Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy
Kurczak to składnik uniwersalny. Delikatne mięso kurczaka sprawdza się jako element sałatek na ciepło i na zimno. Sałatki z kurczakiem są wyjątkowe smaczne, łatwe w przygotowaniu i stosunkowo niedrogie. Idealnie sprawdzą się na przyjęciach, na kolację lub jako drugie śniadanie do pracy. Przedstawiamy 10 pomysłów na pyszne sałatki.
Sałatka z kurczaka, awokado i sałaty rzymskiej
Składniki:
– 2 duże piersi z kurczaka, podzielone
– 1 łyżka masła
– sól i czarny pieprz
– 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
– 1 łyżka kaparów
– 1/4 do 1/3 szklanki białego wina
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 12 filiżanek posiekanej sałaty rzymskiej
– 1 duża czerwona lub zielona papryka, posiekana
– 2 duże pomidory, posiekane
– 1/2 szklanki pokrojonych papryczek pepperoncini
– 1/2 do 1 szklanki słodkiej kukurydzy w puszce
– 1 szklanka pokrojonego w plasterki ogórka lub małej cukinii
– 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki marynowanych grzybów
– 1 duże pokrojone awokado
– 1/2 szklanki marynowanych oliwek bez pestek
– 1/2 szklanki sosu sałatkowego Cezar lub podobnego
Przygotowanie:
Rozgrzać średnią patelnię na średnim ogniu i rozpuścić masło. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pierś z kurczaka i lekko doprawić solą i czarnym pieprzem. Kurczaka przyrumienić z obu stron (ok. 5 min.). Dodać pozostałe składniki marynaty: czosnek, kapary, białe wino, bazylię i oregano. Wymieszać, aby ładnie pokryły kurczaka. Kontynuować smażenie ok. 8-15 min. Odstawić na bok. W dużej misce wymieszać dodatki razem z sałatą rzymską i dressingiem do sałatek. Przed podaniem pokroić gorącego kurczaka w cienkie paski i ułożyć bezpośrednio na sałatce.
Sałatka z kurczakiem i kapustą
Składniki:
– 4 piersi z kurczaka
– 2 łyżki oleju
– 4 łyżki sezamu
– sól dla smaku
Na sałatkę:
– 4 szklanki posiekanej kapusty
– 2 marchewki
– 6 rzodkiewek, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 szklanka płatków migdałowych
– 1 szklanka dymki pokrojonej w cienkie plasterki
– 1 szklanka kolendry
Dressing:
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka sezamu
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przekroić piersi z kurczaka na pół poziomo, tak aby pozostały cienkie kotlety. Skropić oliwą z oliwek. Umieścić nasiona sezamu na talerzu, a następnie wcisnąć kurczaka do nasion sezamu. Doprawić obficie solą. Smażyć kurczaka w odrobinie oleju na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron (ok. 2-3 min.) z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Wymieszać olej, sok z cytryny, miód, sos sojowy, sól, pieprz i sezam i odstawić. Rozdrobnić kapustę, posiekać na tarce marchewki i pokroić w cienkie plasterki dymki i rzodkiewki. Połączyć w dużej misce z migdałami i kolendrą. Zalać połową dressingu i dobrze wymieszać. Pokroić kurczaka w plastry i podawać na surówce z kapusty z pozostałym dressingiem.
Sałatka z kurczakiem i winogronami
Składniki:
– 1,5 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry
– 1/2 szklanki pokrojonych migdałów
– 1 szklanka majonezu
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 szklanka czerwonych winogron, pokrojonych na ćwiartki
– 2 selery naciowe, pokrojone w kostkę
– 3 zielone cebule (zielona i biała część), pokrojone
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanego estragonu
– 1 cytryna , wyciśnięty sok
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka włożyć do szerokiego garnka lub patelni i przykryć zimną wodą. Doprawić wodę solą. Gotować na wolnym ogniu przez 8-12 min. Wyjąć kurczaka i odstawić na kilka minut. Następnie schłodzić w lodówce. Przełożyć schłodzonego kurczaka na deskę do krojenia i pokroić go w kawałki. Pokroić seler, zieloną cebulę, winogrona, pietruszkę i estragon. Dodać te składniki do miski wraz z majonezem, musztardą Dijon i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem. Schłodzić w lodówce.
Sałatka z kurczaka i selera naciowego
Składniki:
– 4 szklanki ugotowanej piersi z kurczaka, posiekanej
– 1/4 łyżeczki koszernej soli
– 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1 szklanka majonezu
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 szklanki selera naciowego, drobno posiekanego
– 1/4 szklanki pokrojonych migdałów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać kurczaka, sól, pieprz, majonez, sok z cytryny, seler i migdały. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.
Sałatka z kurczaka curry
Składniki:
– 1 kg piersi z kurczaka bez kości, bez skóry
– 1/2 łyżeczka soli morskiej
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– 1/2 szklanki majonezu
– 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
– 2 łyżeczki curry w proszku
– 2 cebule zielone, cienko pokrojone
– 1 seler naciowy, drobno posiekany
– 1/4 szklanki prażonych, pokrojonych migdałów
– 4 liście sałaty
Przygotowanie:
W średnim rondlu zagotować 6 szklanek wody. Dodać kurczaka i 2 łyżeczki soli i gotować bez przykrycia przez 6 min. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 20 min. Przełożyć kurczaka na talerz, aby ostygł przez 10 min., a następnie posiekać na kawałki. W międzyczasie w średniej misce wymieszać majonez, sok z cytryny, curry, sól i pieprz. Dodać kurczaka, szalotki, seler naciowy i migdały i delikatnie wymieszać. Podzielić i ułożyć liście sałaty między talerze obiadowe. Na wierzch położyć gałki sałatki z kurczaka.
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Składniki:
– 1-2 piersi z kurczaka bez kości bez skóry, ubite na równomierną grubość
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 awokado obrane bez pestek i pokrojone w plasterki lub posiekane
– 4 szklanki posiekanej zielonej sałaty
– 3 jajka na twardo obrane i pokrojone
– 6 plastrów ugotowanego i posiekanego boczku
– 1 szklanka pomidorków winogronowych lub koktajlowych wę
– 1/2 ogórka pokrojonego w krążki lub posiekanego
– 1/2 szklanki pokruszonej fety lub sera pleśniowego
Vinaigrette:
– 3-4 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do zamykanej torebki wrzucić kurczaka, sól, pieprz i proszek czosnkowy i marynować przez co najmniej 30 min. Skropić świeżą cytryną i oliwą z oliwek. Rozgrzać grill i piec przez 4-5 min. z każdej strony. Zdjąć kurczaka z grilla i nakryć folią. Pozwolić mu odpocząć i ostudzić przez ok. 10 min., a następnie pokroić lub posiekać na kawałki. Wymieszać wszystkie składniki na winegret. Skropić pokrojone awokado 1 łyżeczką. W dużej misce wymieszać sałatę, a następnie posypać ugotowanego kurczaka, jajka, awokado, bekon, pomidory, ogórek i ser. Skropić dressingiem przed podaniem.
Sałatka z kurczaka, rzeżuchy i mięty
Składniki:
– 4 piersi z kurczaka
– 1 łyżka garam masala
– 1 limonka, wyciśnięty sok
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 85 g rzeżuchy
– 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
– 250 g mieszanych młodych pomidorów, pokrojonych na pół
– garść świeżej mięty
– oliwa z oliwek
Dressing:
– 200 g greckiego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
– mały pęczek kolendry, drobno posiekany
Przygotowanie:
Umieścić piersi z kurczaka między 2 arkuszami folii spożywczej na desce do krojenia. Ubić kurczaka wałkiem do ciasta, aby spłaszczył się na około 1,5 cm grubości. W dużej misce wymieszać garam masala, sok z limonki i połowę oliwy, doprawić. Dodać kurczaka i wymieszać. Rozgrzać patelnię grillową, położyć kurczaka i smażyć przez 4-5 min., następnie odwrócić i smażyć przez kolejne 5 min. Wyjąć i odstawić na 5 min., następnie pokroić w paski i odstawić. Do dressingu wymieszać jogurt i kolendrę, dobrze doprawić i odstawić. Do miski wrzucić rzeżuchę, cebulę, pomidory i miętę. Dodać odrobinę oliwy z oliwek, doprawić i wymieszać. Sałatkę ułożyć na półmisku lub pojedynczych talerzach, a na wierzch położyć plastry kurczaka. Do podania skropić dressingiem jogurtowym.
Azjatycka sałatka z kurczaka
Składniki:
Na sałatkę azjatycką:
– 1 duża główka sałaty rzymskiej lub maślanej
– ½ małej główki czerwonej kapusty
– ½ małej główki kapusty pekińskiej
– 2-3 duże marchewki, starte
– 3 zielone cebule, posiekane
– ¼ szklanki świeżo posiekanej kolendry
– 1 szklanka gotowanej fasoli edamame
– 1 szklanka konserwowych mandarynek, odsączonych z soku
– ¼ szklanki pokrojonych migdałów
– 1 szklanka chipsów wonton
Do sosu sezamowego:
– ¼ szklanki sosu sojowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 1 do 2 łyżek miodu
– 1 łyżka sezamu
– 1 sprasowany ząbek czosnku
– 1 łyżeczka startego imbiru
Kurczak Teriyaki:
– 4 duże piersi z kurczaka bez kości i skóry
– 1 łyżka oleju
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 1/4 szklanki wody
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 5 do 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych lub sprasowanych
– 1 łyżka imbiru startego
– 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki wody
– sezam do dekoracji
Przygotowanie:
Po upieczeniu kurczaka trzymać go pod przykryciem. Poszatkować kapusty i sałatę na cienkie paski. Włożyć do dużej miski. Zetrzeć marchewki, posiekać kolendrę i zieloną cebulę. Do sałatki dodać marchewki, kolendrę, zieloną cebulę, edamame, migdały i mandarynki. Wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, czosnek, imbir i sezam w małej misce. Ubijać przez 30 s, aż składniki dobrze się połączą. Wylać przygotowany sos sałatkowy na sałatkę i wszystko razem wymieszać. Do podania przełożyć sałatkę do dużych misek i przykryć chrupiącymi paskami wonton. Pokroić przygotowaną pierś kurczaka teriyaki na plasterki i dodać na wierzch sałatki. Posypać sezamem i kolendrą.
Sałatka z kurczaka i ogórka kiszonego
Składniki:
– 2 piersi lub udka z kurczaka bez kości, bez skóry
– plastry gotowanego boczku
– 2 posiekane ogórki kiszone
– ½ szklanki posiekanego selera
– ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
– ¼ szklanki posiekanych orzechów pekan
– 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
Dressing:
– ⅔ filiżanki majonezu
– 2 łyżeczki octu jabłkowego
– 1 łyżka musztardy Dijon
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Pokroić lub posiekać kurczaka. Umieścić w dużej misce i dodać boczek, ogórki kiszone, seler, czerwoną cebulę, orzechy pekan i koperek. W małej misce wymieszać majonez, ocet jabłkowy, musztardę, sól i pieprz. Dodać mieszankę majonezu do mieszanki kurczaka i wymieszać.
Sałatka z kurczaka z rodzynkami
Składniki:
– 1 szklanka majonezu
– 4 łyżeczki octu jabłkowego
– 5 łyżeczek miodu
– 2 łyżki kukurydzy
– sól i pieprz do smaku
– 2 piersi z kurczaka bez kości i skóry
– ¾ szklanki prażonych orzechów pekan
– 2 szklanki czerwonych winogron lub rodzynek
– 3 łodygi selera
Przygotowanie:
W misce wymieszać majonez, ocet, miód, kukurydzę, sól i pieprz. Wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik, ułożyć piersi kurczaka w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia z 1/2 szklanki wody. Przykryć folią i piec 25 min. Ugotowane piersi schłodzić, następnie przykryć i wstawić do lodówki. Pokroić kurczaka, przełożyć do dużej miski. Wymieszać z orzechami pekan, winogronami (rodzynkami), selerem i dressingiem.
zobacz również:
Kurczak na ostro – przepisy na dania na ostro z kurczakiem
Sałatki z pieczoną dynią – przepisy
Lekkie sałatki polecane przez dietetyka
Sałatki z fasolą – przepisy