– garść małego szpinaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C (tradycyjny) lub 180 st. C (z termoobiegiem). Na dużej desce do krojenia ułożyć piersi z kurczaka i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać paprykę, granulki czosnku, suszone oregano i oliwę z oliwek. Przełożyć piersi z kurczaka na folię kuchenną. Przed zamknięciem kurczaka dodać pokrojoną żółtą paprykę i pomidorki koktajlowe do każdej paczki foliowej, następnie przykryć i wstawić do piekarnika na 10-15 min. lub do momentu, gdy kurczak całkowicie się rozgrzeje, a papryki zmiękną. Podawać z ugotowanym ryżem i szpinakiem.
Sałatka makaronowa z udkami i pieczoną papryką
Składniki:
– 300 g makaronu spiralnego
– 1/4 szklanki (90 ml) miodu
– 2 łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
– 8 udek z kurczaka
– 1/2 szklanki pieczonych pasków czerwonej papryki
– 100 g gotowanej na parze fasolki szparagowej, grubo posiekanej
– 1 ogórek libański, grubo posiekany
– 1 szklanka natki pietruszki o płaskich liściach
– 100 g fety
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ugotować makaron w rondelku z wrzącą wodą zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie w małym rondelku wymieszać miód, paprykę, 1 łyżkę soku z cytryny, cynamon i 2 łyżki oliwy z oliwek. Gotować na małym ogniu przez 2 min., aż miód się rozpuści. Ułożyć kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować mieszanką miodu. Piec w piekarniku, obracając raz i podlewając od czasu do czasu marynatą, przez 35-40 min. Włożyć makaron do dużej miski. Dodać czerwoną paprykę, fasolę, ogórek, pietruszkę i fetę. Skropić pozostałym sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Kurczaka podawać z sałatką makaronową.
Sałatka orzo z czerwoną papryką
Składniki:
Orzo:
– 2 szklanki suszonego orzo (makaron ryżowy) (400 g)
– 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
– 1 czerwona papryka, przekrojona wzdłuż na pół i pokrojona w cienkie plasterki
– 1 świeże czerwone chili, drobno posiekane
– 1/2 szklanki czarnych oliwek w oleju, bez pestek (ok. 85 g)
– 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki, posiekanej
– sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Dressing:
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 4 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– drobno starta skórka 1/2 cytryny
– świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Dekoracja:
– garść liści rukoli lub posiekanej radicchio
Przygotowanie:
Ugotować orzo w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą do miękkości (al dente). Odcedzić, spłukać zimną wodą. Przełożyć do dużej miski. W małej misce wymieszać oliwę, bazylię, czosnek, skórkę i sok z cytryny. Dodać dressing do sałatki orzo i wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, udekorować liśćmi rukoli lub posiekaną radicchio.
Sałatka z papryką i ciabattą
Składniki:
– 3 szt. papryki mix
– oliwa z oliwek
– 360 g mieszanki pomidorowej
– świeże zielone pesto
– oliwki
– 1 świeży chleb ciabatta
– 1 świeży ser burrata
Przygotowanie:
Przekroić paprykę na pół, usunąć nasiona i pokroić w paski o szerokości 1 cm. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, usmażyć paprykę na dużym ogniu (8 min.). W międzyczasie przekroić pomidory na pół i smażyć przez 1 min. Zdjąć patelnię z ognia. Wymieszać pesto z oliwą i dodać oliwki. Włożyć do miski i odstawić na 5 min. W międzyczasie rozerwać chleb na kawałki. Położyć burratę na sałatce z pomidorów i papryki i podawać z chlebem.
Sałatka z papryką i fetą
Składniki:
– 4 papryki (dowolna kombinacja czerwonej, żółtej lub pomarańczowej), przekrojone na pół, wydrążone
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
– 1 mały ząbek czosnku, posiekany
– 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżeczka cukru
– 3/4 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 3 łyżki orzeszków pinii
– 1/2 szklanki pokruszonej fety
– 1/3 szklanki oliwek kalamata
Przygotowanie:
Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową. Ułożyć połówki papryki na przygotowanej blasze do pieczenia i piec przez 5-10 min., obracając raz, aż będzie dobrze zwęglona. Papryki wyjąć z piekarnika i włożyć do miski; przykryć szczelnie folią i ostudzić. Papryki obrać ze skóry (nie spłukiwać pod wodą) i pokroić w paski. Umieścić z powrotem w misce, dodać oliwę, ocet winny, czosnek, 2 łyżki bazylii, oregano, cukier, sól i pieprz. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godz. Podgrzać małą patelnię na średnim ogniu. Dodać orzeszki pinii i smażyć, często mieszając, do uzyskania złotego koloru (ok. 4 min.). Natychmiast przełożyć do małej miski. Przełożyć marynowaną paprykę do naczynia do serwowania i przykryć fetą, oliwkami, prażonymi orzeszkami pinii i pozostałą łyżką bazylii.
Sałatka z papryką i serem manchego
Składniki:
– po 2 czerwone i żółte papryki
– 1/3 szklanki (80 ml) oliwy z oliwek
– 2 łyżki melasy z granatów
– 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
– 2 łyżeczki posiekanych listków tymianku
– 1/2 pęczka natki pietruszki, liści mięty i rukwi wodnej
– ser manchego, starty
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Włożyć paprykę do formy do pieczenia i wymieszać z 1 łyżką oleju. Piec przez 40 min., aż zmiękną i lekko się zwęglą. Umieść w misce i przykryć folią. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać i pokroić w paski o grubości 2,5 cm. Połączyć melasę, sok, tymianek i pozostały olej, a następnie polać paprykę. Marynować przez co najmniej 1 godz. Wrzucić pietruszkę, miętę i rukiew wodną i wymieszać z papryką. Ułożyć na talerzu, posypać serem, skropić marynatą i podawać.
Sałatka z papryką i szpinakiem
Składniki:
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 340 g czerwonej cebuli, pokrojonej w grube ćwiartki
– 350 g słodkiej papryki, pokrojonej na pół i posiekanej
– 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
– 2 grubo posiekane ogórki libańskie
– 1½ łyżki soku z cytryny
– 50 g prażonych orzeszków pinii
– 60g młodych liści szpinaku
– 220 g wiśniowego sera bocconcini
– 65 g pesto bazyliowego
Przygotowanie:
Skropić 1 łyżką oleju rozgrzaną płaską płytę grillową (lub patelnię). Usmażyć cebulę (2 min.) aż lekko zmięknie. Dodać paprykę, smażyć przez 3 min. do miękkości. Przełożyć do dużego naczynia, ostudzić przez 10 min. Dodać pomidory i ogórek do miski, wymieszać z pozostałym olejem, sokiem, orzeszkami pinii, szpinakiem i bocconcini. Doprawić do smaku, skropić pesto.
Sałatka z papryki i pomidorków
Składniki:
– 3 szklanki cienkich pasków żółtej, pomarańczowej i/lub czerwonej słodkiej papryki
– 1 szklanka posiekanej świeżej papryczki chile poblano
– 6 łyżek pokrojonej w cienkie plasterki zielonej cebuli
– 1 łyżka drobno posiekanej świeżej papryczki jalapeño
– 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 łyżeczka nasion kminku
– ½ szklanki soku z limonki
– 2 łyżki miodu
– ½ łyżeczki soli
– 1 ½ szklanki pomidorków winogronowych lub koktajlowych, pokrojonych na pół
– ⅓ filiżanki świeżej kolendry
– 1 szklanka młodego szpinaku, pokrojonego w cienkie plasterki
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać słodką paprykę, papryczkę poblano, białe części cebuli, papryczkę jalapeno i czosnek. Na małej suchej patelni podgrzać nasiona kminku (ok. 1 min.), gdy będą przypieczone i pachnące. Przenieść nasiona do małej miski. Dodać sok z limonki, miód i sól. Zlać marynatę na mieszankę papryki, wymieszać. Przykryć i marynować w lodówce przez co najmniej 4 godz. Odcedzić mieszankę papryki, wyrzucając marynatę. Do mieszanki paprykowej dodać pomidory, kolendrę i zielone części cebuli, delikatnie wymieszać i dodać szpinak.
Sałatka z papryki i marchewki z ziołami
Składniki:
– 1 szklanka słodkiej papryki (zielonej lub czerwonej), pokrojonej w plastry
– 1 szklanka świeżych marchewek pokrojonych w długie, cienkie plasterki
– ½ szklanki świeżej pietruszki, posiekanej na średnie kawałki
– 1 łyżka czosnku posiekanego
– 1 mała cebula pokrojona w plasterki
Składniki przyprawowe:
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego, cytryna
– 1 łyżeczka suszonego lub świeżego czarnego pieprzu i oregano
– ekologiczna sól morska do smaku
Przygotowanie:
Warzywa dobrze umyć i pokroić w długie i cienkie plasterki. Paprykę włożyć na dużą patelnię na średnim ogniu i smażyć 4 min., lekko mieszając, a w ostatniej chwili dodać czosnek. Dodać wszystkie składniki do głębokiej miski, dobrze wymieszać przyprawy i równomiernie rozprowadzić na sałatce. Podawać w temperaturze pokojowej.
zobacz również:
Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy
Sałatki z pieczoną dynią – przepisy
Sałatki z cukinii surowej – różne przepisy