URODA I ZDROWIE

Kurczak na ostro – przepisy na dania na ostro z kurczakiem

27 sierpnia 2020, dodał: pinkmause

Kurczak to jedno z najmniej kalorycznych mięs dostępnych w polskiej kuchni, to zatem idealne mięso dla osób będących na diecie. To również jedno z najpopularniejszych mięs w kuchni polskiej. Nic więc dziwnego, że trudno zliczyć możliwe sposoby jego przyrządzania. Kurczak gotowany, pieczony, smażony, grillowany… Kurczak w tradycyjnym wydaniu idealnie komponuje się z pieprzem, solą, czosnkiem, cebulą, wszelkimi ziołami oraz słodką papryką mieloną. Proponujemy dania w wersji pikantnej.

 

Kurczak po koreańsku

Składniki:
– 1 kg skrzydełek kurczaka
– 1 szklanka mąki
– 3 łyżki mąki kukurydzianej
– 1,5 szklanki wody
– olej roślinny do smażenia
– 2/3 szklanki sosu gochujang (pasta paprykowa)
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 2 łyżki octu ryżowego

Przygotowanie:
Wlać olej do frytkownicy lub dużego garnka i podgrzać. Przygotować blachę, wykładając ją ręcznikiem papierowym, a następnie umieść na niej ruszt. W misce wymieszać mąkę, sól, skrobię kukurydzianą i wodę. Dobrze wymieszać. Za pomocą szczypiec umieścić skrzydełka w cieście, a następnie wyjąć, pozwalając, aby nadmiar ciasta spłynął i włożyć do gorącego oleju. Smażyć przez 7 min., a następnie wyjąć skrzydełka na stojak, aby ostygły. Ponownie rozgrzać olej i smażyć skrzydełka drugi raz przez 5 min. do uzyskania ciemnozłotego koloru. Wyjąć ponownie na stojak i odstawić na co najmniej 2-3 min. Gdy skrzdełka ostygną, wymieszać gochujang, sos sojowy i ocet, ubić. Wrzucić skrzydełka do miski i wymieszać w sosie.

 

Kurczak w pomidorach

Składniki:
– 1,1 kg kurczaka
– 3 szklanki (750 ml) całych pomidorów z puszki
– 3 łyżeczki (15 ml) masła
– 1 łyżka (30 ml) oliwy z oliwek
– 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
– ¼ szklanki (60 ml) białego wytrawnego wina
– czerwona papryka chili serrano
– 1 łyżeczka (5 ml) soli
– 1 łyżka posiekanej bazylii
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sok z 1 cytryny
– chleb do podania

Przygotowanie:
Pokroić kurczaka na 10 części. Pomidory pokroić na kawałki. Rozgrzać masło i oliwę w rondlu. Wrzucić kawałki kurczaka i zrumienić z obu stron. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Zdeglasować patelnię białym winem i gotować, aż wino wyparuje. Dodać chili, pomidory i sól. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 1 godzinę, dodając wodę, w razie potrzeby. Dodać bazylię, pietruszkę i sok z cytryny i podawać z chrupiącym chlebem.

 

palki z kurczaka na ostro

Kawałki kurczaka na ostro

Składniki:
– 1 kg piersi kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojone na kawałki
– sól, papryka i pieprz do smaku
– 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
– 2 jajka, ubite
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 1/3 szklanki gorącego sosu wołowego
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
– 1/4 szklanki pokrojonej zielonej cebuli
– spray do smażenia

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ułożyć kawałki kurczaka na talerzu, doprawić solą, papryką i pieprzem do smaku. Posypać kurczaka mąką kukurydzianą. Zanurzyć każdy kawałek kurczaka w ubitych jajkach. Rozgrzać olej na dużej patelni. Ułożyć kurczaka na patelni i smażyć 3-4 min. z każdej strony lub na złoty kolor. Umieść kawałki kurczaka na blaszce spryskanej sprayem do smażenia. W małej misce wymieszać sos wołowy, brązowy cukier, ocet ryżowy i płatki czerwonej papryki. Polać sosem kurczaka. Piec przez 35 min., obracając raz w połowie pieczenia i ponownie polać kurczaka sosem. Przed podaniem posypać zieloną cebulą.

 

kurczak po koreansku

Kurczak w papryce i porach

Składniki:
– 1/2 kg filetów z uda kurczaka, pokrojonych w paski o szerokości 2,5 cm
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
– 1 łyżka imbiru pokrojonego w kostkę
– 1 czerwone chili, posiekane i pokrojone w drobną kostkę lub 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonego chili
– 2 duże pory, pokrojone
– 1 czerwona papryka, posiekana i pokrojona w paski
– 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Marynata:
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki cukru

Przygotowanie:
W misce wymieszać składniki marynaty z 2 łyżkami wody. Dodać kawałki kurczaka i dobrze wymieszać. Rozgrzać 1 łyżkę oleju w woku na dużym ogniu. Dodać połowę czosnku i imbiru i krótko smażyć, aż zaczną pachnieć. Dodać kawałki kurczaka i smażyć przez 6-8 min. na złoty kolor. Wyjąć i odłożyć na bok. W tym samym woku podgrzać pozostały olej. Resztę czosnku i imbiru podsmażyć razem z chili. Dodać pory i czerwoną paprykę. Wlać 1 łyżkę wody, aby wytworzyć parę i smażyć przez 4-5 min., aż warzywa zmiękną. Umieścić kurczaka z powrotem w woku i skropić go ciemnym sosem sojowym. Smażyć, aż kurczak będzie gotowy. Podawać z ryżem gotowanym na parze.

 

kurczak w papryce i porach

Kurczak z warzywami z imbirem

Składniki:
– 240 g ryżu długoziarnistego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 600 g filetów z uda kurczaka, w plasterkach
– 1 główka brokuła, połamana na drobne różyczki
– 2 ząbki czosnku, rozgniecione
– kawałek imbiru, obrany i starty
– 1 czerwone chili, drobno posiekane i pozbawione nasion
1 ½ łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
– 40 g orzechów nerkowca, grubo posiekanych
– 15 g świeżej kolendry, grubo posiekanej

Przygotowanie:
Ugotować ryż do miękkości. Odcedzić i odstawić na bok. Rozgrzać olej na dużej patelni lub woku. Wrzucić kurczaka, doprawić i smażyć przez 5 min., aż lekko się zarumieni. Przełożyć na talerz łyżką cedzakową, pozostawiając olej na patelni. Na patelnię wrzucić brokuły, czosnek, imbir i większość chili i smażyć przez 5 min. Umieścić ponownie kurczaka na patelni i smażyć przez 2 min. Zdjąć patelnię z ognia i dodać sos sojowy. Ryż podzielić na talerze, ułożyć na wierzchu kurczaka i warzywa. Posypać orzechami nerkowca, resztą chili i kolendrą.

 

Kurczak z warzywami z imbirem

Kurczak z cukinią i makaronem

Składniki:
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– 750 g udek z kurczaka, bez kości
– 250 g papryki w plasterkach
– 1 cukinia, pokrojona we wstążki, wnętrze posiekane
– 1 kostka rosołu drobiowego
– 250 g makaronu jajecznego
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– ½ łyżeczka zmiażdżonego chilli
– 4 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżeczki cukru pudru
– 1 limonka, skórka, sok z ½ pokrojonej w ćwiartki do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać olej w woku. Smażyć kurczaka przez 10 min. lub do momentu, aż skórka będzie chrupiąca. Odwrócić i smażyć przez kolejne 10 min. Przenieść na talerz, przykryć luźno folią. Podgrzać wok, dodać paprykę i posiekaną cukinię. Smażyć przez 5 min. Zagotować wodę w garnku, pokruszyć kostkę rosołową, a następnie dodać makaron. Gotować na wolnym ogniu przez 4-5 min., dobrze odcedzić. Dodać czosnek i zmiażdżone chilli do woka, smażyć przez 2 min. W misce wymieszać soję, cukier, skórkę z limonki i sok. Dodać do woka, gotować przez 2 min., następnie dodać wstążki z cukinii i makaron. Kurczaka wrzucić szczypcami, aby obtoczyć w sosie. Pokroić kurczaka w paski. Rozłożyć makaron na miseczki i ułożyć na wierzchu kurczaka. Podawać z kawałkami limonki i dodatkowo pokruszonymi chilli.

 

Kurczak z cukinią i makaronem

Skrzydełka na ostro

Składniki:
– 2 kg całych ćwiartek z kurczaka
– olej do smażenia w głębokim tłuszczu
– 1/4 szklanki masła
– 1/4 szklanki miodu
– 1/4 szklanki sosu barbecue
– 4 do 6 łyżek ostrego sosu paprykowego
– 3 łyżki octu
– 3 łyżki musztardy
– 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
– paluszki selera i marchewki
– sos pleśniowy lub sałatkowy

Przygotowanie:
Na głębokiej patelni usmażyć podzielone udka z kurczaka (ok. 9 min.) na złoty kolor. Odsączyć na papierowych ręcznikach, umieścić w dużej misce. W małym rondelku wymieszać kolejne 7 składników, gotować i mieszać 5-10 min. Polać udka, odstawić na 10 min. Łyżką cedzakową wyjąć kurczaka z sosu i ułożyć je w jednej warstwie na natłuszczonych blachach do pieczenia. Piec w temperaturze 200 st. przez 15 min. Podawać na gorąco z paluszkami warzywnymi i sosem do maczania.

 

Skrzydełka na ostro

Pierś kurczaka na ostro

Składniki:
– 400 g piersi z kurczaka
– 1 kostka rosołku drobiowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ostra papryczka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie:
Rozetrzeć kostkę rosołową z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzeć piersi z kurczaka. Piersi smażyć na patelni przez około 15 min. obracając ją, co jakiś czas. Rozetrzeć ząbek czosnku, ostrą paprykę z łyżeczką przecieru pomidorowego. Usmażone piersi posmarować przygotowaną pastą. Pozostawić na patelni do momentu podania. Tak przygotowane piersi podawać z makaronem.

 

Pierś kurczaka na ostro

Kurczak po węgiersku

Składniki:
– 0,5 kg filetów z kurczaka
– 2 łyżki wędzonej papryki mielonej
– 2 łyżki musztardy
– 1 -1 i 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– 2 liście laurowe, pokruszone
– 1 łyżka majeranku suszonego
– 1 szczypta goździków, mielonych
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka słodkiej papryki, mielonej
– 2 cebule, pokrojone w półplasterki
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 marchewka, starta na tarce o jarzyn
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry, posiekane
– 2 czerwone papryki, pokrojone w paski lub kostkę
– 1 puszka pomidorów krojonych, bez skórki
– 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/2 szklanki czerwonego wina
– 1/2 szklanki wody lub lekkiego bulionu

Przygotowanie:
Porcje mięsa pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, paprykami oraz pozostałymi przyprawami i odstawić w chłodne miejsce. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pokrojone i zamarynowane z przyprawami mięso, oprószyć mąką. Gdy zrumieni się ze wszystkich stron, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, marchewkę oraz czosnek, chwilę smażyć. Dodać pozostałe składniki – wino, wodę, pomidory z puszki, koncentrat, pokrojone papryki, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki, wymieszać. Dusić około 60 min., na niewielkim ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.

 

Kurczak po węgiersku

Gulasz z kurczaka

Składniki:
– 1 kostka rosołku drobiowego
– 400 kg filetów z kurczaka
– 2 cebule
– papryka zielona i czerwona
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 1 puszka pomidorów bez skórki
– posikana natka pietruszki
– tymianek
– pieprz
– papryka słodka

Przygotowanie:

Rosół rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Cebule, czosnek, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Mięso umyć i również pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebule i czosnek. Dodać mięso i podsmażyć. Następnie dodać kostkę rosołową i paprykę. Dusić przez 10 min. Pomidory pokroić, dodać do mięsa razem z sokiem pomidorowym. Dusić przez kolejne 10 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

Gulasz z kurczaka

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy depilatory laserowe do uż. domo…
Miałam kiedys taki depilator ;) Ahh te czasy ;) Bolało ;) Dzisiaj jednak wolę...
Ile już udało Wam się schudnąć?…
Wasze wpisy napełniły mnie optymizem, że dam radę zrzucić nieco kilogramów.Szukam fajnego programu...
Dieta podczas karmienia piersią
Niestety przytyłam znacząco po ciąży, jeszcze karmię mojego bobaska i szukam jakieś dobrej...
Onko-bieg
Dla mnie lepsze są inicjatywy, z których kobiety chore na raka wynoszą jakąś...