Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy

28 grudnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kurczak to składnik uniwersalny. Delikatne mięso kurczaka sprawdza się jako element sałatek na ciepło i na zimno. Sałatki z kurczakiem są wyjątkowe smaczne, łatwe w przygotowaniu i stosunkowo niedrogie. Idealnie sprawdzą się na przyjęciach, na kolację lub jako drugie śniadanie do pracy. Przedstawiamy 10 pomysłów na pyszne sałatki.

 

sałatki z kurczakiem przepisy

 

Sałatka z kurczaka, awokado i sałaty rzymskiej

Składniki:
– 2 duże piersi z kurczaka, podzielone
– 1 łyżka masła
– sól i czarny pieprz
– 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
– 1 łyżka kaparów
– 1/4 do 1/3 szklanki białego wina
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 12 filiżanek posiekanej sałaty rzymskiej
– 1 duża czerwona lub zielona papryka, posiekana
– 2 duże pomidory, posiekane
– 1/2 szklanki pokrojonych papryczek pepperoncini
– 1/2 do 1 szklanki słodkiej kukurydzy w puszce
– 1 szklanka pokrojonego w plasterki ogórka lub małej cukinii
– 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki marynowanych grzybów
– 1 duże pokrojone awokado
– 1/2 szklanki marynowanych oliwek bez pestek
– 1/2 szklanki sosu sałatkowego Cezar lub podobnego

Przygotowanie:
Rozgrzać średnią patelnię na średnim ogniu i rozpuścić masło. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pierś z kurczaka i lekko doprawić solą i czarnym pieprzem. Kurczaka przyrumienić z obu stron (ok. 5 min.). Dodać pozostałe składniki marynaty: czosnek, kapary, białe wino, bazylię i oregano. Wymieszać, aby ładnie pokryły kurczaka. Kontynuować smażenie ok. 8-15 min. Odstawić na bok. W dużej misce wymieszać dodatki razem z sałatą rzymską i dressingiem do sałatek. Przed podaniem pokroić gorącego kurczaka w cienkie paski i ułożyć bezpośrednio na sałatce.

 

Sałatka z kurczaka, awokado i sałaty rzymskiej

Sałatka z kurczakiem i kapustą

Składniki:
– 4 piersi z kurczaka
– 2 łyżki oleju
– 4 łyżki sezamu
– sól dla smaku
Na sałatkę:
– 4 szklanki posiekanej kapusty
– 2 marchewki
– 6 rzodkiewek, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 szklanka płatków migdałowych
– 1 szklanka dymki pokrojonej w cienkie plasterki
– 1 szklanka kolendry
Dressing:
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka sezamu
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przekroić piersi z kurczaka na pół poziomo, tak aby pozostały cienkie kotlety. Skropić oliwą z oliwek. Umieścić nasiona sezamu na talerzu, a następnie wcisnąć kurczaka do nasion sezamu. Doprawić obficie solą. Smażyć kurczaka w odrobinie oleju na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron (ok. 2-3 min.) z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Wymieszać olej, sok z cytryny, miód, sos sojowy, sól, pieprz i sezam i odstawić. Rozdrobnić kapustę, posiekać na tarce marchewki i pokroić w cienkie plasterki dymki i rzodkiewki. Połączyć w dużej misce z migdałami i kolendrą. Zalać połową dressingu i dobrze wymieszać. Pokroić kurczaka w plastry i podawać na surówce z kapusty z pozostałym dressingiem.

 

Sałatka z kurczakiem i kapustą

Sałatka z kurczakiem i winogronami

Składniki:
– 1,5 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry
– 1/2 szklanki pokrojonych migdałów
– 1 szklanka majonezu
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 szklanka czerwonych winogron, pokrojonych na ćwiartki
– 2 selery naciowe, pokrojone w kostkę
– 3 zielone cebule (zielona i biała część), pokrojone
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanego estragonu
– 1 cytryna , wyciśnięty sok
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka włożyć do szerokiego garnka lub patelni i przykryć zimną wodą. Doprawić wodę solą. Gotować na wolnym ogniu przez 8-12 min. Wyjąć kurczaka i odstawić na kilka minut. Następnie schłodzić w lodówce. Przełożyć schłodzonego kurczaka na deskę do krojenia i pokroić go w kawałki. Pokroić seler, zieloną cebulę, winogrona, pietruszkę i estragon. Dodać te składniki do miski wraz z majonezem, musztardą Dijon i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem. Schłodzić w lodówce.

 

Sałatka z kurczakiem i winogronami

Sałatka z kurczaka i selera naciowego

Składniki:
– 4 szklanki ugotowanej piersi z kurczaka, posiekanej
– 1/4 łyżeczki koszernej soli
– 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1 szklanka majonezu
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 szklanki selera naciowego, drobno posiekanego
– 1/4 szklanki pokrojonych migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać kurczaka, sól, pieprz, majonez, sok z cytryny, seler i migdały. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.

 

Sałatka z kurczaka i selera naciowego

Sałatka z kurczaka curry

Składniki:
– 1 kg piersi z kurczaka bez kości, bez skóry
– 1/2 łyżeczka soli morskiej
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– 1/2 szklanki majonezu
– 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
– 2 łyżeczki curry w proszku
– 2 cebule zielone, cienko pokrojone
– 1 seler naciowy, drobno posiekany
– 1/4 szklanki prażonych, pokrojonych migdałów
– 4 liście sałaty

Przygotowanie:
W średnim rondlu zagotować 6 szklanek wody. Dodać kurczaka i 2 łyżeczki soli i gotować bez przykrycia przez 6 min. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 20 min. Przełożyć kurczaka na talerz, aby ostygł przez 10 min., a następnie posiekać na kawałki. W międzyczasie w średniej misce wymieszać majonez, sok z cytryny, curry, sól i pieprz. Dodać kurczaka, szalotki, seler naciowy i migdały i delikatnie wymieszać. Podzielić i ułożyć liście sałaty między talerze obiadowe. Na wierzch położyć gałki sałatki z kurczaka.

 

Sałatka z kurczaka curry

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Składniki:
– 1-2 piersi z kurczaka bez kości bez skóry, ubite na równomierną grubość
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 awokado obrane bez pestek i pokrojone w plasterki lub posiekane
– 4 szklanki posiekanej zielonej sałaty
– 3 jajka na twardo obrane i pokrojone
– 6 plastrów ugotowanego i posiekanego boczku
– 1 szklanka pomidorków winogronowych lub koktajlowych wę
– 1/2 ogórka pokrojonego w krążki lub posiekanego
– 1/2 szklanki pokruszonej fety lub sera pleśniowego
Vinaigrette:
– 3-4 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Do zamykanej torebki wrzucić kurczaka, sól, pieprz i proszek czosnkowy i marynować przez co najmniej 30 min. Skropić świeżą cytryną i oliwą z oliwek. Rozgrzać grill i piec przez 4-5 min. z każdej strony. Zdjąć kurczaka z grilla i nakryć folią. Pozwolić mu odpocząć i ostudzić przez ok. 10 min., a następnie pokroić lub posiekać na kawałki. Wymieszać wszystkie składniki na winegret. Skropić pokrojone awokado 1 łyżeczką. W dużej misce wymieszać sałatę, a następnie posypać ugotowanego kurczaka, jajka, awokado, bekon, pomidory, ogórek i ser. Skropić dressingiem przed podaniem.

 

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka z kurczaka, rzeżuchy i mięty

Składniki:
– 4 piersi z kurczaka
– 1 łyżka garam masala
– 1 limonka, wyciśnięty sok
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 85 g rzeżuchy
– 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
– 250 g mieszanych młodych pomidorów, pokrojonych na pół
– garść świeżej mięty
– oliwa z oliwek
Dressing:
– 200 g greckiego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
– mały pęczek kolendry, drobno posiekany

Przygotowanie:
Umieścić piersi z kurczaka między 2 arkuszami folii spożywczej na desce do krojenia. Ubić kurczaka wałkiem do ciasta, aby spłaszczył się na około 1,5 cm grubości. W dużej misce wymieszać garam masala, sok z limonki i połowę oliwy, doprawić. Dodać kurczaka i wymieszać. Rozgrzać patelnię grillową, położyć kurczaka i smażyć przez 4-5 min., następnie odwrócić i smażyć przez kolejne 5 min. Wyjąć i odstawić na 5 min., następnie pokroić w paski i odstawić. Do dressingu wymieszać jogurt i kolendrę, dobrze doprawić i odstawić. Do miski wrzucić rzeżuchę, cebulę, pomidory i miętę. Dodać odrobinę oliwy z oliwek, doprawić i wymieszać. Sałatkę ułożyć na półmisku lub pojedynczych talerzach, a na wierzch położyć plastry kurczaka. Do podania skropić dressingiem jogurtowym.

 

Sałatka z kurczaka, rzeżuchy i mięty

Azjatycka sałatka z kurczaka

Składniki:
Na sałatkę azjatycką:
– 1 duża główka sałaty rzymskiej lub maślanej
– ½ małej główki czerwonej kapusty
– ½ małej główki kapusty pekińskiej
– 2-3 duże marchewki, starte
– 3 zielone cebule, posiekane
– ¼ szklanki świeżo posiekanej kolendry
– 1 szklanka gotowanej fasoli edamame
– 1 szklanka konserwowych mandarynek, odsączonych z soku
– ¼ szklanki pokrojonych migdałów
– 1 szklanka chipsów wonton
Do sosu sezamowego:
– ¼ szklanki sosu sojowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 1 do 2 łyżek miodu
– 1 łyżka sezamu
– 1 sprasowany ząbek czosnku
– 1 łyżeczka startego imbiru
Kurczak Teriyaki:
– 4 duże piersi z kurczaka bez kości i skóry
– 1 łyżka oleju
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 1/4 szklanki wody
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 5 do 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych lub sprasowanych
– 1 łyżka imbiru startego
– 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki wody
– sezam do dekoracji

Przygotowanie:
Po upieczeniu kurczaka trzymać go pod przykryciem. Poszatkować kapusty i sałatę na cienkie paski. Włożyć do dużej miski. Zetrzeć marchewki, posiekać kolendrę i zieloną cebulę. Do sałatki dodać marchewki, kolendrę, zieloną cebulę, edamame, migdały i mandarynki. Wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, czosnek, imbir i sezam w małej misce. Ubijać przez 30 s, aż składniki dobrze się połączą. Wylać przygotowany sos sałatkowy na sałatkę i wszystko razem wymieszać. Do podania przełożyć sałatkę do dużych misek i przykryć chrupiącymi paskami wonton. Pokroić przygotowaną pierś kurczaka teriyaki na plasterki i dodać na wierzch sałatki. Posypać sezamem i kolendrą.

 

Azjatycka sałatka z kurczaka

Sałatka z kurczaka i ogórka kiszonego

Składniki:
– 2 piersi lub udka z kurczaka bez kości, bez skóry
– plastry gotowanego boczku
– 2 posiekane ogórki kiszone
– ½ szklanki posiekanego selera
– ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
– ¼ szklanki posiekanych orzechów pekan
– 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
Dressing:
– ⅔ filiżanki majonezu
– 2 łyżeczki octu jabłkowego
– 1 łyżka musztardy Dijon
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Pokroić lub posiekać kurczaka. Umieścić w dużej misce i dodać boczek, ogórki kiszone, seler, czerwoną cebulę, orzechy pekan i koperek. W małej misce wymieszać majonez, ocet jabłkowy, musztardę, sól i pieprz. Dodać mieszankę majonezu do mieszanki kurczaka i wymieszać.

 

Sałatka z kurczaka i ogórka kiszonego

Sałatka z kurczaka z rodzynkami

Składniki:
– 1 szklanka majonezu
– 4 łyżeczki octu jabłkowego
– 5 łyżeczek miodu
– 2 łyżki kukurydzy
– sól i pieprz do smaku
– 2 piersi z kurczaka bez kości i skóry
– ¾ szklanki prażonych orzechów pekan
– 2 szklanki czerwonych winogron lub rodzynek
– 3 łodygi selera

Przygotowanie:
W misce wymieszać majonez, ocet, miód, kukurydzę, sól i pieprz. Wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik, ułożyć piersi kurczaka w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia z 1/2 szklanki wody. Przykryć folią i piec 25 min. Ugotowane piersi schłodzić, następnie przykryć i wstawić do lodówki. Pokroić kurczaka, przełożyć do dużej miski. Wymieszać z orzechami pekan, winogronami (rodzynkami), selerem i dressingiem.

 

Sałatka z kurczaka z rodzynkami

 

zobacz również:

Kurczak na ostro – przepisy na dania na ostro z kurczakiem

Sałatki z pieczoną dynią – przepisy

Lekkie sałatki polecane przez dietetyka

Sałatki z fasolą – przepisy

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...